(11.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Nyní paní poslankyně Pastuchová. Pak mám ještě tři faktické. A jenom podotýkám, že máme zde rovněž dva přihlášené s přednostním právem, pana předsedu Babiše a pana ministra Baxu.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane místopředsedo. Já jsem tu nemohla dopoledne být, byla jsem u lékaře, ale teď jsem poslouchala ve sluchátkách některé projevy tady ze Sněmovny. Zaujal mě projev pirátského poslance pana Michálka, který vždycky přiběhne, něco zjistí, vypálí to tady na nás, vždycky je to proti panu předsedovi Babišovi, a zase odejde.

Mluvil tady o tom, co to je dezinformace. Já se chci zeptat, vaším prostřednictvím, pana poslance Michálka - z Pirátské strany je tu jenom pan ministr, žádný poslanec - jestli je dezinformace to, co měli na svých plakátech. Já to tady mám a je pod tím paní místopředsedkyně Richterová - že budoucnost patří seniorům, senioři na palubě. Tak mně přijde, že teď ty seniory dali těžce do podpalubí. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Další přihlášený je pan poslanec Volný, poté pan poslanec Nacher.

 

Poslanec Jan Volný: Děkuji, pane předsedající. Kolegové, kolegyně, já bych tady měl pro pana ministra vysvětlení. On se diví, že pan kolega Nacher mluví o cenzuře a trochu ji přirovnává i k minulému režimu. Já bych mu vysvětlil, kde začíná cenzura. Cenzura začíná tehdy, pokud si někdo uzurpuje, aby rozhodoval o tom, co je dezinformace a co je informace. Nehledě na to, že tato vládní garnitura si dokonce na to zřídila vládní orgán, který bude rozhodovat, co je informace a co je dezinformace. Kolegové, kolegyně, toto je cenzura. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Dále pan poslanec Nacher a připraví se pan poslanec Babka.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, pane místopředsedo. Já bych chtěl reagovat na oba ministry. Děkuji za ty jejich reakce. U pana ministra Šalomouna jsem si napsal, že několikrát použil takové zjemněné výrazy, které ve mně vyvolaly určitý vykřičník. Říkal: v zásadě je to v pořádku, v zásadě, v podstatě. Tak buď je v pořádku, nebo není. My, co jsme v politice nějakou dobu, tak taková ta pomocná slůvka jako prý, údajně, v zásadě, tak víme, že to tam tak úplně není. To bych chtěl jenom říct panu ministrovi, ale dokonce ani nechci, aby na to už reagoval. Toho jsem si všiml. Podívejte se do stenozáznamu. Mám pocit, že to řekl třikrát.

Pokud jde o pana ministra kultury. No, pane ministře, odpověděl jste, že to je priorita, změna zpravodaje. Férově, to jste doplnil. Neznáte ty procesy. Tady na to odpoví třeba někdo jiný. Tu rychlost, tam já to stále jakoby neslyším. Stejně tak jsem neslyšel odpověď na ten počet, protože ten první návrh byl 12 radních, teď je to 18 - kde došlo k té změně, nejdřív menší, pak větší? Poté, proč se změnilo to kvorum na jmenování ředitele? To mně přijde docela zásadní. Ze dvou třetin to kleslo na polovinu.

Pokud jde o tu cenzuru, jak se tady zmiňovalo, já vám řeknu, v čem je podle mě problém. Dneska totiž celou řadu těch věcí lze řešit zákonem. Právníci vědí. Šíření poplašné zprávy, pomluva, můžete podat trestní oznámení, žalovat někoho a podobně. Vše už je řešeno jasnými paragrafy. Je třeba to využívat. To, čeho my se obáváme - já budu mluvit za sebe, abych nemluvil za kolegy - čeho se obávám, je to, že jak to košatíte, tak to opravdu směřuje k omezování svobody slova. A to už je potom krok k nastupující cenzuře. (Předsedající: Čas.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Musím měřit všem stejně. Pan poslanec Babka.

 

Poslanec Ondřej Babka: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já bych chtěl reagovat na pana ministra a na to, co zde zaznělo. Pane ministře, my jsme chtěli, abyste rozptýlil nejen naše obavy, ale abyste i neubral důvěryhodnosti nového generálního ředitele, který bude zvolen v letošním roce, protože vy tou změnou zákona prostě zasahujete do toho otevřeného výběrového řízení. Jsou tady koncesionáři, kteří té České televizi třeba nedůvěřují nebo nemají tak velkou důvěru v generálního ředitele. Samozřejmě že jsou takoví lidé. Vy tím, že zasahujete do toho výběrového řízení, tak prostě toho generálního ředitele dopředu, aniž bychom tedy věděli, kdo jím bude zvolen, tak ho znedůvěryhodňujete. To je ten hlavní point.

A vaše argumentace, že to máte v programovém prohlášení vlády a že měla účinnost zákona být od 1. 1. tohoto roku, je lichá. Vy jste tady řekl, že jste sem ten zákon poslali 30. června loňského roku, ano, a že jste nemohli předpokládat, že bude výběrové řízení. Ale prosím vás, vždyť vy přece měníte princip té volby generálního ředitele. Takže to, na co my tady upozorňujeme, bylo zjevné už v loňském roce. Já jsem na to tady upozorňoval už v prvním čtení. To, že se to teď teprve dostává nějak více do povědomí nebo do mediálního prostoru, je prostě pouze jenom to, že došlo k tomu nepochopení.

Co se týče toho kvora, co tady zmínil Patrik Nacher, tak to je další nepochopitelný krok. Proč je snižován na deset. A já zde bych mohl citovat, proč je hlavní kompetencí rady ta volba generálního ředitele. (Předsedající: Čas.) Pardon. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Juchelka, poté pan ministr Baxa s faktickou. Poté ještě další tři poslanci. Máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já ještě k panu ministru Baxovi, budu pokračovat v té své předchozí faktické, protože on tady uvedl, že tam je větší rozpočet, než je v Českém rozhlase. V Českém rozhlase je dvoumiliardový a je tam 9 radních. V České televizi je zhruba sedmimiliardový, což je, můžeme říct, trojnásobný, kdybychom to nějak zaokrouhlili, ale máme pouze 18 radních, nemáme jich trojnásobek, jako 27. Tak to si myslím, že prostě jednoduše argumentem není. Tam dochází ke zvýšení těch radních jenom proto, aby tam byla většina vládní koalice, což víme všichni. Je to úplně zbytečné, protože to zbytečně navyšuje rozpočet České televize na další platy tří radních, což je 2 miliony ročně, za což se už dá vyrobit i nějaký publicistický pořad v průběhu celého roku. Takhle bych mohl pokračovat z hlediska těchto otázek a počtu radních dále. Máme jich 15, 15 může zůstat. Jedna třetina z 15 je pět. Nerozumím tomu, proč jich máme mít najednou 18. Tady nerozumím některým vašim argumentům.

Toho 1. 1. 2024, tak samozřejmě že kolega Babka má pravdu. Vy můžete tady toto podpořit, tento pozměňovací návrh, můžete to nechat být účinné od 1. 1. 2024. No a samozřejmě, že takto to bude v pořádku.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S faktickou pan ministr, poté pan poslanec Zlínský.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Děkuji za slovo. Takhle, pane kolego Juchelko, prostřednictvím pana místopředsedy, to nebude v pořádku. Byla by půl roku neobsazená tři místa. Ale to je jenom nějaká časová souvislost toho, jak se to projednává.

Já jsem teď ještě dlužil odpovědi na dva podněty pana kolegy Nachera. Stačí na to faktická poznámka. Ta původní senátní úvaha o 12 radních v poměru 6 - 6 neměla charakter nějakého návrhu. Byl to nějaký koncept, který byl diskutován v minulém volebním období. Já jsem ani u těch diskusí nebyl. My jsme od samého začátku vstupovali do toho s tím, že právě Poslanecká sněmovna bude mít větší zastoupení, a dohodli jsme se na té variantě dvě třetiny. Je to návrh, který je projednán se senátními kolegy, a předpokládám, že až dojde k projednávání tohoto návrhu zákona v Senátu, tak myslím, že v tom problém nebude.

Co se týká těch kvor pro odvolání. Jenom připomenu, že až se dostaneme k hlasování ve třetím čtení, tak dám za Ministerstvo kultury nebo jako ministr souhlas k pozměňovacímu návrhu pana kolegy Laciny a pana kolegy Kolovratníka ke stanovení kvalifikované většiny hlasů členů rad České televize a Českého rozhlasu pro odvolání generálních ředitelů. To znamená, aby se tedy ztížila možnost pro rady generálního ředitele odvolat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP