(10.20 hodin)
(pokračuje Patrik Nacher)

Stejně tak je potřeba vnímat v kontextu všechno, co se děje kolem boje s dezinformacemi, protože to s tím souvisí, co tahle vláda navrhuje, za mě - nastupující cenzura, aktivity skupiny KRIT na Ministerstvu vnitra, nějaké vize do budoucna týkající se finančních prostředků pro neziskové organizace nebo vybraná média. To všechno je v nějakém kontextu, který s tím souvisí, protože to souvisí s mediálním prostorem, jehož součástí je veřejnoprávní Česká televize a Český rozhlas. A vyústilo to v to, že skončil zmocněnec Michal Klíma.

Takže opravdu, za mě, tohle je velmi nebezpečné, řekl bych, prostředí, které ta vláda... nebo já bych řekl, prostředí je to normální, ale vláda ho uchopila nebezpečně, řekl bych, vyvolávajíc právě obavy z nastupující cenzury, z nadržování některým vybraným médiím a podobně. A to všechno je právě zaobaleno do kontextu, který v zásadě jakoby vyvrcholí schválením této novely o České televizi a o Českém rozhlase, který tak hrnete před sebou. Takže dámy a pánové, já jsem vám tady shrnul čtyři zvláštnosti, položil jsem několik, mám pocit, že pět, otázek, několik řečnických otázek, na které mi ani nemusíte odpovídat.

Já budu rád, když pan ministr se zapojí do té debaty, není to nic osobního, a jsou to jasné, doložitelné věci, nekonzistentní postup a věc, kterou jsem já naprosto přesvědčen, protože jsem byl ve volebním výboru v minulém volebním období, že kdybychom my udělali třetinu toho, co vy tady navrhujete, tak byste nás odsud hnali, tak byste organizovali demonstrace, třetinu toho, desetinu toho, jak říkám. Připomenu. Já jsem si dovolil jako zpravodaj přerušit jednání o výroční zprávě o hospodaření České televize, protože jsem tam položil, to se podívejte do záznamu, 21 otázek a jenom moje zpravodajská zpráva trvala 40 minut, na volebním výboru, a najednou se z toho udělal útok na Českou televizi a na svobodu slova a já nevím na co všechno, snaha o ovládnutí a podobně. Takže prosím pěkně, buďte v tomhle konzistentní, zkuste se i po té zkušenosti z minulého týdne jaksi podívat na to očima nás jako opozice. Znovu opakuji, tohle kdybychom udělali my, tak by tady byla revoluce. Já vám děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. To byl pan poslanec Patrik Nacher a nyní máme přihlášené tři faktické a dvě přednostní práva obou pánů, přítomných ministrů. S faktickou poznámkou nejprve pan poslanec Pavel Bělobrádek, připraví se pan poslanec Martin Exner, poté pan zpravodaj. Prosím.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji za slovo. Vážení kolegové, vážené kolegyně, pane ministře, já ještě k pořadu 168. Stošedesátosmička, už dlouhodobě hlásná trouba progresivismu, napadá a zesměšňuje všechny, kteří mají jiný názor. A stejně tak já musím říct, že třeba co se týká mé osoby, tak si na Silvestra dělali legraci z mojí diagnózy. Já jsem nemocný člověk, ta nemoc se nějak projevuje, a oni si z toho dělali legraci na Silvestra. To já považuji za velice nevkusné. A musím říct, že to všechno, přes všechny výhrady ale si myslím, že nemá být Česká televize zestátněna, že má zůstat veřejnoprávním médiem, a že přestože se tam vyskytují různé aberace a různé odchylky od toho, co bychom si mysleli, že má být standardem, jak má vypadat skutečně médium veřejné služby, tak by veřejnoprávním médiem zůstat měla, i když se nám mnohdy nelíbí a i když mnohdy dochází k selhání jednotlivců nebo jednotlivých pořadů.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Nyní zareaguje pan poslanec Martin Exner.

 

Poslanec Martin Exner: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych měl také možná řečnickou otázku na pana poslance Nachera, prostřednictvím paní předsedající. Co konkrétně, když mluvíte o té cenzuře, co konkrétně nějaký KRIT, nebo vláda, někde cenzuroval? Pokud vím, tak Agrofert ve svém portfoliu má dvoje noviny, má tam televizi, rozhlasové stanice. Co mu kdo kdy cenzuroval? No co mu kdo kdy cenzuroval, když mluvíte o té cenzuře? Tak prosím, to je ta otázka, kterou kladu já na vás. Vy jste tady také kladl otázky, tak prosím odpovězte. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Bylo zmíněno, že to je prostřednictvím předsedající. A nyní pan poslanec Ondřej Babka a dále se hlásí s faktickou pan poslanec Marek Novák. Jen upozorňuji, že jsou ta dvě přednostní práva také přihlášena. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Ondřej Babka: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já právě využiji toho, že je přihlášen s přednostním právem pan ministr pro legislativu Šalomoun, a já jsem zde už při projednávání, myslím, že i ve druhém i ve třetím čtení, zde zmínil pár věcí, které se nám z legislativního hlediska zdají nepřesná. Ta jedna otázka, která si myslím, že by taky neměla zapadnout, a je to věc, která podle mého názoru nedává logiku, že se v tom zákoně objevila, a to je to, že tento návrh nepřípustným způsobem zasahuje do vnitřních poměrů rad, a to tím, že rada bude muset mít jednoho předsedu buď z Poslanecké sněmovny a ze Senátu, a poté bude mít místopředsedu, který ale bude muset být z té opačné komory. Jestli si rozumíme. Předseda bude zvolen Senátem, tak místopředseda, jeden místopředseda, bude muset být zvolen Sněmovnou. To znamená, že vy zvolenému členovi rady - ten zvolený člen mediální rady bude vázaný zákonem k určité volbě, k určité konkrétní volbě, ze které si bude muset vybrat dvanáct z osmnácti, anebo šest z osmnácti. A je to podle doporučení Rady Evropy č. 96/10. Je to v rozporu s doporučením k zárukám nezávislosti veřejnoprávních médií. Tak jestli jste tuhle otázku konkrétně řešili? Protože mě ani logicky nebo nějakým selským rozumem to nedává smysl, pokud my tady rozdělujeme radní tedy na dvě kategorie, a teď neříkám, jestli horší, nebo lepší, ale dvě kategorie radních, senátní a poslanečtí, a teď my jim tímto zákonem určujeme, jakým způsobem musí volit. Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Jen konstatuji, že pan poslanec Jan Richter stahuje svou omluvu, je již přítomen. A s faktickou se dále hlásí pan poslanec Marek Novák a připraví se paní poslankyně Margita Balaštíková. Prosím.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji za slovo. Dobré dopoledne všem. Já prostřednictvím vaším, paní předsedající, na koaličního poslance Exnera. Nezlobte se na mě, ale jestli tady chcete srovnávat soukromá média a veřejnoprávní média, tak určitě pojďte s námi do toho a pojďte podpořit novelu, kterou tady předkládáme, a zrušme minimálně sociálně slabým poplatky za Českou televizi. Nic jiného.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. A nyní paní poslankyně Margita Balaštíková, připraví se pan poslanec Patrik Nacher. Prosím.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Dobrý den, kolegové. Já bych chtěla vystoupit ke kolegovi Exnerovi, prostřednictvím vás, paní předsedající. Já jsem tu cirka před čtrnácti dny vystupovala, měla jsem tu podklady, bohužel teď je nemám. Ale jenom pro vaši informaci, já to zopakuji. Zahraniční mediální agentury dělaly rozklad toho, která média v České republice byla nejméně tendenční, ano, vzaly si jenom část úseku, a to při prezidentských volbách.

Tak pane kolego, Exnere, na prvním místě jako nejméně tendenční skončila média ve vlastnictví opatrovnického fondu tady pana kolegy a jako nejhorší skončila Česká televize. Nemám tu podklady, abych vám tedy konkrétně citovala, která, ale Česká televize byla jako nejhorší. Takže asi nemáte pravdu. A to, jak jste tady zase vzpomněl nějaká média, tak já si myslím, že v tom zahraničí nikdo nemá zájem upřednostňovat média ve vlastnictví soukromém. Tam to bylo, jak to padlo, jak jim to vyšlo, tak to zveřejnili. Takže máte smůlu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Nyní pan poslanec Patrik Nacher a dále se s faktickou na průběh rozpravy hlásí pan poslanec Aleš Juchelka. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP