(14.40 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Návrhy řešení, které předkládá hnutí SPD, jsou dlouhodobě známé a jasné. Je třeba okamžitě snížit daň z přidané hodnoty až na nulovou sazbu zejména u energií, základních potravin a léků. Poláci to udělali, no a Češi, včetně nového prezidenta Petra Pavla, jezdí nakupovat levné potraviny do Polska. To je opravdu situace. Takže místo aby Petr Pavel přitlačil na své kamarády z Fialovy vládní pětikoalice, s jejichž podporou kandidoval na prezidenta, tak ještě si jde taky nakoupit do Polska, místo aby řešil zdražování. To jsme to dopracovali! Já samozřejmě rozumím občanům, kteří jdou nakupovat do Polska, protože polská vláda je vlastenecká. Snížili DPH na vybrané základní potraviny na nulu, a proto je tam také levněji. No ale Fialova vláda nedělá vůbec nic. Takže je skutečně tristní, když exponenti nebo politici podpoření Fialovou vládou jdou si levně nakoupit do Polska, ale sami tito stejní politici nechávají české občany ve štychu. To je opravdu neuvěřitelná situace. To je jako někde v Kocourkově. To je výsměch občanům úplně neuvěřitelný.

Návrhy, jak jsem říkal, tak zároveň, co se týče těch návrhů ze strany SPD, se také musí snížit vládou nesmyslně vysoko nastavené cenové stropy na elektřinu a plyn. Současně musí vláda vytvořit podmínky pro zvýšení čistých příjmů domácností zejména snížením přímých daní, respektive zvýšením daňových slev a výrazným zvýšením základní složky důchodu zhruba na úroveň minimální mzdy.

Pod hranicí chudoby žije kvůli Fialově vládě již také 40 % rodičů samoživitelů. Fialova vláda se jim nesnaží efektivně pomoci, zatímco podporuje zbytné výdaje. Podle výsledků výzkumu agentury PAQ Research jsou příjmovou chudobou nejvíce ohroženy domácnosti rodičů samoživitelů. Pod hranicí chudoby jich žije již 40 %, přičemž s jedním rodičem nyní vyrůstá celkem zhruba 336 000 dětí. Samoživitelé jsou proto nuceni omezit své vlastní životní potřeby jen na to nejnutnější a nemají žádné finanční rezervy. Jakékoliv neočekávané výdaje nebo výpadky v jejich příjmech mohou mít pro ně a pro jejich děti fatální důsledky. Je smutnou skutečností, že se Fialova vláda nesnaží rodičům samoživitelům efektivně pomoci, zatímco podporuje zbytné výdaje. To je naprosto nepřijatelné a jedná se o důkaz nezájmu vlády Petra Fialy z ODS o občany, kteří jsou nuceni vychovávat děti za nepříznivých podmínek.

Hlavní míru zavinění za tento stav lze přisoudit také ministru práce a sociální věcí Marianu Jurečkovi z KDU-ČSL, na jehož nekompetentnost a nezájem už tady doplácí skutečně miliony českých občanů. Vláda pětikoalice způsobila extrémní zdražení základních životních potřeb českých občanů a nedokáže pomoci ani těm sociálně nejohroženějším z nich. Mimo jiné i kvůli tomu, že svojí nekompetentní politikou přivedla úřady práce, které mají sociální podporu a pomoc lidem v nouzi na starosti, na pokraj kolapsu.

Tady jenom krátce odbočím, protože jenom připomenu chování předsedy KDU-ČSL a ministra Mariana Jurečky... pardon, teď jsem chtěl mluvit - to taky - ale teď jsem chtěl mluvit o premiérovi Fialovi, který se ještě v televizi v projevu chlubí tím, že vláda posílá čím dál víc lidí na sociální dávky. To je neuvěřitelné. Vláda se chlubí tím, že posíláte čím dál víc lidí na dávky, místo aby se vláda snažila o to, aby bylo co nejméně lidí na dávkách, aby měli čeští občané dobrou životní úroveň. Vy už jste si to všechno popletli v těch vašich hlavách. To může říkat jenom blázen, tyhle věci, ale všichni jsme to slyšeli dokonce v přímém přenosu v projevu premiéra Petra Fialy. To je šílené, ten člověk je mimo úplně.

Hnutí SPD požaduje demisi neschopného rezortního ministra a předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky a zároveň předkládáme řešení situace rodin s dětmi ohroženými chudobou. Jedná se o kombinaci snížení jejich daňového zatížení, zlevnění bydlení, energií a potravin prostřednictvím snížení daně z přidané hodnoty a zvýšení dětských a prorodinných sociálních dávek slušným a pracujícím občanům. To jsou trošku jiné dávky, než které vy posíláte... občany. Vy je posíláte žebrat, my říkáme: podpořme pracující rodiny s dětmi. Příslušné návrhy zákonů jsme předložili již do legislativního procesu, ale opět nám naše zákony tady Fialova vládní pětikoalice blokuje. Takže u nás to nejsou jen slova, u nás jsou to samozřejmě konkrétní činy.

Co se týče těch značných hospodářských škod, kdy Fialova vláda říká, že slíbená valorizace důchodů způsobí prý hospodářské škody. To je neskutečná drzost! To znamená, vy prostě chcete okrást důchodce o slíbené peníze, a ještě řeknete, že ti důchodci tím, že byste jim to vyplatili, to, na co mají nárok, že to způsobí hospodářské škody. To je šílené. Ale ta situace je přece úplně jiná, teď vám to tady vysvětluju.

Česká republika je jedinou zemí Evropské unie, která loni ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšila svůj státní dluh. Znova to zopakuji - jedinou zemí Evropské unie. To znamená, Fialova vláda není vládou odborníků a spravuje veřejné finance nejhůře v rámci celé Evropské unie. Takže ten, kdo tady způsobuje hospodářské škody, je právě vláda Petra Fialy. Takže znova se vrátím k tomu argumentu, že vy sami - k tomu pravdivému, mému argumentu - že vy sami jste způsobili hospodářské škody, a teď se tady snažíte ohnout ústavu a zákon o jednacím řádu Sněmovny a říkáte, že kvůli způsobeným, vámi způsobeným hospodářským škodám teď chcete okrást důchodce. No to je neuvěřitelné.

Tohle se stát v privátní společnosti, tak jste všichni vyhození z práce na minutu už majitelem, protože taková firma už by krachovala. Už jenom náznak vašeho jednání, to už stačil začátek před rokem, a už byste měli padáka. Okamžitě. Protože nikdo by to nechtěl platit. To by způsobilo krach té firmy, krach té společnosti, kdyby takovýmto způsobem hospodařil kdokoliv jinde. No ale u vás je to z eráru. Protože je to z eráru, tak prostě po vás potopa.

Česká republika, jak jsem říkal, je jedinou zemí Evropské unie, která loni ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšila svůj státní dluh. Podle dat statistického úřadu Eurostat na 45,2 % HDP. V absolutních číslech se český státní dluh zvýšil na 2,98 bilionu korun, přičemž jenom za poslední rok vládnutí Fialovy vlády stoupl o více než půl bilionu korun. To jsou neuvěřitelná hausnumera, jakým způsobem vy zadlužujete Českou republiku. Hlavně že je pro vás Ukrajina a Ukrajinci na prvním místě. A české důchodce házíte přes palubu. Že vám není hanba! Že vám není hanba při pohledu na zdravotně postižené spoluobčany, lidi, kterým je devadesát let, osmdesát let, kteří si sami už nemůžou pomoci.

Odůvodňování rostoucího zadlužení státu konfliktem na Ukrajině neodpovídá realitě. To je ta lež, kterou tady pořád recykluje premiér Petr Fiala, který je neschopný a už neví kudy kam, neví vůbec, která bije, proto se pořád vymlouvá na Ukrajinu. No a ještě se chlubí tím, že Česká republika je tady největším pomocníkem nebo největším zasilatelem finanční pomoci a další pomoci vůbec na Ukrajinu v té finanční částce k poměru k počtu obyvatel, k poměru k HDP? (Poznámka z pléna.) No tak je to tak. No, tak ještě... Lidi to vidí, no. Vy jste prostě ukrajinská vláda, nikoliv vláda pro české občany. A hlavně, proč o tom hovořím, Česká republika je jedinou zemí Evropské unie, která loni ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšila svůj státní dluh. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP