(13.00 hodin)

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr životního prostředí ČR Marian Jurečka: Děkuji. S faktickou poznámkou. Nerad bych tady někoho předbíhal.

Dovolím si zareagovat na dvě věci. První věc - otázka odchodu ze státní správy. Buď toto řekněte a doložte to v číslech, nebo to neříkejte. Vláda opravdu snížila počet systemizovaných služebních míst, snížila i místa jak ve službě, tak mimo službu, snížila i projektová místa. To jsou fakta, to je ten návrat na hodnoty počtu lidí v roce 2015. Pokud jde například o úřady práce, bohužel - to říkám bohužel - ten stav je tam poslední tři roky plus minus stejný. Já jsem to tady říkal i minule na schůzi výboru.

Jestli chtějí poslanci hnutí ANO, já jim nechám nahlédnout do dopisů, které psal tehdejší premiér tehdejší ministryni. Byl velmi konkrétní, dokonce jmenoval problémy a lidi, které nepovažuje za dostatečně manažersky schopné na vedení Úřadu práce. Dám vám je k dispozici. Ten stav jsem tam zdědil. Kdybych měl skvěle fungující úřady práce po předchozí vládě, tak určitě za rok bych to asi tak nedokázal pokazit. Takže my dneska ty věci napravujeme, abychom ty lidi dokázali zpátky - za prvé zaplatit, odměňování na úřadech práce se za poslední rok výrazně zlepšilo, a děláme systémové změny pro to, aby ti lidé tam byli schopni pracovat.

Poprosím paní kolegyni Vildumetzovou, ať nelže. Ať nelže. Protože když se podívá, tak například v případě náměstků je tady stav, který byl v roce 2014. Nemáme tady žádných 80 politických náměstků, to je úplný nesmysl. Když se podíváme například i na otázku platů a toho, kolik do toho alokujeme, tak je logické, že i když snížíme ty počty úředníků, ale zároveň chceme dorovnat - a udělali jsme loni v září rozhodnutí o zvýšení o 10 % do tarifů, plus ještě navýšení kapitol nad toto - tak ty lidi také chceme důstojně zaplatit. Tak je logické, že meziročně tam k nějakému nárůstu došlo.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Novák, poté pan poslanec Ondřej Babka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já moc děkuji za to předchozí vystoupení panu ministru, protože právě Úřad práce je hitparáda dnešního dne, ale bohužel velmi smutná hitparáda. Tak jak tady i pan ministr nám sdělil, my pomáháme seniorům, pomáháme těm, kteří potřebují pomoc. Ale jak? Vy je ženete právě na ty úřady práce, které kolabují. Ten proces je tam naprosto nešťastný a ti lidé to nezvládají. To znamená, že potom ti senioři to vzdávají vůbec na ten úřad práce jít.

Mě by zajímalo vlastně, i jak ten současný krok, který tady plánujete udělat, tu loupež, jestli máte zanalyzováno, jak se vlastně projeví. Protože samozřejmě ta inflace zvyšuje životní náklady, zvyšuje také náklady na bydlení a půjdou si další senioři díky vašemu kroku pro dávku. Zvládne to ten Úřad práce, když vy jim pomáháte? Jak jim pomůžete, když to ten Úřad práce nezvládne? Mě to zajímá. A zajímá mě, jestli jste si to zanalyzovali vlastně, co ten váš současný krok způsobí a jak vy se o ty lidi potom postaráte. O ty lidi, kteří už nebudou mít ani sílu na ten úřad práce dojít a nebudou mít ani na tu jízdenku na autobus, aby do toho města na úřad práce přijeli. Bylo by moc hezké, když už tady tolik usilujete o legislativní nouzi, kdyby ta legislativní nouze alespoň zrychlila práci na úřadech práce. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. Další s přihláškou k faktické poznámce pan poslanec Babka a připraví se pan ministr Válek. Pane poslanče, vaše dvě minuty. Prosím.

 

Poslanec Ondřej Babka: Vážená paní místopředsedkyně, děkuji vám za slovo. Já bych se zde ještě vrátil v reakci na to, co zde padlo z úst pana ministr Šalomouna. To je ministr ve vaší vládě, který je ministrem pro legislativu. Je to předseda Legislativní rady vlády. Vidím zde pana ministr spravedlnosti, nicméně on toto v kompetenci nemá ve vaší vládě. Pan ministr Šalomoun zde vystoupil s nějakým projevem, kde podle mě neřekl zcela jasně, že to, co tady dnes projednáváme, tedy potvrzení trvání stavu legislativní nouze, je úplně šťastné řešení v tomto případě. My zde již další hodinu vznášíme naše námitky pro to, proč potvrzení legislativní nouze podle nás není možné. Pan ministr Šalomoun se omluvil od 12 do 16.30 hodin z pracovních důvodů. Já si tedy nedovedu představit, jaké ty pracovní důvody mohou být větší nebo důležitější než sedět tady a poslouchat, případně reagovat na to, proč naše námitky ke stavu legislativní nouze jsou nebo nejsou opodstatněné. Měl by tady obhajovat ten legislativní stav nouze, měl by poslouchat ty naše názory.

Já bohužel nemohu zde dát hlasovat o tom, abychom přerušili to jednání do 16.30 hodin, to už jsme si zde jasně vyjasnili, ale není mi prostě jasné, proč zde předseda Legislativní rady vlády není. Myslím si, že by bylo vhodné, kdybychom pokračovali, až zde bude přítomen, aby mohl na nás nějakým způsobem reagovat. Nicméně s tím bohužel jako řadový poslanec nic nezmůžu. Jen chci, aby tady zaznělo, že to podle mého názoru není vhodné. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času a prosím pana ministra Válka. Připraví se paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Pane ministře, prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, paní předsedající. Zkusím velice stručně. Nebudu tady používat termíny, že někdo lže nebo nemluví pravdu, řeknu fakta. Já mám hodně poradců, jsou to děkani lékařských fakult. Děkuji, že mně radí Vědecká rada České lékařské společnosti. Děkuji, že mně radí. Je to řada předsedů odborných společností a je to řada mých přátel z akademického světa, z medicíny, spousta ředitelů nemocnic.

Ale tady zřejmě padlo těch 30 poradců. Nevím, kde to číslo vzniklo. Zřejmě se tím myslí jmenovaní poradci. Tak jmenovaných poradců mám na ministerstvu 14. Je jich 14. Jedna, čtyři. (Názorně kreslí rukou ve vzduchu:) Čtyřka vypadá jako židlička, jednička jako bič - 14. Z těch 14 je jenom jeden placený. Jeden je placený. Rád předložím Poslanecké sněmovně porovnání, kolik poradců měl můj předchůdce a kolik z nich bylo placených. Kolik měl náměstků a kolik z nich bylo placených a kolik jich mám já. Můžete si na základě dat, tvrdých dat a čísel, porovnával, kdo šetřil a kdo hýřil.

Ano, mám desítky, možná stovky odborníků ze zdravotnictví, z akademického světa, z lékařských fakult, kteří mi radí. Já jim za to děkuji a doufám, že se nenechají odradit a budou mi dál pomáhat. Zadarmo! Placený poradce je jeden. Děkuji. (Potlesk z pravé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. Dále s přihláškou je paní poslankyně Mračková Vildumetzová, připraví se pan ministr Jurečka. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Na pana ministra zdravotnictví. Těch 30 poradců jste řekl v nedělní Partii, tak doufám, že víte, co říkáte do médií. Řada lidí na to i velmi reagovala.

Ale v tuto chvíli bych reagovala, protože jsem tady byla nařčena, že nemluvím pravdu, od ministra práce a sociálních věcí. Pane ministře, já jsem vám tady jednou předala formuláře, abyste si zkusil vyplnit všechny formuláře v rámci doplatku na bydlení, jak je to složité, a že budu čekat, kdy mi to pošlete nazpátek, za jak dlouho. Prakticky jste to tady odhodil, vůbec vás to nezajímalo.

Teď jste mě tady nařkl, že lžu. Já vám jenom předám tuhle tabulku, abyste si ji nastudoval. Tak k 1. lednu 2022 prosím bylo na ministerstvech 15 458 úředníků. K 1. lednu roku 2023 jich tam bylo 15 543. Já nevím, no. Je to o 85 víc, ale já lžu. Tak já vám to předám. Ano, snížili jste na podřízených úřadech, na okresní správě sociálního zabezpečení, na hygienických stanicích. Vy jste snížili ta místa, která jsou nejblíže lidem, a navýšili jste si ta papalášská místa na těch ministerstvech! Děkuju. (Předává tabulku ministru Jurečkovi.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. Dále je s přihláškou pan ministr Jurečka. Pane ministře, prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr životního prostředí ČR Marian Jurečka: Já musím říct, že mě mrzí, když tady paní kolegyně Vildumetzová, která se tady opírá například do počtu členů vlády, tady v předchozím vystoupení asi hodinu zpátky mluvila o tom, že to je vláda s největším počtem členů, já jsem ji potom tady upozorňoval bokem, ať si zjistí fakta, ona to říká často opakovaně. Tak to není pravda. Dokonce i člověk, ke kterému říkala, že se sklání před jeho moudrostí, tak měl více členů vlády, než má tato vláda. Prosím, paní kolegyně, neříkejte to. Vypadá to potom fakt, že buďto to nevíte, nebo to říkáte záměrně a lžete. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP