(11.20 hodin)
(pokračuje Martin Baxa)

U té volby samotné já jsem za to, že ten stávající návrh, to znamená 10 radních z 18 tedy podle té novely zákona, je pro tuhletu situaci adekvátní, umožňuje jakoby rozšíření šancí pro ty kandidáty, budou-li ve větším počtu, nebo nejenom ve větším počtu, ale řekněme si nějakou pestřejší, s nějakým pestřejším pohledem na řízení České televize se ucházet o funkci. Myslím, že tady je o dost odlišná situace, kdy je volba, kdy se tedy radní vybírají z koncepcí předložených těmi jednotlivými kandidáty, versus odvolání, které už je opravdu jako silným, tvrdým nástrojem v uvozovkách proti tomu samotnému generálnímu řediteli. Tak to jenom na vysvětlení ještě dvou podnětů pana kolegy Nachera.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Tak mám ještě dvě faktické poznámky, zatím přihlášený pan poslanec Zlínský a připraví se pan poslanec Babka.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Vážené dámy a pánové, já se budu věnovat narativu dezinformačnímu, který tady byl zmíněn v té diskusi. Je to mé téma. Já se na to podívám trošku jinak než ostatní. Já si myslím, že podporování tohoto narativu povede k tomu, že nějakým způsobem dojde k omezování nápaditosti a kreativity naší populace, naší společnosti, což mně připadá mimořádně nebezpečné, protože si myslím, že je to jeden ze základních předpokladů zdravého vývoje jakékoliv společnosti.

Dovolím si tedy popustit uzdu své nápaditosti a kreativity a z hlediska toho dezinformačního narativu bych chtěl tady zmínit problematiku těch dezinformací, které se nacházejí na sociálních sítích. A zeptám se, kdo ty obludné myšlenky a nápady vlastně šíří, kdo je produkuje a kdo čeká, že ti naši senioři či jiné osoby, jiní občané, kteří třeba nemají dostatečné vzdělání a dostatečný přehled, se na tyto informace řekl bych nachytají? A pak je to zneužíváno k tomu, že se řekne, podívejte se, máme tady dezinformace, musíme proti tomu bojovat. Takže já bych na to chtěl upozornit, aby to nebylo jako tak na hlavu trošku postavené, že ti, kteří chtějí omezovat svobodu slova, nakonec nešíří ty dezinformace. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a s přednostním právem pan předseda Babiš. Mezitím ještě přečtu jednu omluvu. Pan Miroslav Zborovský, poslanec, od 11.30 do 13.00 z pracovních důvodů a ruším omluvy paní Jany Pastuchové, poslankyně. Máte slovo, pane předsedo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Takže vážení spoluobčané, dámy a pánové, pokud sledujete Sněmovnu a máte pocit, že tady se mluví o demokracii a nezávislosti, tak já bych vás rád vyvedl z omylu. Ona je to profese politiků, mluvit krásně, a že občané mají pocit, jak vlastně bojují za tu demokracii a nezávislost. No, o co tady vlastně jde? O jednoduchou věc. Jde o to, aby pan ředitel Dvořák zůstal ve funkci. A proč? No proto, že pan ředitel Dvořák zkrátka akceptuje to, že Česká televize není nezávislá. Není. Česká televize, my všichni platíme televizní poplatky, k tomu se ještě dostanu, není nezávislá. Česká televize je netransparentní. Českou televizi nekontroluje NKÚ. My vlastně nic nevíme o České televizi.

A proč je pan Dvořák dobrý ředitel pro pětikoalici? No protože Česká televize a některé ty pořady jsou součástí pětikoalice. A Česká televize vyhrála volby pětikoalici, sněmovní volby 2021, a samozřejmě teď významným způsobem vyhrála i prezidentské volby. Pan ředitel je ředitel takový, že jemu nevadí, že tam ti redaktoři porušují etický kodex. On je nazývá Tálibán, ty pořady. Reportéři, tam jsme viděli, jak tam pan Wollner, co si tam dovoloval k těm dámám, dokonce i jedné redaktorce i druhého pořadu. No, skončil u té největší novinářské žumpy Fórum 24, to je asi deník TOP 09, jak jsem to identifikoval. No a tyhle pořady, ten Tálibán a součástí Tálibánu je i Interview. Viděli jsme, Patrik Nacher jak tam byl, jak se vede ta debata. A další ty pořady jsou samozřejmě Reportéři, 168 hodin, Newsroom, Interview a Otázky Václava Moravce. To jsou všechno pořady, které manipulují. Oni necenzurují, oni tam zvou lidi, kteří vypadají, že jsou nezávislí.

Teď se tam objevuje nějaká světová ekonomka, akorát nám zapomněli říct, že ji platí pan ministr školství jako poradkyni. Nebo teď politolog nezávislý se stal poradcem pana prezidenta. Nebo bývalá bankéřka, která za naší vlády nás kritizovala, se stala poradkyní pana premiéra. Tam defilují nezávislí. No, oni nejsou nezávislí, protože někdo je platí. A je potřeba si zjistit, kdo je platí. Všechna čest - Události v 19 hodin. Události, komentáře, tam taky je to součást Tálibánu. A doufejme, že ten psychopat, který se hlásí za ředitele České televize, se nestane ředitelem.

Takže tady se kolegové ptají, že proč to kvorum? No to je jednoduché. Oni potřebují udržet pana Dvořáka. No a proč je tam ten rozdíl v tom, když se někdo odvolává a když se někdo jmenuje? No protože když ho tam budou mít a ten zákon projde, no tak potom se bude odvolávat těmi třetinami. Takže tak to je. Vy tady máte krásné projevy a já vám to říkám natvrdo. Jaké mám důkazy? Žádné, ale ze zákulisí to takhle je. A my pana Dvořáka známe dobře. My jsme se chovali slušně, vždycky chodil za námi, DPH, toto. A proč pan Dvořák nezasáhl, když tam pan Wollner obtěžoval ty dámy? Proč nikdo nedodržuje etický kodex?

Já vám za chvíli přečtu tady dopis, který jsem poslal panu Moravcovi v říjnu 2020. A při té příležitosti bych ho rád vyzval, aby už neříkal, že tam není Babiš, protože Babiš tam nikdy nepřijde. A stínový premiér hnutí ANO je pan Havlíček. A pan Fiala tam chodí stále sám a že mu nikdo neoponuje. No pan Fiala na nás nepromluvil tady čtyři dny. On nepotřebuje s námi mluvit. Takže tak to je, vážení. Já jsem udělal video z debaty před sněmovními volbami 2017. Tak si to pusťte, jak mě tam Moravec dehonestoval, urážel. Další bylo roku 2021. To bylo neuvěřitelné.

My jsme se včera dozvěděli, že jeden oligarcha tady od roku 2020 sponzoruje a organizuje pana prezidenta Pavla. Od roku 2020. A teď má cíl vytvořit novou levici. ČSSD a tak dále. No tak to je zajímavé. To je zajímavé. Pan oligarcha taky vlastní eXtra. Já musím ocenit, že se k tomu hlásí. Většina to dělá tak, že se k tomu nehlásí a dělají to plošně. Ale to je jiné téma.

Takže debata před sněmovními volbami 2017. 2021. Paní redaktorka, která samozřejmě dlouhodobě byla v týmu pana prezidenta Pavla, měla jasný střet zájmů, tak mi v hlavní debatě v České televizi tvrdila, že já jsem v roce 2009, když jsem údajně měl vědět, že půjdu do politiky, když jsem kupoval ten barák ve Francii, a není to žádný zámek, tak to je absolutně neuvěřitelné.***




Přihlásit/registrovat se do ISP