(10.40 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. My jsme se vystřídali s panem místopředsedou, protože on přednese také svou reakci na průběh rozpravy. Prosím.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. No mě to zvedlo z té židle - děkuji za krátké vystřídání - protože tvrdit to, že zde nehrozila cenzura, to snad nemůžete, pane poslanče, myslet vážně. Přece všichni víme, že jste zřídili vládního zmocněnce pro boj s dezinformacemi. Jedna věc je, že by to mohl dělat ministr. Dobře, udělali jste si na to někoho jiného. Ale tím pádem nesete odpovědnost za to, co ten člověk předkládá. Tak se podívejme, co předložil. To byl oficiální dokument, ne nějaký dokument, který si někdo někde hrál. To byl akční plán, na základě kterého se měla média rozdělit na ta, která jsou více uvědomělá, méně uvědomělá, ta uvědomělá média měla dostat dotaci kolem 100 milionů korun, méně uvědomělá média měla jít rovnou, v uvozovkách, před soud, protože se měl změnit zákon, a do toho jste ještě chtěli zřídit speciální dotační programy pro neziskovky, které by nějakým způsobem rozdistribuovávaly to, jakým způsobem se má psáti dobře či psáti špatně. Tohle přece nemůžeme myslet vážně! Proto se vzedmula ta obrovská vlna odporu nejenom ze strany opozice, ale samozřejmě i ze strany celé řady aktérů v odvětví, včetně celé řady vydavatelství. Proto si i troufám tvrdit, že nakonec vládní zmocněnec Klíma skončil. Ale nemůžeme říct, že zde nebyl tento pokus. Ano, máte pravdu, nakonec se to naštěstí neschválilo, a neschválilo se to právě proto, že proti tomu všichni vystoupili. Děkuji. (Potlesk vlevo.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. S reakcí pan předseda Michálek a připraví se poté paní poslankyně Margita Balaštíková. A já zase vracím řízení schůze. Prosím.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, já budu reagovat na váženého kolegu Patrika Nachera. Jak se tady, vážení kolegové, může někdo v roce 2023 ptát, co je to dezinformace? Tak si otevřete Wikipedii a přečtěte si to tam. Dezinformace je součást propagandy a je definovaná jako nepravdivá informace, která je záměrně šířena za účelem oklamání lidí. A chcete příklad? Tak příklad je váš šéf, když před volbami sdílel informace a strašil lidi, že se jim nastěhují migranti do chat, že se jim zabaví chaty, a který byl za to pravomocně odsouzený a neměl ani tu špetku slušnosti, aby sem přišel na mikrofon a omluvil se za to. To je příklad dezinformace. (Potlesk vpravo.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Další z přihlášených je s faktickou paní poslankyně Margita Balaštíková.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Krásné předpoledne. Já jsem chtěla vystupovat k úplně něčemu jinému, ale teď mně pan kolega Michálek nabil, tak prostřednictvím vás, pane předsedající: Tak pane kolego, fajn, že jste nás poučil. Takže pan ministr práce a sociálních věcí Jurečka nám tvrdí, že nebude sahat na důchody. Za tři týdny nám tvrdí, že musí sáhnout na důchody, protože náš stát by zbankrotoval. Je to dezinformace? Podle Wikipedie ano. Takže fajn, celá tahle vláda vlastně jsou šiřitelé dezinformací podle Wikipedie, protože tvrdili něco jiného, a tvrdili to právě také proto, aby ovlivnili volby prezidenta České republiky. Takže vám děkuji za poučení a můžeme jim vystavit vysvědčení. Děláte to dobře, jste ti nejlepší dezinformátoři. Máte na výbornou, studente! (Potlesk vlevo.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Paní poslankyně Ožanová. Další z přihlášených je potom pan poslanec Marek Novák a pan poslanec Robert Králíček. Máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, kolegové, také budu reagovat na kolegu Michálka, vaším prostřednictvím, pane místopředsedo. Víte, já mám stále v hlavně - protože probíhá konflikt, který mi není lhostejný - když dopadla raketa na polské území, jaké informace zaznívaly v mezinárodním prostoru od mezinárodních činitelů? Ptám se, byly to dezinformace? Byly. Byly účelové informace. Nikdy jsem se k tomu nevyjádřila, ale uvědomme si, že někdo z ukrajinské strany vyloženě lhal, aby vlastně nebylo jasné, odkud raketa dopadla. To jenom tak na okraj. A dále v jednom médiu, které občas si pustím, zazněla od jednoho europoslance ze STANu taková zajímavá informace, že co je to dezinformace. Dezinformace je opak informace. Takže asi pan Zdechovský nečetl Wikipedii. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další z přihlášených je pan poslanec Novák.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji za slovo a děkuji i za to, že se dovídám, že se mám dívat na Wikipedii, abych něčemu rozuměl. Já, pane Michálku, prostřednictvím ctěného pana předsedajícího, asi jediné - pro mě je dezinformace hlavně váš volební program, protože v úvodu každého článku vám chybí NE. To je celý problém.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další z přihlášených pan poslanec Robert Králíček a připraví se pan poslanec Hubert Lang.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, já bych se pana Michálka, kdyby zbaběle neutekl, zeptal, kde byl, když pana Babiše osvobodili v kauze Čapí hnízdo, že by tady stejně láteřil? Kde byl, když se zjistilo, že Agrofert nemůže za otravu Bečvy? To tady neláteřil a neříkal, jak se ty soudy spletly, a neomlouval se. A jestli chcete katalog dezinformací, tak si přečtěte programové prohlášení vlády, tam jich je spousta.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Další z přihlášených, pan poslanec Hubert Lang, a poté paní poslankyně Jana Berkovcová.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji, pane předsedající. Tak já jsem velice rád, že pan Michálek nás tady edukoval. On už má takových výroků více. Například prohlásil, že vše, co je na internetu, nemusí být pravda, řekl už Masaryk. (Pobavení v sále.) Takže přesně v tomto kontextu ta jeho obsese pokračuje. Já se domnívám, že ten člověk není úplně zdráv, že by měl dožít svůj život pod nějakým dohledem zdatného ošetřovatele, protože jeho obsese naším panem předsedou je prostě příšerná. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Poprosím paní poslankyni Janu Berkovcovou s faktickou poznámkou a připraví se pan poslanec Jiří Hájek, poté pan poslanec Patrik Nacher.

 

Poslankyně Jana Berkovcová: Já tady ještě navážu na pana poslance Michálka a vlastně i na svoji kolegyni paní Margitu Balaštíkovou. Vrátím se k tomu, co to je ten nedodržený slib, případně lež nebo dezinformace. Kdo tady sliboval ve svém vládním programovém prohlášení, že bude garantovat všem pedagogickým pracovníkům platy na úrovni 130 % průměrné mzdy v České republice? A kdo v tichosti podšoupnul pozměňovací návrh ke změně školského zákona, tak, v tichosti, aby se nerozproudila žádná bouřlivá diskuse? Tak váš pohled na to - hodili jste přes palubu 40 000 pedagogických pracovníků, zúžili jste svůj návrh jenom na učitele, změnili jste kvůli tomu své programové prohlášení - a to je v pořádku. Takže váš pohled na to, co je lež, co je nedodržený slib, co je dezinformace, se značně rozchází. (Potlesk vlevo.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další přihlášený, pan poslanec Jiří Hájek. Máte slovo.

 

Poslanec Jiří Hájek: Dobré dopoledne. Dámy a pánové, pane předsedající, vidím, že z dezinformací se tady dneska udělalo krásné diskusní kolečko, a myslím si, že to všichni teď velice posloucháme a těšíme se na to, kdo vymyslí nějakou větší dezinformaci. Tak já zrovna jsem tady nachytal paní Ožanovou, prostřednictvím pana předsedajícího, jak nám tvrdila, že pan poslanec, nejmenovaný europoslanec Zdechovský, je členem STAN. Tak chtěl bych upozornit, že opravdu nikdy nebyl, a děkuji za další dezinformaci.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Patrik Nacher.

 

Poslanec Patrik Nacher: Kolegové, děkuji za ten prostor. No já musím říct, že vám to jde. Vy tady máte odpovídat na naše otázky, pan ministr je přihlášen, pokud vím, s přednostním právem. My se všichni těšíme na ty reakce a vy místo toho uděláte takový úkrok stranou. Vy jste se asi včera dívali na seriál Jistě, pane ministře nebo Jistě, pane premiére. A teď my se samozřejmě na to nachytáváme, protože chceme komunikovat, jsme interaktivní, tak vám tady na to reagujeme, odpovídáme a dáváme vám příklady těch dezinformací. Tak já panu Exnerovi dám taky jeden, protože jsem jaksi neodbytný člověk, který prostě když je položena otázka, tak odpoví. Ale už slibuji, že naposled, protože chci slyšet odpovědi pana ministra na tuto novelu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP