(13.20 hodin)
(pokračuje Jan Jakob)

U těch výročních zpráv, nebudu to tady opakovat, jsou jasné, relevantní důvody na pochybení Rady České televize. Pevně věřím, že projde tato novela a nebude se nikdo muset obávat odvolání rady jako celku a budeme moct svobodně rozhodnout o tom, jestli s tou výroční zprávou, respektive tou částí o činnosti Rady České televize budeme souhlasit, či nikoliv. Takže pojďme to schválit a tyto obavy budou pryč. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Dále s přihláškou je pan poslanec Juchelka a připraví se pan poslanec Babka. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Taktéž moc děkuji. Tak to je skvělé ujištění z úst pana předsedy klubu Jana Jakoba, vaším prostřednictvím. Tak v tom případě, pokud tady tento úmysl nemáte, tak já zítra samozřejmě tady navrhnu jako bod programu na začátek, a fakt to trvá dvě minuty, abychom schválili Zprávu o činnosti České televize za rok 2021 a potom za rok 2022. A uvidíme, zdali se k tomu, když vám to samozřejmě, nemáte tady tyto úmysly, tak vám nebude vadit, pokud je schválíme, nebo naopak neschválíme. Já si myslím, že to jsou ty dvě minuty, které tady tomu můžeme věnovat. A samozřejmě uvidíme, jaké jsou, právě těmi činy, to znamená tím hlasováním, úmysly tady této vládní koalice. Takže zítra budu jako první body před lex Ukrajina navrhovat schválení zpráv o činnosti, pardon, v pátek schválení zpráv o činnosti České televize a můžeme to mít konečně za sebou. Děkuji moc. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Dále s přihláškou je pan poslanec Babka. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Ondřej Babka: Děkuji za slovo. Zase jsem byl o něco pomalejší v klikání než kolega Juchelka. Nicméně děkuji panu předsedovi Jakobovi, vaším prostřednictvím, paní místopředsedkyně, že nás zde ujistil, a je to to jedno ze dvou ujištění, ke kterým se dneska chceme dobrat, že tedy není vaším cílem odvolání celé rady po neschválení dvou výročních zpráv. Zaznělo to zde na mikrofon 22. února ve 13 hodin 19 minut. Já jsem za to rád. Tohle datum si budu pamatovat, protože mám dneska narozeniny, takže to půjde snadno. (Potlesk z lavic ANO.) Děkuju vám. Děkuju. Takže si to budu pamatovat. A případně kdybyste měli takovéto choutky, tak vás samozřejmě na to budu velice tvrdě upozorňovat a odkazovat právě na vaše slova. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. Dále je přihlášen pan poslanec Jakob. Prosím, pane předsedo, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuju. V první řadě bych rád poblahopřál kolegovi Babkovi, prostřednictvím paní místopředsedkyně, k jeho dnešním narozeninám.

A já doufám, že už naposledy, ale toto je vrchol demagogie, kousek po kousku, co tady kolega Juchelka předvádí. Za prvé ten odstavec, který chceme zrušit, aby k tomu nemohlo docházet, tak k odvolání rady nedojde tím, že budou dvě zprávy po sobě neschváleny. To dává jenom tu možnost potom Sněmovně odvolat jako celek. A právě proto, aby nevznikaly tyto obavy, tak je lepší mít to znění nové bez toho paragrafu, aby tato obava z té možnosti odvolání rady jako celku nebyla. A pak můžeme s klidným srdcem tedy všichni vyhodnotit naše připomínky k výroční zprávě, které se týkají části od Rady České televize, a podle toho bez té hrozby, která by následovala, odvolání, se k tomu vyjádřit a rozhodnout se. Takže prosím neposunujme to, nepřekrucujme to takhle a pojďme to schválit. Ta možnost nebude. Uvítají to evidentně všichni. A znovu opakuji, není cílem koalice odvolávat radu jako celek, při plném vědomí takto na mikrofon to tady říkám.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Vaše vystoupení vyvolalo sérii faktických poznámek. Jako první pan ministr Baxa - ten stahuje. Pak je přihlášen pan poslanec Babka. (Hovoří s poslancem Juchelkou a nereaguje.) Pane poslanče, faktická poznámka, vaše dvě minuty. Prosím.

 

Poslanec Ondřej Babka: Pardon. Já jsem zvyklý dneska chodit až po kolegovi Juchelkovi, tak jsem byl chvíli zmaten. Děkuju.

Ještě reakce na pana kolegu Jakoba. My si teď nerozumíme v tom, jakým způsobem to jde za sebou. Protože bohužel dneska pravděpodobně nestihneme tento zákon schválit, tak abychom tedy rozptýlili možnost odvolání rady jako celku, tak ty body máme zařazeny na řádné schůzi, která je 53., která bude pokračovat zítra, případně v pátek. A pan kolega Juchelka tedy pouze navrhoval to, že tyto dvě výroční zprávy v programu předřadíme, schválíme je, a tedy ta možnost odvolání rady jako celku podle současného znění zákona prostě odpadne a budeme se moct věnovat v příštích dnech opět zase novele zákona o České televizi, tak jak ji navrhujete.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Dále je přihlášena paní předsedkyně Schillerová. Paní předsedkyně, prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Pane předsedo Jakobe, prostřednictvím paní místopředsedkyně, vždyť tomu poslanci Juchelkovi vypalte rybník! Vždyť nás tady nepřesvědčujte. Prostě to v pátek zařaďte! Já vám slibuji, že to bude minuta. My to schválíme a jdeme dál. To jsme mohli ušetřit už tak půl hodiny. Vypalte mu prostě rybník! Děkuju. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Juchelka. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Pane poslanče Jakobe, prosím, vypalte mi rybník, prostřednictvím paní předsedající, a pojďme v pátek jako první dva body mít Zprávu o činnosti České televize 2021, potom 2022, odhlasujme to. A budeme pokračovat lex Ukrajina V a potom zákonem o České televizi, malou novelou. Já si myslím, že se o nic nejedná. My už jsme dvakrát z vašich úst tady na mikrofon slyšeli ujištění, že nemáte žádné takové choutky. Já jsem za to strašně rád. Ale opravdu, protože ti radní byli zvolení demokraticky tajnou volbou, někteří samozřejmě díky vládní koalici aklamací veřejnou volbou, to jsou ti vaši koaliční radní samozřejmě, to je jasno, protože my jsme odešli pryč, pane ministře. A udělejme to v ten pátek ráno. Já budu moc rád. Vypalte mi rybník!

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Další s přihláškou je paní poslankyně Peštová. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já vás tady zastavím s tím vypalováním rybníků. A teď vám ho vypálím já. V každém případě dávám procedurální návrh, aby tento tisk byl přerušen do 1. 9. 2023, a žádám o jeho hlasování bezprostředně. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Prosím s protinávrhem. Ale prosím dodržujme jednací řád - protinávrh a stručně. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP