(19.50 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Vy všichni jste ho tam zvolili a dvakrát, dvakrát za sebou jste ho zvolili teď v loňském roce. Nejdřív do Správní rady VZP a potom vaši zástupci ve Správní radě VZP, což jsou, všeobecně řečeno, do značné míry poslanci za vládní pětikoalici. Ostatně předsedou Správní rady VZP je poslanec KDU-ČSL Tom Philipp. Takže to je plně pod kontrolou vlády pochopitelně, máte tam většinu. Váš klíčový zástupce řekl, že chcete vyjmout stomatologickou péči z veřejného pojištění, neboli aby si ji lidé plně platili. Takže to je absolutně nepřijatelné, tyhlety návrhy pro nás, a je potřeba si to jasně říct. Takže ten, kdo tady způsobuje hrozbu značných hospodářských škod občanům a finančních škod, tak to je právě Fialova vláda.

No ale pojďme dál samozřejmě, protože všímáte si, že mluvím zcela věcně a k věci a mám toho na srdci ještě poměrně hodně. Koukám, že mluvím šest hodin, ale myslím, že času máme ještě dost.

Takže pojďme dál. Když to tedy shrnu, tak v podstatě to, co jste předváděli tenkrát, když jste byli ve vládě, tak Ústavní soud rozhodl, o tom jsem ale už hovořil, já to jenom shrnuji, že občané s vyššími příjmy během pracovní kariéry mají dostávat větší důchody. Vláda reagovala malou novelou zákona o důchodovém pojištění a zároveň prosadila velkou důchodovou reformu, která zavádí opt-out, byť v poměrně skromném měřítku. No tak já jsem si žádné větší důchodové reformy nevšiml. Ale dobře, protože ty problémy naopak přetrvávají. Česká vláda provedla opt-out v okamžiku, kdy od něj okolní státy pomalu ustupují. Lidé dosti citelně vnímají problémy, které jsou s reformou ve střední Evropě spjaté. Chápou to jako fakt, že jim vláda vnucuje něco, co jinde nefunguje. No tak to vidíme i teď, to je pořád dokola. Takže vy chcete teď snížit lidem zákonnou valorizaci. Myslíte, že to bude fungovat? To vám nestačí, že už jste miliony lidí uvedli do chudoby, tady paní Pekarová a spol.? To je vám ještě málo, chcete úplně zruinovat všechny? Vy snižujete, vy lidem berete důchody, když kvůli vaší vládě tady je rekordní inflace. To prostě nebude fungovat a vy to zase opakujete, tyhlety chyby.

No a tady právě v tom závěru je jasně napsáno, že důchodová reforma by se proto měla dělat s větší obezřetnostní a rozvahou. No tak vy jste nepřišli žádnou důchodovou reformou. Takže to samozřejmě tady jenom konstatuji, už se tady zmiňuji o té situaci 2010, 2013. Skutečná důchodová reforma by měla být pro rozpočet neutrální, to je nevytvářet nové důchodové schodky, ať už explicitní, nebo implicitní. No tak jasně, s tím můžeme samozřejmě souhlasit. Proto by se měly postupně upravovat parametry průběžného systému. Samozřejmě tady je ta diskuse jak, že? Tady máme samozřejmě na to zásadně jiný pohled. Protože vláda Petra Fialy říká, že chcete zvyšovat věk odchodu do důchodu na 68 let, na nejvyšší hranici v Evropě chcete zvyšovat odchod do důchodu. S tím SPD zásadně nesouhlasí. Takže vy chcete opravdu odrat občany úplně o všechno. Vy chcete, aby si v 68 letech občan v manuální profesi hledal práci. Jak myslíte, že si bude hledat práci v 68 letech? Paní Pekarová Adamová, předsedkyně TOP 09, tady předsedkyně Sněmovny, ještě na to v televizi Prima řekla v diskusi s předsedou poslaneckého klubu SPD Radimem Fialou, že přece lidé nemusí zůstávat celý život ve stejném zaměstnání. Takže v 68 letech si budou jak hledat práci, kdo jim dá práci? To je šílený, tyhlety výroky předsedkyně TOP 09, šílený úplně! To je úplně neuvěřitelný, neuvěřitelný, jak se chová.

Samozřejmě my říkáme jiný návrh. My říkáme, osekejte zbytné výdaje, už jsem je tady jmenoval stokrát. Ale to vy nechcete, protože jste zaprodaní Bruselu, zaprodaní tamhle. Ukrajina je pro vás na prvním místě. České důchodce hodíte přes palubu, ty tady chcete okrást o peníze, které mají přitom dané zákonem, tu valorizaci. No a s tím my prostě nesouhlasíme. My říkáme, že už to stačilo, tý Ukrajiny! Už je toho dost, říkám na rovinu. A ty vaše kecy, že kdo prostě nepodporuje válku, že je proruskej? Nechte si ty kecy pro vás! To jsou ty vaše lži demagogický. Už toho máme dost prostě, už toho mají lidi dost, tý vaší Ukrajiny pořád dokola. Pořád jenom Ukrajinci, Ukrajinci. Já nic proti žádnému národu nemám, ale ve finále jste hodili přes palubu potřebné české občany a to je ten problém. To je ten hlavní problém.

Takže tohle jsem vlastně shrnul, tu situaci, která byla za té poslední vlády ODS a TOP 09. V podstatě vidíme, že se ta asociální politika tady recykluje, že vy se prostě neměníte. To je pořád dokola s vámi.

Teď se tedy pojďme se podívat na to stárnutí populace. To je ten argument, který tady často slyšíme. Zase to ale chce pojmout tak i onak. Asociální Fialova vláda to bere tak, že chce potrestat všechny důchodce a vzít jim peníze. Proto tady je dneska ta mimořádná schůze, kterou si svolává vláda. Chcete okrást všechny důchodce o peníze. My říkáme, že ne, že je potřeba zajistit důstojné důchody a důstojné stáří. To je zásadní rozdíl mezi politikou Fialovy vlády a SPD.

Takže se pojďme podívat na to stárnutí populace. Jedna z nejviditelnějších společenských a ekonomických změn, které se odehrávají v současném světě, je stárnutí populace. Zatímco někteří odborníci varují před dalekosáhlými dopady tohoto vývoje, není to nový proces. Změna ve střední délce života, kterou pozorujeme za uplynulých 200 let, způsobuje, že více než polovina lidí v rozvinutém světě se dožívá 70 let a výše. Stárnutí se však neomezuje na společnosti jenom v rozvinutém světě, kde je nepokročilejší trend v Japonsku. Obyvatelstvo v řadě rozvojových zemí... Můžu požádat o klid?

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Ano, poprosím kolegy, kdo chce hovořit či se dělit o jídlo, nechť tak učiní v předsálí. Prosím.

 

Poslanec Tomio Okamura: Obyvatelstvo v řadě rozvojových zemí rovněž stárne, ačkoliv z nižší hladiny. Věková struktura populace v zemích jako Čína může začít připomínat křivky v rozvinutých zemích během pár desetiletí. Přechod od společnosti s vysokou úmrtností a porodností ke společnosti s nízkou úmrtností a porodností je typický pro všechny rozvíjející se země. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP