(11.30 hodin)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Následuje faktická poznámka pana ministra Jurečky a připraví se pan poslanec Babka. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr životního prostředí ČR Marian Jurečka: Děkuji vážená paní předsedkyně, kolegyně kolegové. Já si dovolím v pár faktických poznámkách nebo pár faktických bodech reagovat na některé faktické poznámky.

Pokud jde o mezigenerační solidaritu, tak připomeňme, že významným posunem je zavedení výchovného od 1. ledna tohoto roku, dlouholetá priorita, kterou jsme tady za KDU-ČSL prosazovali, nakonec se ji podařilo společnými hlasy napříč celou Poslaneckou sněmovnou naplnit, které výrazným způsobem pomohlo především ženám s nízkými důchody, a přispělo to k tomu, co jsem ukázal na tom předchozím grafu, že se nám tady opravdu ty nižší důchody u těch žen výrazně zvýšily. Je to 1,4 milionu žen, které vychovaly nás, současnou produktivní generaci. Takže neříkejte, že tady vláda nějakým způsobem nepomáhá k tomu, aby tady byla opravdu dobrá rovnováha v té mezigenerační solidaritě.

Pokud jde o připomínky na legislativní nouzi, tak ta definice hovoří o hospodářských škodách ve vztahu například právě i k otázce výdajů státního rozpočtu, i ty předchozí judikáty toto jednoznačně potvrzují, takže je to ta formulační část. A tady jde opravdu o to, že jestliže jednou v tomto červnu letošního roku by proběhla ta valorizace podle stávajících pravidel, tak v letošním roce je to 34,4 miliardy korun, v roce příštím 58,8, a takto už se to stane trvale mandatorním výdajem navždy a žádná vláda i se zpomalením tempa valorizací s tím nic neudělá. Já jsem velmi rád a oceňuji, že někteří z vás, zástupců opozice, tady deklarovali a říkali, že mají ambici hledat cestu, jak dlouhodobě upravit valorizační mechanismus tak, aby byl udržitelný. To oceňuji. A také musím říci, že já jsem ve veřejném prostoru říkal, že v letošním roce v rámci důchodové reformy tu valorizaci musíme upravit. Říkal jsem to i v době vrcholící prezidentské kampaně. Takže neříkejte, že jsem se tomu tématu vyhýbal.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Kolegové, kolegyně, přeji hezké ještě dopoledne. Budeme pokračovat faktickými poznámkami. Je přihlášen pan poslanec Ondřej Babka, dále bude následovat pan poslanec Juchelka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Babka: Vážená paní místopředsedkyně, děkuji vám za slovo. Já zde si dovolím reagovat na předchozí vystoupení pana ministra Jurečky a na ten jeho graf, na ten jeho druhý graf, který tady ukazoval, který se týkal průměrného důchodu. Mě ten graf velice zaujal, a to hlavně proto, že ten graf zakončil svou fotkou. Viděl jsem hodně grafů. Tohle si nevzpomínám, že by někdo zakončoval grafy svou fotkou, je to trošku narcistní. A bylo by to možná pochopitelné, kdybyste se o to nějakým způsobem zasadil, kdyby v tom roce 21 a 22 vzrostly ty důchody díky vašemu rozhodnutí nebo díky rozhodnutí vaší vlády nebo díky nějakému vašemu boji za ty seniory. Ale nebyla to vaše vláda. Nebyl jste to vy, pane ministře, nebylo to vaše rozhodnutí ani váš boj za seniory. Byla to prostě jenom zákonná valorizace díky inflaci. Takže ten graf je opravdu krásný. Já doufám, že nám ho tady ještě jednou ukážete dneska, já jsem si ho tedy vyfotil, takže to si nechám na památku. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní je přihlášen pan poslanec Juchelka, připraví se pan poslanec Feranec. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. Budu nejdříve reagovat na pana ministra, na jeho předchozí, poslední vystoupení. Když přece na té výdajové stránce, jak vy říkáte, dojde k nějaké hospodářské škodě navýšením tady této mimořádné valorizace, tak potom nerozumím slovům pana ministra Stanjury v Otázkách Václava Moravce, který říkal, že to ten rozpočet unese, pokud by to náhodou prošlo, a že se nemusí vůbec novelizovat zákon o státním rozpočtu. Takže v tuto chvíli, pokud to takhle je, tak jednoduše vy prostě chcete vzít těch 7 000 tím starobním důchodcům a ten rozpočet si samozřejmě nějakým způsobem napravit.

Pokud jde o ten vzkaz, který tady máme zanechat, protože jestli to je vzkaz napříč různými těmi mladými, starými, tou solidaritou, tak pro mě to je také vzkaz, který tady necháme těm budoucím generacím, kdy říkáme, že prostě žijeme v právním státě, kde lidé mohou důvěřovat politikům, kteří nemění zákony podle toho, jakým způsobem najednou si vzpomenou. Že se mohou o ty zákony opřít. Že mohou nějaká legitimní očekávání, která prostě a jednoduše v těch zákonech, které jsou jako pojistkou, což je například ten zákon o mimořádných valorizacích, že jim prostě můžou důvěřovat, že to nebude bráno retroaktivně. To je také vzkaz těm občanům. Podívejte se, a to říkám panu Skopečkovi, prostřednictvím vás, paní předsedající, i toto je důležité, a toto vy samozřejmě tady touto legislativní nouzí zpochybňujete, a když nedáváte do protivky třeba rodiny s dětmi a ty důchodce, tak důkazem by mohlo být, že už dávno jste mohli například podpořit rodiny s dětmi navýšením rodičáku, který my tady jako opozice máme ve sněmovním tisku, tuším, 236 od června minulého roku.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče, za dodržení času. Nyní vystoupí pan poslanec Feranec, připraví se pan poslanec Králíček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, paní předsedající. Vážení ministři, dámy a pánové, já budu krátce reagovat na vystoupení pana místopředsedy sněmovny, pana Skopečka. On tady plísnil pana Foldynu, když říkal, že důchodci nejsou živelní pohroma, a říkal, že je to lež nebo je to křivé obvinění. Ona je ještě třetí varianta, ona to může být metafora, že? A zvykli jsme si, to není náš výmysl, to je výmysl píáristů z Úřadu vlády, že pokud pan premiér něco řekne, co není pravda, tak je to metafora. Takže pokud může předseda vlády používat metafory, tak nepochybně to můžou používat i poslanci. Děkuji. (Potlesk vlevo.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní s faktickou vystoupí pan poslanec Králíček, připraví se pan poslanec Kettner. Prosím.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážená paní místopředsedkyně, já bych chtěl jenom krátce reagovat na pana Jurečku a na pana místopředsedu Skopečka.

K tomu, co říkal pan Jurečka. Podle mě jediná hospodářská škoda vznikne, protože vy ten Ústavní soud prohrajete a budete muset platit penále, protože budete muset ty věci vyplatit. A to bude vaše hospodářská škoda, za kterou vy osobně byste měl nést zodpovědnost.

A potom reakce na pana Skopečka. No my se té diskusi nebráníme, tak pojďte s námi diskutovat. Přijďte a pojďme diskutovat. Ale my přece hlavně rozporujeme to, že vy dnes chcete sebrat něco, na co ti důchodci mají nárok. A co bude příště? Pan Jurečka pošle důchodcům složenku, ať vrátí důchody za posledních pět let?

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní s faktickou dostane slovo pan poslanec Kettner, připraví se paní poslankyně Peštová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Kettner: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já se vrátím k podstatě věci. Chcete to schválit v legislativní nouzi, což je, když jsou ohrožena občanská práva, ohrožení bezpečnosti České republiky, pokud hrozí vážné hospodářské škody. Co se tam opakuje? Ohrožení, ohrožení a hrozí. Ve své podstatě vy říkáte, že důchodci, invalidé a podobně jsou pro nás ohrožení a hrozba.

Vy víte, že to je špatně. A vy potřebujete, vy nemáte argumenty a vy potřebujete aspoň nějakou oporu, tak vlastně vytváříte dalšího nepřítele, a teď jsou na paškále důchodci. Vždyť vy vyvoláváte mezigenerační střet! Přečetl jste si komentáře mladých lidí, kteří naskočili na to, jakým způsobem to prezentujete? Že vlastně ti mladí se budou mít špatně, protože to bude... ti důchodci jim budou brát ten hospodářský rozkvět a tak dále. Zkuste říct babičce, která má důchod 12,5 tisíce, když zaplatí nájem, má problémy, nějaké choroby, musí zaplatit léky, které jsou na doplatek. A ono jí zbude třeba pětistovka, tisícovka na jídlo. Zkuste jí říct, že je hrozba. Proboha, uvědomme si, že ti lidi, o kterých se bavíme - sedíme v tomto krásném sále. Vybudovali jsme ho my? Ne. Vybudovaly ho ty předchozí generace. A my bychom jim za to měli být vděční. A my bychom se k té generaci, těm důchodcům, my bychom se měli s úctou k nim chovat, protože všechno, co využíváme, všechno, co máme, tak máme díky nim. A mám pocit, že vy toto úplně, úplně ignorujete.***




Přihlásit/registrovat se do ISP