(15.00 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

A teď abych to přiblížil zase k těm škodám. V okamžiku, že občané nemají zajištěnou stomatologickou péči, tak to zase způsobuje zhoršený zdravotní stav, vyšší zdravotní výdaje a tak dále. A další problém jsou vysoké náklady, které přitom nebyly nevyhnutelné. Znamená to velká zdravotní rizika a pro systém zdravotnictví vysoké náklady. A my v SPD tady celá léta bojujeme za to, bohužel jsme v opozici, aby občané měli nárok na dostupnou stomatologickou péči. Mimochodem šlo by to udělat tím, že by byla povinnost pro všechny stomatology mít smlouvu se zdravotní pojišťovnou. A ani tento krok nedokáže vaše vláda zajistit. Prostě jednoduchá věc - povinnost uzavřít smlouvu se zdravotní pojišťovnou. A hned by se podle odborníků ten stav zlepšil. Takže kdyby náhodnou někdo z vládní koalice přemýšlel nad nějakými konkrétními návrhy řešení ze strany SPD, tak jeden jsem vám tady řekl a můžeme o něm klidně diskutovat. Jestli máte také nějaký jiný návrh, ale zatím nebyl.

A za této situace místopředseda Správní rady VZP Miroslav Kalousek z vládní TOP 09 vážně navrhuje, aby v budoucnu už žádná zubařská péče, tedy ani ta základní, nebyla hrazena ze zdravotního pojištění. Ale proč o tom mluvím? Vždyť tady mluvíme o důchodcích, seniorech, kteří mají... prostě jsou ve složitých sociálních situacích. Vždyť už dneska má řada příjemců důchodů, a nejen ti, problém uhradit stomatologickou péči v případě například nějakého implantátu, ale i v dalších případech. A vy to vlastně tím, že okradete ty důchodce o slíbené peníze, celou situace vlastně jenom prohlubujete. Tak doufám, že mohu mluvit alespoň a těchto tématech, že mně nikdo nebude skákat do řeči, že se nikomu nebude zdát, že snad nemluvím k věci. Já myslím, že k věci mluvím, že to má všechno souvislosti.

No a hnutí SPD proti těmto nebezpečným vládním návrhům důrazně protestuje. Zdravotní péče je veřejná služba, která musí být kdykoli dostupná všem českým občanům platícím povinné zdravotní pojištění a všem takzvaným státním pojištěncům, to jsou například děti, senioři či zdravotně postižení. Premiér Petr Fiala by měl proto navrhnout prezidentu republiky odvolat ministra Válka z funkce ministra zdravotnictví. A odmítáme zároveň další privatizaci zdravotnictví, která je záměrem asociální vlády Petra Fialy.

K těm hospodářským škodám. No tak opravdu, my o voze, vy o koze. To je prostě úplně neuvěřitelné. Když se tady podívám na návrhy vládní pětikoalice, tak teď například ministr financí a místopředseda ODS Stanjura teď řekl jménem vlády, že chcete zrušit slevu na manželku a manžela, což postihne mimochodem i zdravotně postižené spoluobčany. Chcete zvýšit spotřební daně, chcete zvýšit daň z nemovitosti. Vy chcete snížit lidem důchody, a ještě to tady chcete tlačit legislativní nouzí pod úplně nesmyslným zdůvodněním, to se vám tady snažím celou dobu vyvrátit, že je nesmysl, co říkáte... Vám se to nelíbí, chápu, ale já se přerušit nenechám, opravdu, protože to už je vrchol. Kde jinde než tady bychom měli o těchto věcech hovořit, co tady předvádíte?

Takže vy na jednu stranu chcete zvýšit daň z nemovitosti, na druhou stranu řada seniorů a příjemců důchodů bydlí zvláště na venkově ve svých nemovitostech, třeba ve svých domečcích a podobně. Takže vy je okradete o tu valorizaci, chcete udělat, a zároveň ještě zvýšite daň z nemovitosti. No tak to úplně uvrháváte příjemce důchodů do totálně neřešitelné situace. Mimochodem, vaše vláda chce i omezit státní příspěvky na důchodové připojištění. A také samozřejmě chcete zrušit tu nejnižší sazbu DPH 10 %. Takže vy plánujete zdražit vodné a stočné, léky, točené pivo - co tam ještě bylo? - kojenecké potřeby, stravovací služby a tak dále.

Proč o tom hovořím? Léky. O tom jsem hovořil v úvodu svého vystoupení, že spotřební koš u příjemců důchodů je jiný než u běžných lidí v produktivním věku. Tam není až takový zájem o nové auto, o dovolenou a tak dále. Ale spotřební koš důchodce jsou potraviny, léky, bydlení, ale vy i toto chcete lidem zdražit. Takže jestli tady někdo působí hospodářské škody, tak jste to vy. A rozhodně to není argument pro to, abyste okradli důchodce a tlačili tady něco legislativní nouzí. To tedy ne.

Pojďme dál. Samozřejmě, tak když už mluvíme o těch hospodářských škodách, to je to, co vy tady říkáte, to, že to chcete tlačit takzvanou legislativní nouzí, abyste okradli ty důchodce co nejrychleji, tak samozřejmě za hnutí SPD bych rád upozornil, že my budeme dál prosazovat zmrazení platů českých politiků. Takže vy jste si hlasy pětikoalice zvýšili platy politiků od 1. ledna, a o mém návrhu o zmrazení platů politiků už se tady loni hlasovalo, na celé volební období. Už se o něm hlasovalo. Vy jste mi ho zamítli. A znovu zdůrazňuju, takže hnutí SPD... A na jednu stranu chcete okrást důchodce, jakoby na druhou stranu. Takže my samozřejmě, SPD, tady trvale už z minulého volebního období prosazujeme zmrazení platů politiků.

No a mimochodem chceme také vyřešit ten nedostatek léků pro české občany. Doufám, že moc neodbočuju od tématu, protože tady mluvíme o důchodech, mluvíme tedy o lidech, kterým pochopitelně s vyšším věkem přibývá nemocnost. A vy když jim vezmete peníze, tak kde na to mají na všechno brát? A ještě jste tak, v uvozovkách, nadržení vzít jim peníze, proto legislativní nouze, co nejrychleji, abyste ty důchodce už o ty peníze mohli okrást. Já si myslím, že byste se měli věnovat něčemu jinému a že ty skutečné hospodářské škody, jak se tady snažím zdůvodnit, tak jsou opravdu jinde a jsou způsobené vaší vládou. A mimochodem, ten nedostatek léků pro české občany v lékárnách a nemocnicích, ten pokračuje. Už je to několik měsíců. My jsme na to upozorňovali už na sklonku loňského roku. Vy jste nic neudělali. Nic, nic se neděje. Vláda nedělá nic vůbec. Ten nedostatek léků normálně pokračuje celou dobu dál, i po měsících. A zase si tady musíme vyvrátit ten lživý argument, že je to všude v Evropě. No není! Naši občané jezdí nakupovat ty léky, které jsou u nás nedostatkové, do Polska, na Slovensko, do Německa. Takže opět je to selhání Fialovy vlády. No a já zrovna říkám, že...

Mimochodem ještě k těm platům politiků. My si myslíme, že by si politici neměli o svých platech rozhodovat sami a jejich plat by se měl odvíjet od platů ve veřejném sektoru. Takže my samozřejmě tady budeme podporovat, teď tady k tomu má být opoziční mimořádná schůze, my to samozřejmě podporujeme, a podporujeme zmrazení platů politiků.

Co se týče té legislativní nouze, radši to budu pořád zdůrazňovat pořád dokola, že mluvím o těch hospodářských škodách, značných hospodářských škodách, protože třeba někdo ztratí nit a říkal by mi, že nemluvím k věci, tak to asi tady budu pořád opakovat dokola, pravidelně po několika minutách, abychom si tu pozornost udrželi tady, tady s kolegy z vládní koalice. Pojďme se podívat, kde jsou ty problémy, kde jsou ty hospodářské škody ve skutečnosti.

Astronomické zdražování kvůli Fialově vládě pokračuje a je skutečně ostudou vlády, že v Polsku, Rakousku i v Německu jsou potraviny levnější. Růst inflace výrazně zrychlil. Meziročně jde dle aktuálních lednových údajů o 17,5 %. Meziměsíčně inflace stoupla o 6 %. Takže samozřejmě inflace v České republice je nad průměrem v Evropě. Takže opět Fialova vláda je jednou z těch nejhorších vůbec v Evropě, která je. Já bych řekl, že nejhorší.***




Přihlásit/registrovat se do ISP