(10.30 hodin)

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Dámy a pánové, my se dostáváme do paradoxní situace, že koaliční poslanci se ptají a opoziční odpovídají. Mělo by to být opačně. (Reakce z pléna.) Tak vy zatím neodpovídáte, máte možnost se přihlásit také tedy faktickou, ale já odpovím panu kolegovi Exnerovi.

Když se podíváte, co všechno připravil ten KRIT v rámci Ministerstva vnitra, tak on konstatoval, že ve službách státu pracuje 450 000 lidí, kteří jsou přímými vykonavateli politiky státu, a ty je potřeba nějakým způsobem - já nevím, jak bych to řekl - jakoby chránit, nebo zabránit, aby se radikalizovali. Manipulativní techniky nepřítele je potřeba pojmenovat, zostudit. Ten KRIT prostě tady píše jednoznačně strategii, jakým způsobem komunikovat se státními zaměstnanci, jak se postavit, v uvozovkách, proti dezinformacím. Já jsem tady už několikrát říkal, že to, co bylo dezinformace před rokem, se ukázalo jako pravda. Dělí seriózní, důvěryhodná média a nedůvěryhodná média a tak dále, a tak dále. Příslušníci radikálně populistické části politického spektra zneužívají informací. Takže už ne dezinformací - informací. Jako červená nit toho všeho je právě ten náznak cenzury. To nemusí být o tom, že je zakázáno o tom hovořit, ale když nositel nějakého názoru třeba kritického vůči této vládě ho pronese, tak se dostane do takového soukolí a dostane takové nálepky, že prostě už to příště neudělá. Takže tady už ty náznaky jsou a všechny aktivity kolem toho, nezlobte se na mě, k tomu vedou. Jak říkám, navrhnout polovičku toho, co navrhl KRIT, kdyby bylo za předchozí vlády, tak byste tady udělali tři mimořádné schůze za sebou! (Předsedající: Čas!) Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Dovolte, abych vás všechny pozdravil. Vystřídali jsme se s paní kolegyní. A další faktická poznámka bude od pana poslance Juchelky. Máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. Já taktéž odpovím panu poslanci Exnerovi, vaším prostřednictvím. My jsme měli před několika týdny na výboru pro sociální politiku pana Michala Klímu, poněvadž během Vánoc vyšel tuším v Deníku N ten velmi skandální akční plán čelení dezinformacím, který prozradil těch 50 milionů korun, kterými se mají dotovat neziskovky, které mají ty dezinformace hledat, určovat a ukazovat na ně, a 100 milionů korun, které mají podporovat média pro to, aby dělala takzvaně osvětu. A za několik týdnů pan Michal Klíma na tomto postu naštěstí skončil. Například Unie vydavatelů, která má pod sebou 90 % všech těch, kteří vydávají média, ať už tištěná, nebo elektronická, nebo i další, tak například napsala - cituji: "Akční plán zamýšlí využití více než 100 milionů korun ze státního rozpočtu, aniž by bylo zřejmé, kterým subjektům by takové prostředky měly být poskytnuty a jaké garance budou mít občané České republiky, že nebude docházet ke zneužívání tohoto nástroje na podporu, v uvozovkách, hodných médií, podobně jako je tomu například v Maďarsku. Takové nastavení by pouze napomáhalo vzniku korupčního prostředí v mediálním prostoru, které v dnešní demokratické společnosti považujeme za zcela neakceptovatelné." Konec citace. A toto píše Unie vydavatelů.

A všechny tyto indicie, to, co tato vláda dělá právě s tím mediálním prostředím, jakým způsobem se chová právě k jednotlivým vydavatelům, koho všeho najímá jako vládní zmocněnce do svých vládních řad, jako byl pan Michal Klíma, který je velmi kontroverzní postavou už historicky u všech těch médií, kde byl, u Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky a tak dále, tak všechno vede k tomu - i tady s tímto zákonem, který tady probíráme - že vy máte skutečně ten plán s těmi médii je sešněrovat a nějakým způsobem je dostat pod sebe. Bohužel v tuto chvíli se bavíme o veřejnoprávních médiích a to je pro nás neakceptovatelné. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji za přesné dodržení času. Další z přihlášených je pan poslanec Martin Exner. Než dorazíte, využiji čas pro omluvy. Pan poslanec Kučera od 10.30 do 13.00 z pracovních důvodů a pan místopředseda Skopeček od 10.30 do 12.00 ze zdravotních důvodů. Máte slovo.

 

Poslanec Martin Exner: Ještě jednou dobré ráno, nebo dobré dopoledne. Já bych si zase dovolil zakontrovat. Já jsem se ptal, kde konkrétně proběhla nějaká cenzura. Na to jste mi nikdo neodpověděli a převracíte to na boj proti dezinformacím, který je naprosto legitimní, naprosto transparentní, na tom nic není. Dezinformace je jasná záležitost, je to záměrná lživá, zmanipulovaná dezinformace s nějakým cílem něco ovlivnit, vědomě lživá, a na tom není jistě nic špatného. Ale já jsem tady řekl, že nikdo nezasahoval do toho, co budou psát ať už soukromé, nebo veřejnoprávní noviny. KRIT nic takového neurčuje, nic nikomu nezcenzuroval, žádný článek nikomu nebyl zakázán, takže prosím nemanipulujte to tady tímto způsobem. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Další z přihlášených s faktickou poznámkou je pan poslanec Aleš Juchelka.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. Budu reagovat na svého ctěného kolegu pana Exnera. On tady nikdo nic ani manipulovat nemusí. My říkáme a předkládáme pouze fakta, pouze to, s čím přichází tato vláda. S tím, co všechno za kroky už udělala po svém zvolení právě Poslanecká sněmovna anebo vláda České republiky, od kontroverzního vypínání webů, které potom musela nahodit, přes Michala Klímu, který byl vládním zmocněncem pro média a dezinformace, což bylo velmi kontroverzní, novela zákona o České televizi a Českém rozhlase. A takhle bych dál mohl pokračovat. Vy prostě jste zpolitizovali, jak říkám, aklamací Radu České televize. To je fakt. Vy jste tady volili své vlastní zástupce. Všichni vědí, že to jsou vaši lidé, protože jste nehájili, tak jako 30 let vždycky to Poslanecká sněmovna dělala, tajnou volbu u personálií! Nehájili jste ji, protože jste se nebyli v rámci pětikoalice schopni domluvit. Proto jste si navzájem chtěli pohlídat poslance, jak budete hlasovat a jak kdo bude zvedat ruku pro to, abyste je poté mohli šikanovat. To je jednoduše fakt, protože jinak byste tam tu pětici radních nezvolili! A toto je první, první část cenzury, takzvaná autocenzura, kdy všichni se musí hlídat, protože mají strach projevit svůj názor i tou aklamací, protože když jinak volíte tajně, svobodně za tou plentou a vyjadřujete tajně svůj názor a potom jinak volíte aklamací a veřejně, tak je tam prostě nějaký tlak. A ten tlak můžeme uvést buď cenzurou od všech těch, kteří to kontrolují, anebo autocenzurou, protože já mám strach takhle hlasovat, co se mnou bude. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další s faktickou je pan poslanec Nacher.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, pane místopředsedo. Musím ještě znovu na pana kolegu Exnera, vaším prostřednictvím. On to tady vysvětlil už Aleš Juchelka, já to nebudu opakovat. Poslechněte si znovu to, co já jsem říkal ve svém projevu. Já jsem neříkal o tom, že stát dělá cenzuru. Já jsem řekl, že už jsou tady... (Komentáře z pléna.) To si poslechněte. Já jsem sice jel spatra, ale vím, mám poznámky, co jsem říkal, a vím, že jsem to říkal, protože jsem tady stál, když jsem to říkal. (Pobavení.) Takže kolegyně, kolegové, tohle to si myslím, že je úplně jasné. Já jsem řekl, že tady jsou ty cenzurní snahy, že tady jsou aktivity vedoucí k cenzuře, a na tom si tedy trvám! Že to, co se tady skutečně občas odehrává, a bohužel i za pomoci takových podpůrných jakoby poradních skupin, jako je třeba ten KRIT, tak to k tomu vede.

A pane kolego, prostřednictvím pana místopředsedy, boj s dezinformacemi. Co je ta dezinformace? To by mě docela přesně zajímalo. Já jsem i v té prezidentské kampani narazil na některé dezinformace, které šly ale opačným směrem, ale ty tak pojímány nebyly. Jinými slovy, za mě to zatím v tom součtu vychází tak, že dezinformace je vlastně nepohodlná informace. Nepohodlná informace. A to tedy nemluvím o těch případech, kdy něco byla dezinformace před rokem, a nebudu se tady k tomu vracet, to byly třeba některé výsledky kolem covidu, a teď se ukazuje, že jsou to fakta. To znamená, tenhle váš boj proti takzvaným dezinformacím je velmi nebezpečný a už ten, kdo vlastně se vůči tomu vymezuje, tak dostává nálepku, že vlastně chce šířit dezinformace, a to není pravda. Takže vůči tomu se musím velmi razantně vymezit. Dejte mi konkrétní příklady a konkrétní plusy toho, co by stát v tomhle a jakým způsobem by tohle měl řešit. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP