(19.40 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

No a tady, když půjdu dál, tak v září 2012 prezident Václav Klaus vrátil Poslanecké sněmovně k novému projednání dva prováděcí zákony k důchodové reformě. Důchodová reforma je podle prezidenta zásadní změnou v sociálním systému, který má dlouhodobý efekt a dotýká se každého občana. Proto její obsah a realizace vyžadují ve společnosti co největší konsenzus. Prezident konstatuje, že takový konsenzus v odborné sféře na politické scéně či ve společnosti neexistuje. No tak dokonce i ten váš bývalý předseda ODS mluví o konsenzu. Ale vy nejste, Fialova vláda není žádného konsenzu schopna, protože vy ani nechcete s opozicí jednat. Přitom jste ve volbách dostali menšinu hlasů. Připomenu, že vás volilo pouze 43 % voličů. Že milion hlasů propadl, to bylo pro ty strany, které se nedostaly do Sněmovny, a pak je tady SPD a hnutí ANO v opozici, a vy jste prostě ani ve volbách nezískali většinu. A chováte se tady jako mistři světa a už vám důvěřuje podle průzkumu pouze něco přes 20 % občanů. Takže vy byste se prostě měli bavit s opozicí a nepředvádět tady tyhlety vaše návrhy na sílu, které jsou proti lidem.

Připomenu, proč tady tak dlouze hovořím. Že Fialova vláda chce okrást všechny příjemce důchodů, včetně invalidních, starobních, vdovských a sirotčích, od června je chcete okrást oproti zákonné valorizaci. Vy je chcete okrást o v průměru tisíc korun měsíčně, ale to je i příští rok. A tady bych ještě rád upozornil, že jak to ponížíte, ty důchody, tak vlastně bude i ta nižší případná valorizace, takže vy ty důchodce ve skutečnosti okradete více než o tisíc korun v průměru měsíčně. Protože i ta valorizace bude ve finále potom nižší, než na kterou by měli potom nárok ti důchodci například v příštím roce. Takže to je ještě horší než ten průměr, o kterém se hovoří v médiích. To je potřeba říct, to tady ještě nezaznělo, že ten základ se sníží pro tu valorizaci, pro výpočet té valorizace, té budoucí. V tuhletu vy už chcete důchodce okrást, ale my tomu tady samozřejmě budeme bránit a bráníme ze všech sil. Tak sil mám zatím dost, vidíte, takže si ještě tady popovídáme. Chtěl jsem jenom říct, že...

Takže prezident Klaus sám tady vybízí ke konsenzu a samozřejmě vy toho ve vládě nejste schopní, toho konsenzu vůbec. Vy nechcete ani jednat o tom prostě. A co tady říká tehdejší prezident Klaus k tomu chování Nečasovy vlády dál? Vládní projekt důchodové reformy, především vytvoření jejího takzvaného druhého pilíře, tedy individuální dobrovolné důchodové spoření v privátních fondech, se navrhuje spustit v době, kdy finanční krize odhalila rizika a podlomila důvěru v dlouhodobé kolektivní investování, kdy se obdobné systémy ve světě a především v zemích okolo nás dostaly do těžké krize a jsou zpětně znárodňovány či podstatně modifikovány, kdy celková ekonomická situace, především její perspektiva, není příznivá, kritizuje prezident. To je přesně ono, kdy přesně je tam ta kritika toho druhého důchodového pilíře, to spoření v těch privátních fondech. A ještě jsme to zrušili. To je to, co jsme zrušili tady potom. Když jste to zavedli, ODS, TOP 09, tak to já jsem v politice ještě nebyl, ale následně už jsem tady byl a já jsem celou dobu i přes volební kampaň už říkal, že to chceme zrušit, a to se nakonec povedlo, ten asociální návrh ODS a TOP 09, a především TOP 09 a Miroslava Kalouska. Ten byl tím hlavním strůjcem. Vyvést peníze občanů do privátních fondů. Prostě to byly opravdu tenkrát obchody, se tady dělaly asi.

Takže samozřejmě to i tehdejší v podstatě velmi řekl bych i prezident Klaus, který byl známý svými velmi liberálními ekonomickými názory, tak tady to evidentně už musel zkritizovat, ty návrhy pana Kalouska, protože to bylo přímo nebezpečí pro peníze občanů. To je potřeba zmínit, co tady vždycky předváděla ODS, TOP 09, protože už by na to mohl někdo zapomenout, ale já si to velmi dobře pamatuji. No vidíte, a dokonce... (Směje se.) Přesně to je ono. Vláda podle rad těch či oněch lobbistů vehementně usiluje o důchodovou reformu, která se opírá o teorii, která v praxi zkrachovala. No tak to jsou přesně ty strany, prorostlé, prostě propojené lobbisty, tak v tom ostatně byla vždycky ODS expertem, že jo, to víme. Už to tady kritizují i ti vaši původní, tady váš původní předseda.

A vládní politické strany dále, když přečtu, pokračuji v tom, v té citaci, jak o tom mluvil exprezident Klaus, přestože on sám byl za ODS, tak kritizoval ODS, už se na to nemohl dívat. Vládní politické strany se tváří jako liberálové, ale jimi předkládané řešení je nesmírně komplikované a má dosáhnout relativně vysokých důchodů nějakým jakoby tajemným tržním zázrakem. Takže to jsou přesně ty experimenty, ony to nebyly experimenty, já myslím, že to bylo domluvené s těmi privátními fondy. Mimořádně nebezpečný návrh tenkrát TOP 09, Kalousek, TOP 09. Ano, to je paní Pekarová dneska.

Pak jsou tady nějaké ještě... Samozřejmě, ještě abych odcitoval pohled na tuhletu činnost ODS a TOP 09, když jste byli předtím ve vládě. Vláda přichystala ve spěchu nedomyšlené kroky, které rozkolísají celý důchodový systém. Takže to je přesně ono. Pardon, to už je komentář ekonomů. To tak prostě je a je vidět, že jste nepoučitelní. Protože prostě když se dostane do vlády znova, tak je to to samé v bleděmodrém.

A pojďme se ještě podívat na situaci dále. Musím říci, když to shrnu, tu situaci kolem toho roku 2010, tu situaci za té vlády, když tady naposled vládla ODS s TOP 09, tak prostě tenkrát Bezděkova komise doporučila povinné spoření v těch privátních fondech. Což je otázkou, proč to ta komise doporučovala a komu ku prospěchu a hlavně, kdo dal to zadání. To už jsme tady ale probrali poměrně podrobně, já si myslím, že to byl pan Kalousek.

Tak to je, protože tam jsou ty asociální návrhy TOP 09, to jsou experti na asociální návrhy. Připomenu teď vyjádření Miroslava Kalouska z TOP 09, který byl dosazen, zvolen tady vládní pětikoalicí, takže všichni jsou, stojí za panem Kalouskem, celá pětikoalice - ODS, TOP 09, Pirátů, STAN a KDU-ČSL. Vy jste ho vašimi hlasy zvolili do Správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny, takže všech pět stran této koalice podporuje Miroslava Kalouska, všech pět stran podporuje Miroslava Kalouska, a zároveň hlasy všech pěti stran vládní pětikoalice, vy jste zvolili Miroslava Kalouska místopředsedou Správní rady VZP. Takže opakovaně v hlasování všichni podporujete Miroslava Kalouska, všech pět stran vládní pětikoalice, a teď Miroslav Kalousek, jak víme, řekl, že chce, aby stomatologická péče byla plně hrazena občany. Ostatně, to už jsem tady citoval.

Takže to je názor v podstatě vládní koalice, celé té vládní pětikoalice. A my to zásadně odmítáme! Zásadně to odmítáme! Takže vy, místo abyste pracovali na tom, aby byla dostupná pro občany stomatologická péče - já jsem tady jeden z našich návrhů řekl, například aby byla povinnost, že všichni zubaři musí mít smlouvu se zdravotní pojišťovnou, což není dneska, a to je jeden z problémů, který by mimochodem podle i odborníků, by to vyřešilo tu situaci poměrně dobře aspoň nějakým základním způsobem už, tak vy ještě naopak říkáte, nejenom že nechcete zajistit lidem dostupnost stomatologické péče, ale vy ještě chcete plně zpoplatnit stomatologickou péči! Vyjmout ji z veřejného pojištění! Jak jsme slyšeli Miroslava Kalouska, zástupce Fialovy vládní pětikoalice. Všech vás. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP