(14.50 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Proto výmluvy na Ukrajinu jsou lež. Je to vaše lež! A měl byste už přestat lhát. Protože v jiných zemích tento problém nemají. Prostě jste to přepískli a nezvládli jste vůbec situaci. Přecenili jste své schopnosti. Ale to jsem upozorňoval od počátku, že premiér Fiala je neschopný. Ostatně seděl jsem vedle něj čtyři roky tady v lavici a poměrně jsem měl možnost ho blíže poznat. Arogantní, neschopný, sobecký, egoistický, přehlíživý. Vůbec neví, která bije.

Naopak český státní dluh rapidně stoupl i přesto, že v důsledku vysokých cen energií, pohonných hmot a potravin v loňském roce výrazně stoupl výběr nepřímých daní, a tím i příjmy veřejných rozpočtů, a to o 137 miliard korun. A zatímco ve většině členských států Evropské unie hrubý domácí produkt roste, v České republice očekává naše Ministerstvo financí jeho letošní pokles o 0,5 %.

Tam někdo na mě pokřikoval tamhle z té strany (ukazuje doprava) z vládních poslanců. Mě by zajímalo, kdo to byl, abych mohl i na mikrofon říct jeho jméno, kdo tady otevřeně ještě veřejně prosazuje to okrádání důchodců. A budu tady recyklovat pořád dokola to jméno už celé volební období. Tak kdo je ten statečný? Najednou je ticho a mlčí! Tak si to nechte pro sebe, hrdino! Kecy v kleci!

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pane předsedo, prosím, neoslovujte a nepokřikujte na ostatní kolegy.

 

Poslanec Tomio Okamura: Já jsem nikoho neoslovil...

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Věnujte se svému projevu, pokud možno potvrzení trvání stavu legislativní nouze. Zdá se mi, že jste příliš daleko od toho tématu. Vraťte se k tématu a nepokřikujte tady na ostatní.

 

Poslanec Tomio Okamura: Pane místopředsedo, já vás důrazně žádám, vy jste měl napomenout toho, kdo na mě pokřikoval jako první! Tak to řiďte řádně, tu schůzi! On na mě tam někdo okřikoval, jeho jste nenapomenul a teď napomínáte mě, který se brání? Nechte toho!

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Řídím ji řádně. Budu okřikovat každého, kdo tady bude pokřikovat.

 

Poslanec Tomio Okamura: To jste neudělal! Anebo si sedíte na uších. Nezlobte se na mě, protože celý sál slyšel, že tam na mě někdo pokřikuje. Já jsem se pouze bránil nějakým sprostým výkřikům tam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Žádné sprosté výkřiky jsem neslyšel. Možná máte slyšiny. Pokračujte.

 

Poslanec Tomio Okamura: Tak slyšení nemám. A nebuďte ještě drzý laskavě na mě! Jo? Protože to už přeháníte. Já žádné slyšení nemám...

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Přeháníte to vy. Vraťte se k tématu. Přestaňte pokřikovat na ostatní poslance!

 

Poslanec Tomio Okamura: Tak ať nepokřikují oni na mě. Znáte jednací řád, že poslanec má mluvit na mikrofon, tak proč on nemluví na mikrofon tamhle? Byl to mužský hlas. Tamhle z řad vládní pětikoalice. Neškolte mě tady! Poslanec má mluvit na mikrofon a vy řiďte Sněmovnu v souladu se zákonem o jednacím řádu.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, řídím a znovu vás prosím, abyste se vrátil k tématu.

 

Poslanec Tomio Okamura: A zatímco ve většině členských států Evropské unie hrubý domácí produkt roste, v České republice očekává naše Ministerstvo financí jeho letošní pokles o 0,5 %.

Jenom říkám, já mám rád tyhle hrdiny, kteří anonymně vykřiknou, a když se zeptám na jejich jméno, tak už mlčí. To je opravdu tedy neuvěřitelné. Takže já když tady se dívám dopředu a nevidím, kdo to konkrétně byl, tak to je hrdina tady z vládní pětikoalice! Chce okrást důchodce, a ještě se takhle chová.

Fialova vláda prostě naprosto selhává ve správě veřejných financí a žene zemi do nesplatitelného zadlužení a závislosti na zahraničních věřitelích. Podle názoru hnutí SPD je nezbytné okamžité zahájení konsolidace státního dluhu a snižování deficitu veřejných rozpočtů. Cestou k tomu je zejména rychlé a razantní omezení zbytných výdajů státu, včetně plateb do zahraničí a předražených zbrojních zakázek, a také zdanění dividend vyváděných nadnárodními společnostmi ze zahraničí.

A ještě k tomu tady, pane předsedající, vaším prostřednictvím, já tady celou dobu zdůvodňuji ten váš nesmyslný, vaše vládní nesmyslné zdůvodnění, že říkáte, že to chcete protlačit, to, že chcete okrást důchodce v legislativní nouzi, protože říkáte, že hrozí značné hospodářské škody. Takže já tady, jestli jste si nevšiml, tak argumentuji čísly a statistikami. Tak teď nevím, jestli mám mlčet. To by vám jako vyhovovalo? Abychom tady mlčeli, jak paní Pekarová říkala, že máme jenom tady být v koutě, a šoupali nohama? To tedy ne! To tedy ne! Takže opravdu buď poslouchejte tedy pozorně prosím můj projev - jsem slušný, prosím říkám, poslouchejte ho, a tady celou dobu říkám statistiky, celou dobu říkám čísla. Vy jste ekonom. Tak možná je znáte, proto třeba jako to jo, ale... Tak.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, pro mě neopakujte ta čísla. Mluvte k ostatním kolegům. Nejsme tady, abychom vedli dialog. Prosím, věnujte se projevu, a jestli mně chcete něco říct, tak můžeme klidně poté, co nebudete mluvit na mikrofon, tak...

 

Poslanec Tomio Okamura: Já vás oslovovat můžu. Vy nemůžete vést podle jednacího řádu dialog. Vy se musíte přihlásit na mikrofon. Chápu to dobře? Chápu to dobře. Tak to je. Takže vy jste v situaci, že nemůžete vést dialog. Vy se musíte nechat vystřídat a přihlásit se do pořadí na mikrofon. Takže do toho dialogu dojde poměrně za dlouhou dobu, ale já na vás jednostranně mluvit můžu, vaším prostřednictvím, tak zase si to neohýbejte, prosím vás, ten jednací řád! Já vám říkám, nechte toho! Takže já na vás můžu mluvit. Ano, uznávám, že jste v tuto chvíli v nevýhodné situaci, protože vaše reakce může být skutečně až v pořadí poté, co promluví lidé s přednostním právem. Takže asi chcete vést dialog, ale teď to nejde. Teď můžu mluvit já na vás, ale vy byste měl pouze řídit schůzi. Tak. Takže to jenom tak jako na vysvětlenou. Ještě si to poměrně dobře pamatuji.

Takže ceny ovoce... A teď se podívejte k těm, co vy jste všechno způsobili, jako ta vaše vláda. Takže dneska jaká je situace, jaké vy způsobujete hospodářské škody tím vaším jednáním? Takže je to jinak, než vy tady celou dobu říkáte jako zástupci vládní pětikoalice. Takže například teď aktuální situace, že ceny ovoce a zeleniny se zcela vymkly kontrole. Například papriky se prodávají za ceny mezi 140 a 180 korunami za kilogram. A my prostě vyzýváme vládu Petra Fialy, aby tedy snížila už ty hospodářské škody, které způsobujete, a abyste snížili dočasně DPH na základní druhy potravin na nulu, protože například okurky stojí v některých obchodech i 35 korun za kus, a to jsou již i ve slevové akci. Papriky se prodávají za ceny mezi 140 a 180 korunami za kilogram. To v přepočtu může vyjít i na 45 korun za jeden kus. Ledový salát se pak dá pořídit za 50 korun za kus, některé obchody chtějí za hlávku květáku i 90 korun. V České republice se aktuálně prodává prakticky jenom dovozová zelenina a podle místopředsedy Zelinářské unie Čech a Moravy Petra Hanky zůstanou ceny vysoké ještě několik měsíců, než se objeví první lokální úroda. Letos se navíc odhaduje další pokles českých pěstebních ploch zeleniny o 5 % stejně jako loni. Vzhledem k pokračující koncentraci obchodu ztrácí pěstitelé zeleniny možnost prodávat v malých obchodech a na vesnicích. V Polsku a Německu jsou ceny téměř všech položek nižší, ale kvalita ovoce a zeleniny je vyšší. Zásadní podíl na těchto astronomických cenách u nás nesou přemrštěné marže nadnárodních řetězců, které mají téměř monopolní postavení.

A znovu, aby to bylo jasné i předsedajícímu, vy mluvíte o hospodářských škodách a já vám říkám, že hospodářské škody jsou jinde a rozhodně to neodpovídá vašemu návrhu na legislativní nouzi. Takže doufám, že to tady můžu opravdu vysvětlit, že tady nebudu muset říkat jenom to, co mi nakážete, a to, co mi umožníte. To, co chcete slyšet. A zde by podle našeho názoru měl svou roli sehrát Úřad na ochranu hospodářské soutěže, který by měl kontrolovat zneužívání významné tržní síly těmito hypermarkety.

Druhým viníkem těchto cen je ale současná vláda Petra Fialy z ODS, která trvale odmítá návrhy SPD na dočasné snížení DPH na základní potraviny jako například v Polsku či naše návrhy prosazující potravinovou bezpečnost našeho státu. Vyzýváme proto vládu Petra Fialy, aby snížila dočasně DPH na základní druhy potravin na nulu. To je názor SPD. Mimochodem ta krize, že tady je, právě se vám snažím nastavit zrcadlo, že vy vidíte hrozící značné hospodářské škody v tom, že vy nechcete vyplatit téměř třem milionům příjemcům důchodů slíbené peníze, na které mají ze zákona nárok, a já vám říkám, že ty hospodářské škody jsou jinde, kde je vidíme my. A teď to je potřeba právě prodiskutovat, tohle. Já si za tím prostě stojím, protože to tedy přece tady nebudu diskutovat o nesmyslech, které vy tady předkládáte, že prý hospodářské škody tím, že vyplatíte, že chcete okrást důchodce, tak to fakt tady ode mě neuslyšíte, že bych s tím mohl někdy souhlasit, a SPD také ne.

A teď, jaká je situace. Ta situace ve společnosti je mnohem vážnější. Jeden až dva miliony českých občanů nemají stálého zubního lékaře. Zdravotní péče je veřejná služba, která prostě musí být kdykoliv dostupná všem řádným českým občanům. A opět tady hrozí značné hospodářské škody - skutečné, protože 20 % občanů, kteří jsou registrováni u určitého zubního lékaře, spadá pod stomatology, jejichž práce a výkony nejsou hrazeny zdravotními pojišťovnami, a musí si tedy lékařskou zubní péči platit v plné výši ze svého. Vyplývá to z údajů zdravotních pojišťoven, mimochodem zveřejněných minulý týden i na serveru iDNES. A jde opět o dlouhodobé selhání vlády a všech vládních reprezentací, které do dnešní doby nebyly schopny zajistit plošnou a finančně dostupnou stomatologickou péči pro všechny občany České republiky po celém území republiky. Což podle mého názoru je jeden ze základních úkolů veřejné správy a politické reprezentace. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP