(13.30 hodin)

 

Poslanec Jan Lacina: Děkuji. Bude tady ode mě jeden protinávrh. Nevím, jestli pan kolega Jakob nebude dávat taky nějaký protinávrh. (Šum zleva.) Ale když už se tomu takovou dobu tak hezky věnujeme a už jsme to dneska rozebrali ze všech stran a už se tady probrala určitá část mého podnikání -

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Pane poslanče, prosím, sdělte ten protinávrh, ať ho můžeme hlasovat.

 

Poslanec Jan Lacina: Mým protinávrhem je přerušit tuto schůzi na pět minut. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Já zahajuji hlasování o protinávrhu a ptám se, kdo je pro? (Ozývá se ťukání do lavice - žádost o odhlášení.) Já už jsem zahájila hlasování. Kdo je proti? Odhlásím vás hned u dalšího. (Šum v sále.)

Hlasování číslo 6, přihlášeno 152 poslanců, pro 16, proti 65. Návrh byl zamítnut.

 

Vnímám zájem o odhlášení, tak vás všechny odhlašuji a prosím o přihlášení vašimi identifikačními kartami. (Hluk v sále.)

Zahajuji hlasování o návrhu paní Peštové... (Nesouhlasný hluk v sále, že se hlásí poslanec Carbol.) Aha, pardon, omlouvám se. Nezahájila jsem. Prosím.

 

Poslanec Jiří Carbol: Vážené dámy a pánové, paní předsedající, vznáším námitku proti řízení schůze. Takovým způsobem s námi nemůžete zacházet. (Velký smích a bouchání do lavic vlevo.) Já nevím, čemu se smějete. Já jsem tady seděl poctivě na rozdíl od vás některých, kteří jste dobíhali ze zákulisí. Tak jsem tady seděl poctivě, slyšel jsem klepání kolegy, který chtěl odhlásit. (Nesouhlasný hluk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já se k tomu vyjádřím. Prosím o klid ve sněmovně. Děkuji.

 

Poslanec Jiří Carbol: Paní předsedající úmyslně spustila hlasování, aniž by nás odhlásila. Znovu opakuji, podávám námitku proti řízení schůze. (Výrazný potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Na to máte samozřejmě, pane poslanče, právo. Jenom aby bylo jasno, já jsem zagongovala, nechala jsem říci protinávrh, zahájila jsem hlasování a klepání jsem slyšela až v průběhu hlasování, které jsem nezastavila, a odhlásila jsem vás před dalším hlasováním.

Pan předseda Benda. Prosím.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní místopředsedkyně, já z toho nechci dělat úplnou válku, ale jenom bych prosil, abychom se fakt chovali korektně. Včera zaznívalo tady od předsednického stolu, nevím, kdo to v tu chvíli řídil, myslím, že pan kolega Skopeček, který říkal: prosím vás, abyste žádost o odhlášení říkali včas, předtím, protože pak musím přerušit hlasování, prohlásit ho za zmatečné a odhlásit vás. - Pokud má ta schůze být řízená jednotně bez ohledu na to, kdo je tam za opozici nebo koalici, tak se k tomu chovejme jednotně, a když ta žádost o odhlášení je, tak se netvařme, že nebyla. Tahle hlasování se vždycky prohlašovala za zmatečná a provedlo se odhlášení, tak jak bylo tady vždy zvykem. Fakt tohleto pokládám za nekorektní.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Paní předsedkyně Schillerová.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Tak já si také vzpomínám, jak pan místopředseda Skopeček - a tady ho chválím - řídil schůzi a reagoval na vyjádření podobné pana předsedy Cogana: no klepal jste málo, pane předsedo. To mu tady řekl. Já jsem tady na rozdíl od vás seděla, tady bylo prázdno. Já tu seděla. Bylo to přesně tak, jak to popsala paní místopředsedkyně. (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nicméně padla námitka proti postupu předsedajícího, o které nechám hlasovat.

Takže zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 7, přihlášeno 160 poslanců a poslankyň, pro 82, proti 75. Návrh byl přijat.

 

A já tedy předávám schůzi k řízení paní předsedkyni. Děkuji za spolupráci. (Silné bouchání do lavic na levé straně sálu.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já poprosím o uklidnění situace. Hlásí se paní předsedkyně s přednostním právem, ale než bude vystupovat, tak vás prosím o klid. Měli bychom následně, protože prošla námitka, hlasovat znovu to hlasování, které tady proběhlo a vůči kterému byla ta námitka vznesena. (Poslankyně Schillerová naznačuje, že by se s ohledem na to vzdala svého vystoupení.) Ano, ale pokud nechcete tedy k tomu ještě vystoupit. Dostala jste slovo, tak můžete.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Dostala jsem slovo, paní předsedkyně, takže ho využiju. Já si myslím, že to, co se tady stalo, tak nebylo fér. Nebylo fér. Nebylo to fér vůči místopředsedkyni Kláře Dostálové, protože ona to přesně popsala tak, jak to proběhlo. Nezlobte se na mě, ta situace je tady vyhrocená. Vy tady nejste, pak sem přiběhnete, tvrdíte něco jiného. Tak tu seďte. Vy jste svolali mimořádnou schůzi a nebudete tady sedět v sále? (Potlesk z levé strany sálu.) Co to je? Co to je? To je vaše mimořádná schůze, to není naše mimořádná schůze! Nezlobte se, já si beru do 14 hodin pauzu na jednání klubu hnutí ANO. (Potlesk z levé strany sálu.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Tak vzhledem k tomu, že paní předsedkyně se rozhodla si vybrat pauzu, tak nemám jinou možnost než udělit tuto pauzu a hlasování... (Poznámka poslankyně Schillerové mimo mikrofon.) Vy jste řekla do 14 hodin, kdy je pevně zařazený bod, ale pokud chcete tady ještě změnit ten čas, protože máme přerušovat tuto schůzi a bylo by korektní, jak jsme byli domluvení i z grémia, aby tak bylo učiněno o sedm minut dříve, než je pevně zařazený bod, tak by to bylo možné opravit. Tak jestli mohu poprosit upravit ten čas.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Dobře. Tak vzhledem k tomu, že je tam pevně zařazený bod, na kterém jsme se dohodli na grémiu, tak jsem vstřícnost sama a tu pauzu si beru do 13.50.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nyní tedy vyhlašuji přestávku na jednání klubu hnutí ANO do 13.50.

 

(Jednání přerušeno ve 13.35 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP