(12.50 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní pan poslanec Mašek s faktickou poznámkou, poté pan poslanec Pražák. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, on mě vlastně teď svou argumentací přeskočil ctěný kolega pan Brabec, vaším prostřednictvím, protože já jsem chtěl také reagovat na tu přestřelku mezi ním a panem ministrem Stanjurou. Tam je skutečně ten diametrální rozdíl, že naše vláda platila to, co ze zákona platit měla, a dokonce dala něco navíc, kdežto vaše vláda nechce dostát svým povinnostem, které z platného zákona vyplývají. A to, že jste na to měli dostatek času a měli jste zareagovat už na konci loňského roku, že pan Jurečka neměl jenom v nějakých debatách opatrně říkat pozor, na tu valorizaci dojde, budeme se na to muset podívat, ale pan Jurečka měl v té vládě zvednout hlas a říct: pojďme do toho, já vám předkládám nějakou novelu tady, třeba dílčí, předtím, než předložíme ten slibovaný zákon v celé šíři, čili slibovanou důchodovou reformu. Takže pánové, nehrajte teď na schovávanou. Ta zodpovědnost jde jednoznačně za vámi, a vy se teď snažíte pomocí této legislativní zkratky, pomocí zneužití stavu legislativní nouze, na který opravdu není čas tady, a je potřeba, sami to říkáte, tyto věci projednávat i s opozicí a najít tu shodu. Vy tu shodu prostě tady v ústavní většině, nebo ve většině mezi poslanci opozice a koalice prostě nemáte, tak si to přiznejte. A Ústavní soud vám to s velkou pravděpodobností po podání ústavní stížnosti, která bude následovat, tak vám to shodí. Takže možná přehodnoťte to. A skutečně tato diskuse, kdy chcete okrást za bílého dne důchodce každého o 1 000 korun v průměru, tak je to prostě je to smutné. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Pražák, připraví se pan ministr Jurečka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec David Pražák: Dobré odpoledne. Já budu krátký, už to tady řekla částečně kolegyně Oulehlová. Já bych chtěl reagovat na pana bývalého ministra zemědělství Jurečku, a říkám to v plném vědomí, bývalého ministra zemědělství, protože si myslím, že se toho měl držet, a myslím si, že nebyl špatný ministr zemědělství. Teď mu to nezávidím, co dělá.

To, že jste říkal, že jste snížili počty státních zaměstnanců - vy jste nesnížili, oni vám utekli. Oni se na to nemohli koukat, kam to vedete, tak normálně skončili. Šli do předčasného důchodu, nebo si vzali výsluhy a šli do civilu a už teď bez velké šance na návrat prostě zpátky. Ty stavy se nedoplní. Víte, co to udělalo u hasičů, u policistů? U nás v Libereckým kraji chybí x set policistů, a běžte se těch šéfů těch odborů zeptat. Prostě ta šance na naplněnost je nulová!

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou vystoupí pan ministr Jurečka, poté pan poslanec Juchelka. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr životního prostředí ČR Marian Jurečka: Děkuji, já si dovolím zareagovat na své předřečníky. Tak jednak chci říci, že vláda od 1. ledna zrealizovala to, co bylo návrhem, o který jsme dlouhou dobu usilovali jako KDU-ČSL. Byl to návrh na zavedení výchovného, podpořila tato Sněmovna napříč. Byl to významný krok, kdy oproti všem předchozím valorizacím od 1. ledna je měsíčně vypláceno především maminkám, v některých případech i otcům, výchovné 500 korun. Je to krok, který se odehrál, který výrazným způsobem posiluje tu sociální situaci především právě u žen, které statisticky měly výrazně nižší důchody. Tak to tady znovu připomenu, když tady říkáte, že za naší vlády se neudělal žádný krok, který by výrazně navíc pomohl zlepšit situaci, tak tato forma mezigenerační solidarity, toto ocenění za výchovu dětí tady bylo od prvního aplikováno, byť třeba někteří ekonomové chodili a říkali doporučení, ať to odložíme, nebo ať se to nedělá. Ne, toto bylo dotaženo do konce. A já si pamatuju, když jsem to tady v této Sněmovně navrhoval, mně opakovaně bylo říkáno i ze strany některých politiků a političek třeba hnutí ANO, jak výchovné je něco, co nechtějí aplikovat, nepodpořili ten návrh, byl tady za nás, za KDU-ČSL, minimálně třikrát navržen, až v úplném závěru Poslanecké sněmovny, na jedné z posledních schůzí, se toto podařilo prosadit. Tak jenom to potřebuji připomenout pro ten kontext a pro tu souvislost.

Prosím pěkně, nedávejte tady některé informace záměrně, které stavíte zase negativně vůči krokům této vlády. Vláda udělala dost pro to, aby opravdu ve vztahu k lidem s nízkými příjmy v případě důchodů jsme jim dokázali pomoci.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Nyní s faktickou pan poslanec Juchelka, poté paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Moc děkuji. Jenom doplním svého ctěného kolegu, pana poslance Pražáka, vaším prostřednictvím, poněvadž úplně stejný exodus za ministrování pana ministra Jurečky se udál a bude nadále udávat například na úřadech práce, kde už někteří skutečně dál nemůžou a raději si hledají jiné místo, anebo dokonce tady v této době si berou nemocenskou.

Co se týče inflace a toho, jakým způsobem se tady počítá samozřejmě důchod k průměrné mzdě. Vždyť přece relevantním výpočtem pro valorizace důchodů je index spotřebitelských cen. Ten se liší úplně jinak pro domácnosti, ale úplně jinak je počítán také pro starobní důchodce. Například pokud jsme měli průměrný index spotřebitelských cen v roce 2022 115,1 (?), to znamená tu 15,1 vysokou inflaci, tak u těch důchodců to bylo o něco vyšší, to bylo 15,6. Ale například jenom u některých, protože ten index spotřebitelských cen má stovky různých položek, tak třeba jenom u potravin to vzrostlo dokonce přes 17 %. A vy tady v tuto chvíli samozřejmě těmi různými čísly, ekonomickými věcmi se snažíte zmást občany České republiky. A já to tady uvedu na pravou míru.

Jediné, co tady v tuto chvíli teď řešíme, je, že chce tato vláda po legitimním očekávání starobních důchodců změnit velmi problematicky novelu zákona o mimořádných valorizacích, a to na druhou velmi problematickým způsobem, a to legislativním stavem nouze. O tomto my se tady v tuto chvíli bavíme. Když to legitimní očekávání před několika dny vzniklo, tak bylo na částce pro starobního důchodce 1 770 korun. Díky vládě, která v tuto chvíli navrhuje tuto skandální novelu zákona o mimořádných valorizacích, to kleslo na 760 korun. Proto my mluvíme, že ten rozdíl jedné tisícovky krát sedm do konce roku je 7 000 korun, o které díky této vládě přijdou důchodci v České republice v roce 2023. To je fakt! (Potlesk vlevo.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní paní poslankyně Mračková Vildumetzová s faktickou poznámkou a připraví se pan ministr Jurečka. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Já děkuji za slovo. Já bych si dovolila zareagovat vaším prostřednictvím na pana ministra práce sociálních věcí ohledně toho, jak se tady chlubil, že snížili počty úředníků o 13 %, nebo že jste dodrželi, došlo ke snížení. Tak já bych, pane ministře, vám jenom chtěla říct, že došlo k nějakému snížení na podřízených úřadech, to znamená na okresní správě sociálního zabezpečení, na hygienických stanicích, na těch úřednických místech, která jsou nejblíže lidem. A pojďme se podívat, jak to dopadlo na ministerstvech. Tam došlo k navýšení o 85 míst, to je těch 85 politických náměstků nebo čeho. (Poznámka z pléna.) Ano, tak to je. Tak já vám ukážu, tady mám jasnou analýzu, jasnou tabulku. A ještě je zajímavé, že když jste schvalovali tu změnu systemizace, tak je zajímavé, když se tedy chlubíte, s jakou velkou úsporou jste přišli, tak tam byl nárůst finančních prostředků na rok 2023. Takže vůbec s žádnou úsporou jste nepřišli, a především jste si navýšili svá místa, služební místa. Pak jsou ta místa, která se tam nezapočítávají, a to jsou ti poradci. Těch 30 poradců ministra zdravotnictví, 12 poradců ministra vnitra, nevím, kolik jich máte. O tom, o čem mluvil kolega, tak to je zase druhá skupina, policisté a hasiči, to nespadá do těchto služebních míst státních úředníků. To jsou samozřejmě služební místa jiná. Takže to, co tady říká, se v žádném případě nezakládá na pravdě. A znovu bych chtěla vyzvat, projednáváme tady potvrzení trvání stavu legislativní nouze. Já jsem tedy přesvědčená o tom, že jsme v bodě, a chtěla bych se znovu zeptat - kde je ministr pro legislativu? Kde je přítomen, když projednáváme tento bod? Děkuji. (Potlesk vlevo.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní s přednostním právem vystoupí pan ministr Jurečka, připraví se pan poslanec Novák. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr životního prostředí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Myslím si, že to je bez přednostního práva.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Omlouvám se, s faktickou poznámkou. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP