(13.20 hodin)

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr životního prostředí ČR Marian Jurečka: Děkuju. Musím říct, že fakticky zareaguji na paní poslankyni Vildumetzovou. Mě mrzí, a musím se vůči tomu ohradit, a vadí mi, že když tady řekla zjevnou nepravdu ve svém vystoupení, já jsem ji mimo formát této debaty na tu informaci, kterou řekla nepravdivě, upozornil, tak ona v těch dalších vystoupeních tady už nepřišla a neřekla tady v této věci: to byla mylná informace, omlouvám se za to - a uvedla (neuvedla) to na pravou míru. To už ponechala úplně bez povšimnutí. Já budu rád, když tady opravdu budou zaznívat věci, které, když to sleduje i veřejnost, opravdu jsou pravdivé, jsou to fakta. A když reagujeme na sebe, reagujme na to, co jsme skutečně řekli, a nereagujme jenom na výtržek z toho kontextu, který potom třeba působí líbivě. Ale když se budeme bavit prostě...

Já jsem tady hovořil například o otázkách počtu úředníků ve státní správě jako celku, řekl jsem, že z toho vyjímám pedagogy, vyjímáme z toho hasiče, policisty a podobně, což jsou nějaké konstantní stavy, které se tady snažíme dlouhodobě držet napříč všemi vládami. To, že nemůžeme ty lidi třeba do bezpečnostních složek získat, to není problém jenom náš, to byl problém i za vás, za předchozí vlády i za vlády Bohuslava Sobotky.

A fakt si trošku jako musím říct, že není úplně fér tady říkat takovéto věci, co jste říkala jako nějaké vaše subjektivní hodnocení na moji osobu. Já jsem prožil dobu, kdy jsem byl ministr i kdy jsem ministr nebyl. Já to neberu jako něco, co je prostě pro člověka to, co nějakým způsobem má dávat na odiv. Já tu práci dělám, jak nejlíp umím. Dělal bych ji stejně v jakékoliv jiné pozici. Když tady vystupuji, vezměte si konstantně moje vystupování za devět let, mluvím věcně, mluvím stejně, nevybočuji z rétoriky, kterou tady říkám, ať jsem byl ministr, nebo opoziční poslanec. Takže prosím pěkně, myslím, že takováto označení a taková hodnocení nejsou úplně férová.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Dále s přihláškou paní předsedkyně Schillerová. Připraví se pan poslanec Brázdil a pan poslanec Volný. Paní předsedkyně, prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo. Chtěla bych reagovat na pana ministra Jurečku, ale na tu předcházející, protože než na mě dojde řada, tak je tady celá řada dalších faktických poznámek. Já bych ráda vládu pochválila za úspory na výdajové straně, ale když se podíváte pod pokličku té systemizace, kterou se chlubí pan ministr Jurečka, tak vidíte pravý opak. Nejsou to žádné systémové redukce, ale spíše se vám to přihodilo - konec dočasných úvazků kvůli předsednictví, konec chytré karantény, konec nabývací daně. Máte ale velké štěstí, že díky těmto věcem jste si mohli dovolit zřídit celou řadu trafik, a ta celková čísla přesto opravdu poklesla. Kdyby nevznikly ty trafiky, tak ten počet míst by mohl být snížen mnohem více. Ale podíváme-li se podrobně, k tomu rušení příliš nedochází na ministerstvech samotných. Ta naopak často bobtnají. Například úředníků přibývá na Úřadu vlády, na Ministerstvu financí, myslím na tom rezortu samotném, kde vznikají nové odbory, náměstkovské pozice, počet úředníků roste na Ministerstvu dopravy. Reálně skutečně ruší místa na Finanční správě, a to z titulu zrušení daně z nabytí, což byla vlastně ještě iniciativa za naší vlády, konce EET, které se vám draze nevyplatí. Zrušilo se 121 neobsazených míst na České správě sociálního zabezpečení. Tady je to dáno novelou rozpočtových pravidel, kterou prosadila naše vláda, aby právě úřady neměly motivaci tato neobsazená místa kumulovat a postupně se jich zbavovaly. Velmi často došlo ke zrušení míst, která byla zřízena účelově kvůli předsednictví, které skončilo, a tak dále. To znamená, že byla na dobu určitou. Takže prosím, ono když se podíváte do těch střev, tak ta pravda je úplně jiná. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. Dále s přihláškou pan poslanec Brázdil. Prosím.

 

Poslanec Milan Brázdil: Děkuji. Já bych ve svém vystoupení rád reagoval na pana ministra Válka, pana profesora Válka, který před chvilkou mluvil o tom, že si nenechá radit lobbisty a tak dále. To je super, že si nechá těmi odbornými společnostmi a komorou a podobně. A já jsem měl takový osobní rozhovor, ale neřeknu nic špatného, na pracovních skupinách VZP, kde je pan inženýr Kalousek. A on mi řekl - a proto bych chtěl, kdyby možná i členové TOP 09 si to vzali, asi není lobbista - říkal: Ta forma, která je teď zvolená v legislativní nouzi, ta nemůže nikdy projít. Víte? A teď mi vykládal to, co zažil on. Čili mě ubezpečoval: Nebojte, Ústavní soud to rozhodně nemůže udělat jinak než to vrátit, protože ta forma je tak špatně jaksi zvolená. A on s tím má vlastní zkušenost. Tedy ještě jednou, tohleto je rada pana inženýra Kalouska k TOP 09 a možná i k někomu dalšímu. A my diskutujeme jenom o tom, jestli je potřeba to v legislativní nouzi dělat, nebo ne. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. A poslední s faktickou poznámkou, pan poslanec Volný. Pane poslanče, vaše dvě minuty. Prosím.

 

Poslanec Jan Volný: Děkuji za slovo. Kolegyně, kolegové, budu velice rychlý, věcný a konstruktivní. Chtěl jsem reagovat na projev tady pana kolegy, ministra Jurečky, kdy mi napadl moji ctěnou kolegyni Janu Vildumetzovou s tím, že tady nepřišla, neomluvila se, že vlastně to neřekla správně a že on to říkal správně. A v rámci celé té diskuse, toho jeho příspěvku se prolínalo: já vždycky mluvím věcně a konstruktivně.

Pane ministře, mě by zajímalo, jestli byste se k tomu uměl postavit, tak jak jste vyzval paní kolegyni Vildumetzovou, k tomu, co tady přečetla paní kolegyně Fialová, to znamená vaše reakce, které jste, nebo vlastně přesné citace, jak jste reagoval na projednávání velice důležitého zákona, který měl ochránit tisíce lidských životů ve stavu legislativní nouze, a jak se tento stav legislativní nouze zpochybňoval, snižoval. Líbilo by se mi, kdybyste se k tomu vyjádřil a porovnal to s tím, co jste řekl před chvilkou: mluvím věcně a konzistentně. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Jelikož už neeviduji žádnou faktickou přihlášku, dostávají se na řadu přednostní práva. Jako první je přihlášen pan místopředseda Havlíček. Prosím.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Vážená paní místopředsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, máme posoudit stav legislativní nouze, což by de facto umožnilo z mého pohledu udělat jeden z největších podvodů na důchodcích za posledních 30 let. A pojďme si rovnou odpovědět, protože se budu držet toho tématu, jestli je ohrožena bezpečnost - já tvrdím, že není - jestli je ohrožena svoboda - troufám si tvrdit, že není - jestli je zde přírodní katastrofa - shodneme se, že není. A teď je samozřejmě otázka, o kterou to opíráte, jestli je ohroženo hospodářství.

Pojďme se podívat na čísla. Jedná se o částku 34 miliard, která by se musela vyplatit. Vůči tomu jde váš návrh, který by to snížil na částku 20 miliard, to znamená, hrajeme zde o 14 miliard korun. Jenom schodek plánujete, vážná vládo, v tomto roce na 295 miliard korun. Lze předpokládat, že to může být klidně i více. Kdybych to vztáhl vůči příjmu, tak je to takřka pod rozlišovací schopnost. Pokud tvrdíte, že je ohroženo hospodářství, já tvrdím, že není ohroženo hospodářství. A pokud si za tím stojíte, poté jste si to způsobili do značné míry vlastní vinou, protože se fatálně podcenila situace v době přípravy rozpočtu. To je ten ekonomický rozměr toho, proč podle mého názoru není možné legislativní stav přijmout.

Vy jste věděli, že k valorizaci dojde. Vy jste věděli, že na to upozorňuje Národní rozpočtová rada. A vy jste na to byli upozorňováni několikrát opozicí.

Když si to zrekapitulujeme, a je dobré si vždycky ta data a ta čísla zopakovat tím spíše, když jsme teď ve Sněmovně, tak 26. 9. jste schválili na vládě rozpočet se schodkem 295 miliard korun. A já říkám tohle datum proto, protože pak vystoupil pan premiér Fiala na tiskové konferenci a do slova do písmene uvedl: Počítáme například s výdaji 40 až 50 miliard na mimořádnou valorizaci důchodů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP