(11.40 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou paní poslankyně Peštová, připraví se pan poslanec Mašek. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Pan ministr Jurečka, když se valorizuje a důchodci dostávají přidáno podle platného zákona, tak jim kromě toho krásného grafu, pane poslanče Babko, prostřednictvím paní předsedající, ještě posílá krásný líbesbríf. Krásně jim to tam vždycky popíše, jak jim zvedl ten důchod a jak se hezky o ně postaral. Takže to není jenom ten graf. Ono toho je podstatně víc, co je mediálně takhle tlačeno těm důchodcům do hlavy. Ale potom sem přijdou a vlastně předloží tady tento zákon a předkládají ho v té legislativní nouzi.

Opět mi nebylo odpovězeno. Já tady celou dobu říkám, proč ministerstvo ten zákon v předběžné opatrnosti nedalo do mezirezortu v loňském roce? Mohli jsme se tomuto vyhnout. Kde je v tomto zákonu pamatováno na ty důchodce, kteří půjdou letos do důchodu? Vždyť ti budou kráceni o tu valorizaci oproti těm důchodcům, kteří už jsou v důchodu. Vždyť ve své podstatě je to paskvil, co jste udělali. Ještě k tomu to schováváte za to, že bude způsobena hospodářská škoda.

Pane ministře, nezlobte se na mě, já jsem ty ústavní nálezy četla. Doufám, že jste si dal tu práci taky jako já, protože jich je opravdu hodně a je to krásný čtení. Můžu vám říct, že já osobně, byť nejsem ústavním právníkem, si myslím, že toto prohrajete.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní pan poslanec Mašek s faktickou poznámkou. Následovat bude pan poslanec Jakob. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji, vážená paní předsedající. Vážení páni ministři, kolegyně, kolegové, pan ministr Jurečka tady mluvil o vážných věcech. O tom, že letos by to přidání důchodcům, ta valorizace, stálo 34 miliard, o tom, že v letech následujících, pokud by se nic nezměnilo, by to bylo minimálně 58 miliard. Jsou to vážná čísla, ale je potřeba si říct, proč jsou tak vysoká. Je to proto, že máme sedmnáctiprocentní inflaci. Já se zeptám pana ministra: Kdyby ta vláda fungovala dobře, přijímala včas potřebná opatření - nechci je tady teď všechna vyjmenovávat, to řeknu až potom ve svém příspěvku - kde bychom byli, kolik bychom přidávali, kdyby byla standardní inflace jako ve zbytku Evropy v průměru desetiprocentní? To je ta otázka.

Pokud bychom tady mluvili o nějaké hospodářské škodě - a já s tím, s tou definicí významné hospodářské škody, nesouhlasím - ale pokud by ano, tak by šla jednoznačně za vládou České republiky v tom, že nedokázala udržet inflaci. Současné přidání, které mělo být přes 1 700 korun v průměru na jednoho důchodce, a vy ho jednorázovým okradením těch důchodců chcete snížit o tisícikorunu v průměru, je pro mě skutečně jenom otázka neschopnosti této vlády a jde to za tou vládou. Je potřeba to takto pojmenovávat. Pro to nejsou žádné jiné objektivní důvody, na které vy to chcete svalovat. Není to důsledek války, tu zažívají všichni. Podívejte, sami argumentujete tím, že Maďaři jsou na tom teď hůře. Najednou se zajímáme o to, jak valorizují Maďaři nebo nevalorizují? My prostě se teď ženeme za tím ušetřit ty peníze, které jste si nedali do rozpočtu, a to je ten hlavní problém. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní pan poslanec Jakob s faktickou poznámkou. Připraví se pan poslanec Okamura. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážené dámy, vážení pánové, moje faktická má dvě části. Za prvé, musím reagovat na kolegyni Schillerovou, která tady řekla, že důchodcům, kteří mají 8 000 korun, se navýší důchod o 36 korun. Fakticky tomu tak opravdu není. Pokud by se tato novela, kterou budeme snad brzo projednávat, neschválila, tak by jim byl navýšen důchod o 456 korun. Kdyby tato novela prošla, tak o 492 korun, tedy o těch 36 korun víc. Takže o 492 korun, ne o 36 korun. To je první část fakticky. Ano, já tu tabulku mám také před sebou. Tak to ale říkejme přesně, ta čísla.

Druhá část mé faktické. Prosím, nyní projednáváme potvrzení trvání stavu legislativní nouze. Mnozí z řečníků se toho drží více, mnozí méně. Zatím bohužel neprojednáváme obsah té novely. Tak já prosím, abychom se opravdu vrátili k té diskusi o potvrzení trvání stavu legislativní nouze a ještě ideálně abychom dali i v té rozpravě prostor ne jenom ministrům v rámci faktických, kteří jistě vysvětlí ty důvody. Takže prosím, jednejme věcně tak, jak máme. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní pan předseda Okamura s faktickou poznámkou. Připraví se paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, já tady zareaguji na tu debatu. Je zcela evidentní, že ten vládní návrh, kterým chce Fialova vláda okrást všechny příjemce důchodů o slíbené peníze, nesplňuje podmínky legislativní nouze. Proto dávám návrh na zrušení legislativní nouze jménem SPD. Tím pádem se o mém návrhu bude hlasovat po ukončení obecné rozpravy. Takže bych vás chtěl požádat, abyste si to poznamenala. Dávám jménem SPD návrh na zrušení legislativní nouze, a tím pádem se o našem návrhu bude hlasovat po ukončení rozpravy.

Samozřejmě to má opodstatnění, protože tu legislativní nouzi vy můžete v podstatě použít jenom v případě, že jsou ohrožena základní práva a svobody občanů, bezpečnost státu nebo když státu hrozí značné hospodářské škody. Tady je ten paradox, že vaše vláda sama způsobila svou nekompetentností a diletantstvím hospodářské škody. Jsou tady jasné statistiky, kdy vy sami jste způsobili škody, a teď říkáte, že na základě těch vámi způsobených hospodářských škod mají tím obětním beránkem být všichni příjemci důchodů. To je tedy nehorázné. Takže vy to způsobíte, a pak tady argumentujete vámi způsobenými hospodářskými škodami. No to je šílená situace!

A mimochodem, ať je to tady pravidelná zpráva Evropské sítě proti chudobě, která říká, že milion českých občanů za vaší vlády už žije pod hranicí chudoby. Dále, že počet českých domácností s příjmem pod hranicí chudoby vzrostl z 9 % v průběhu roku 2021 na současných 17 %. V exekuci je kvůli nečinnosti a neschopnosti vaší vlády 9 % všech občanů, v některých regionech je to až 16 %, 40 % rodičů samoživitelů je pod hranicí chudoby. Takže to jsou výsledky vaší vlády. Vy jste způsobili hospodářské škody, a teď ještě tím samým argumentujete. Je to opravdu velmi nechutná situace!

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pane předsedo, jenom se chci ujistit. Dal jste návrh na zrušení...

 

Poslanec Tomio Okamura: Ano, je to v souladu s jednacím řádem Sněmovny. Pochopitelně...

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Já bych si jenom chtěla ujasnit. Vy jste řekl nouzového stavu, ale...

 

Poslanec Tomio Okamura: Ano dávám návrh na zrušení legislativní nouze.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Legislativní nouze, ano.

 

Poslanec Tomio Okamura: Jo, návrh na zrušení legislativní nouze. Takže o mém návrhu se bude hlasovat.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, na to máte samozřejmě právo. Jenom jsem si chtěla ujasnit, co navrhujete. Děkuji vám.

Prosím, paní poslankyně, máte slovo. Připraví se pan ministr Jurečka.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já bych si dovolila, vaším prostřednictvím, reagovat na Honzu Skopečka, který tady hovoří o solidaritě. Tak bych jenom chtěla říct, že když tady hovoříte o té solidaritě, tak znovu říkám, že byste měli začít od sebe. Je normální, že s tímto návrhem přichází vláda, která má tolik ministrů, že se nevejdou do míst k tomu určených? Je to vláda, která má nejvíce politických náměstků a musela si změnit služební zákon. To je ta solidarita? Je to vláda, která má nejvíce poradců. Teď jsme se dozvěděli od ministra zdravotnictví, že má 30 poradců, ministr vnitra má 12 poradců. Je to vláda, která tady hovoří o solidaritě, která má nejvíce zmocněnců. Tak já nevím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP