(13.10 hodin)
(pokračuje Marian Jurečka)

Pokud jde o ta místa, tak já si myslím, bohužel zase očekával bych, že třeba vy znáte a víte, když jste byla hejtmanka Karlovarského kraje, že opravdu v okamžiku, kdy třeba některou agendu převedu třeba z toho služebního úřadu, což byl můj případ, který já jsem udělal, abych třeba dotáhl financování fondů, aby to bylo úspěšné, aby to neskončilo průšvihem, tak to nejsou fakt žádná papalášská místa. Já vás zvu, přijďte k nám na stáž, na týden, a budete mluvit úplně jinak než to, co tady říkáte při té neznalosti. Vždycky tady přijdete, vystřelíte kupu věcí, ale když potom začneme vám tady oponovat, já, pan ministr Válek a další, tak prostě to je ukázka toho, že vy nemáte ta fakta srovnaná. Tak prosím vás pěkně, ověřte si ty věci.

Když se bavíme o počtech úředníků, já jsem tady mluvil o celkovém počtu úředníků pod státní službou i mimo ni v rámci pracovního poměru a mluvil jsem také o těch, kteří jsou v rámci projektových míst. To jsou všechno úředníci, kteří jsou vypláceni ze státního rozpočtu nebo z evropského rozpočtu a jsou lidmi, kteří určitým způsobem vytváří náklad toho státu. A tady jsem srovnával ta čísla, která máme srovnávat, máme je porovnávat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. A vaše vystoupení vyvolalo další faktické poznámky. První paní ministryně Černochová. Paní ministryně, prosím, vaše dvě minuty.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já budu stručná. Já jenom budu reagovat na vystoupení paní kolegyně Mračkové Vildumetzové, která se ptala, kde je pan ministr Šalomoun. Pan ministr je v Senátu na stálé komisi pro Ústavu České republiky a řeší případné změny ústavy. Takže to si myslím, že je legitimní důvod, proč tady teď v tuto chvíli pan ministr není a nemůže být.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. Další je přihlášen pan poslanec Kubíček a připraví se paní poslankyně Oulehlová. Prosím.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já bych pana ministra Válka, on tu není přítomen, ale jenom jemně upozornil na ty poradce a placené a neplacené. Řeknu vám takový příběh. Já jsem kdysi dávno seděl v dozorčí radě řízení letového provozu, se svou bývalou profesí pilota myslím, že asi vzdělanostně velmi blízko, a volal mi jeden novinář, který se mě ptal, kolik za to beru. Když jsem mu oznámil, že z pozice poslance nic, tak mi oznámil: ale máte vliv. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. A nyní prosím paní poslankyni Oulehlovou. Vaše dvě minuty, prosím.

 

Poslankyně Renata Oulehlová: Já bych chtěla reagovat na slova pana ministra práce a sociálních věcí. Co se týče faktů a úřednických míst. Vy jste řekl, že jste podědil úřady práce. To určitě. Ale ten stav, v jakém jsou teď, to je výsledek vaší práce. Protože vy jste na ty poděděné úřady práce navalil dalších půl milionu lidí, kteří utekli před válkou, navalil jste na ně lidi, kteří celý život pracovali nebo pracují a musí se schovat pod váš "deštník", nějaký, pomyslný. Tam, kde je to jenom trochu možné, tak pomáhají města, protože ti lidé se stydí jít na úřad práce, protože to je jejich dehonestace. Člověk, který pracuje nebo pracoval, si má pak jít prosit o dávku. To opravdu mnoho lidí psychicky nedá. A v tu chvíli, kdy jste navýšil takhle počty nově příchozích na Úřad práce, do toho odcházejí úředníci z úřadů práce, protože už to psychicky nedávají a čelí i mnohé agresi. Vy je nechráníte. Chránil je generální ředitel Úřadu práce, kterého jste odvolal. Místo něho je tam pan, který chce hodně zelektri... (Ministr Jurečka z vládní lavice: Zdigitalizovat.) ... prostě zdigitalizovat - děkuji za pomoc, pane ministře - zdigitalizovat ten úřad. Ale ti lidé vesměs, to nejsou klienti banky. Oni s tou technikou zase tolik neumí. Takže to je to, proč vám Úřad práce nefunguje.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Čas, děkuji. Děkuji a další s přihláškou je pan poslanec Mašek. Připraví se pan poslanec Brabec a pak paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Takže prosím, pana poslance Maška. Vaše dvě minuty, prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, k paní ministryni Černochové. Já jsem rád za to, že jste se pokusila omluvit pana ministra pro legislativu tím, že v současnosti zasedá spolu s komisí pro Ústavu v Senátu. Ale proboha, tuhle schůzi jste svolávali vy jako mimořádnou. Bavíme se o tak závažné věci, jako je potvrzení trvání stavu legislativní nouze, kterou jako opozice zpochybňujeme, tento důvod. Myslím si, že jednoznačně by tady pan ministr měl být. A přes ten pokus ho tímto způsobem omluvit si myslím, že ta omluva je z tohoto pohledu nepřijatelná. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. A dále s přihláškou pan poslanec Brabec. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuji za slovo. Já jsem ani nevěděl, že k tomuto tématu vystoupí můj předřečník, pan kolega Mašek. Ale jenom k paní ministryni Černochové připomenutí něčeho, co ona samozřejmě dobře ví jako každý, kdo zná ústavu. Vláda je podle ústavy odpovědná Poslanecké sněmovně a ne Senátu, při vší úctě k Senátu. A jestliže my tady dneska probíráme bod, který se z významné části týká legislativy, tak mi opravdu připadá zvláštní, že pan ministr pro legislativu si vybere zrovna komisi Senátu místo Poslanecké sněmovny. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Dále s přihláškou paní poslankyně Mračková Vildumetzová a připraví se pan ministr Válek. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Tak já děkuji. Také děkuji paní ministryni obrany, že nám sdělila, kde se nachází v tuto chvíli pan ministr pro legislativu. Chápu, že tedy dneska to jednání už bylo nějakým způsobem avizováno. Víme už delší dobu, že bude ta mimořádná schůze. Podle mého názoru se to určitě nějakým způsobem dalo zkoordinovat, aby tady po celou dobu právě při projednávání potvrzení trvání stavu legislativní nouze pan ministr pro legislativu byl. Když už ho máme, tak by měl tady být, protože v minulosti tomu tak nebylo.

Zároveň mi dovolte zareagovat na slova pana ministra práce a sociálních věcí a prakticky vicepremiéra této země. Pane ministře, já pouze řeknu jedno. Já jsem vám předala velmi vstřícně tu tabulku, ve které je uvedeno, že se navýšily počty úřednických míst na ministerstvech. Vy jste řekl "nedávejte mi to sem", prakticky že vás to nezajímá. Pak jste tady opět se snažil mě nějakým způsobem dehonestovat. Já řeknu pouze jedno. Jste sice dneska ministr, ale jednou jím třeba nebudete. A já ve vás přesně vidím člověka, kterému neskutečně stoupla ta funkce do hlavy. Vy tady máte zastupovat všechny občany a máte hájit jejich zájmy a především se k lidem máte chovat slušně. A to v žádném případě neděláte. Vaše chování je arogantní a namyšlené! Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Dále s přihláškou pan ministr Válek a připraví se pan ministr Jurečka. Pane ministře, prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, paní předsedající. Já si vaším prostřednictvím dovolím reagovat na pana poslance Kubíčka. Já myslím, že se asi shodneme určitě. Poradci mají vliv a je to dobře, že mají vliv. Já jsem velmi rád, že děkani lékařských fakult mají vliv na to, jak bude fungovat zdravotnictví a výuka studentů. Jsem nesmírně rád, že předsedové odborných společností mají vliv na to, jak bude fungovat vzdělávání. Jsem velmi rád, že šéfové pacientských organizací mají velký vliv na to, jak bude vypadat - a teď nově - i úhradová vyhláška, protože na to budou mít jako moji poradci vliv, a jsem nesmírně rád, že zástupci Purkyňky, České lékařské komory, Stomatologické komory, Farmaceutické komory mají vliv. Odborné organizace, pacientské sdružení by měly mít co největší vliv na to, jak vypadá kvalita našeho zdraví. A já jsem stoprocentně jistý, vaším prostřednictvím, že se s panem poslancem na tom shodneme. Naopak by měli mít minimální vliv lobbisté a různí obchodníci se zdravím. A pokud já budu ministr, tak vždycky budou mít především vliv moji poradci, tedy pacientské organizace, odborná sdružení, komory, a nikdy ne lobbisti a obchodníci se zdravím!

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Další s přihláškou, pan ministr Jurečka, připraví se paní předsedkyně Schillerová a pan poslanec Brázdil. Pane ministře, prosím.***




Přihlásit/registrovat se do ISP