(20.00 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Prodloužení střední délky života a s tím spojený zdravotní standard by mělo být vítáno jako jeden z nejobdivuhodnějších úspěchů lidstva, říká Eich ve své knize z roku 2004. Měl by to být důvod k oslavě, nikoliv ke truchlení. Stárnutí populace však na druhé straně přináší rovněž některé řekl bych faktory, které je potřeba řešit, pozitivně řešit. A tady ekonomové říkají samozřejmě a správně, že o těchto faktorech by měly vědět nejen vlády, ale rovněž veřejnost. Jedině potom může společnost využít všech přínosů těchto změn.

Klade se otázka, jak se budou v budoucnu vyvíjet veřejné finance, protože rostou veřejné výdaje spojené s vyšším průměrným věkem. Zatímco tento problém existuje ve většině zemí se stárnoucí populací, v Evropské unii je výzva ještě citelnější vzhledem ke štědrým sociálním systémům, které narostly po druhé světové válce. S ohledem na demografický vývoj může stávající systém vést k podstatnému zvýšení veřejných výdajů, zejména na důchody. Stárnutí obyvatelstva může přinést i určité úspory, například ve školství nebo v sociální oblasti, u rodičovských dávek kvůli menšímu počtu dětí. Celkově však veřejné finance budou střednědobě zatíženy. Je proto nutné provést reformy, které by státu umožnily přizpůsobit se nové demografické situaci. Tady hovoří ekonomové, já vlastně cituji ekonomy. To nejsou citáty moje.

A jaké jsou příčiny stárnutí populace? Za prvé střední délka života se v uplynulých desetiletích dramaticky zvýšila a lze očekávat, že se bude zvyšovat i nadále, říká Weil ve své knize z roku 1997. Zatímco v roce 1900, to je zajímavé si takhle porovnat, zatímco v roce 1900 žili lidé na světě v průměru 30 let, dnes se dožíváme 67 let. Zatímco někteří tvrdí, že střední délka života se může zvyšovat donekonečna, jiní předpokládají určitou přirozenou hranici, za kterou se dále věk zvyšovat nebude. No, to je otázka. Do poloviny 20. století zvýšení průměrné délky života táhla především klesající dětská úmrtnost. Zatímco na konci středověku byla v Evropě běžná úmrtnost kolem 500 z tisíce živě narozených dětí, dnes kojenecká úmrtnost spadla pod 1 %. Hlavní příčinou toho, že nyní můžeme čekat v průměru mnohem delší život, není to, že všichni žijeme déle, nýbrž skutečnost, že daleko méně lidí brzy zemře. A tohleto si lidi neuvědomují, že to je ten hlavní faktor delší průměrné délky života.

A opět, abych zdůraznil, že jdu k věci, tak o čem tady hovoříme. Hovoříme tady k bodu Potvrzení trvání stavu legislativní nouze v souvislosti s tím, že vláda navrhuje zákon, kterým chcete okrást všechny příjemce důchodů jak starobních, tak sirotčích, tak vdovských, tak invalidních a chcete je okrást od června v průměru o 1 000 korun měsíčně, přestože na tu zákonnou valorizace mají nárok. Chcete účelově změnit retroaktivně zákon, proto SPD chce podat ústavní stížnost také zároveň. Proto tady obstruujeme, hlásím se k tomu, protože ze všech sil bráníme, SPD ze všech sil brání vládní pětikoalici, tomu - je vás přesila na nás, nás je jenom 20, vás je 108 - ale ze všech sil tady SPD bojuje za všechny důchodce, za všechny příjemce invalidních, starobních, vdovských a sirotčích důchodů. Proto už tady hovořím šest hodin a doufám, že ještě budu hovořit déle, protože prostě tomu bráníme ze všech sil. Děláme tady největší obstrukce, které tady zatím byly, a já se k tomu hlásím, že obstruujeme to a bráníme tomu, aby Fialova vládní koalice okradla téměř 3 miliony důchodců o jejich peníze, na které mají ze zákona nárok. A budeme to dělat. Znovu zopakuji, že SPD tady podalo 102 pozměňovacích návrhů, všichni to budeme ještě zdůvodňovat. Budete s námi tady dny, možná i týdny, a sice je to 108 na 20, ale SPD bude bojovat do poslední kapky sil a budeme bojovat za všechny příjemce důchodů v České republice. A bojujeme. My jsme na straně důchodců. Vy jste je hodili přes palubu.

Tak a jsem tady v tom bodu, protože tady máme novou paní předsedající (Olga Richterová), takže já přesně jdu, přesně v souladu se zákonem tady zdůvodňuji ten váš nesmysl. Vy to chcete tady protlačit v legislativní nouzi, to, že chcete okrást důchodce. Už jste tak nadržení, už je chcete okrást co nejrychleji. Proto legislativní nouze. Ještě pospícháte dokonce, to je neuvěřitelné, to vaše chování, té vaší vlády. Vy to tady tlačíte legislativní nouzí, protože prý státu hrozí značné hospodářské škody, když vyplatíte důchodcům to, co jim patří. A já se vám snažím vysvětlit, že lžete, že to není pravda, že důchodci na to mají nárok, na ty peníze, a že ty hospodářské škody jste tady způsobili vy svojí nekompetentností, a teď si berete za rukojmí důchodce jako obětní beránky. Tak proto tady se snažím, celou dobu zdůvodňuji, jakým způsobem je potřeba přistoupit k důchodcům, k důchodům, jaké jsou modely, abych vyvrátil ty vaše nesmysly, že ohledně toho, co tady vy protlačujete ještě navíc v legislativní nouzi. Proto se k tomu vracím, protože už tady je několikátý předsedající, tak aby bylo jasné a aby mi nikdo neskákal do řeči.

Tak a teď, kde jsem to byl? (Hledá v podkladech.) Tady, zde. To znamená, takže ve druhé polovině 20. století táhly zvyšování střední délky života starší věkové kohorty díky proměně životních stylů a vyšší úrovni lékařské péče. Více než 85 % světové populace má naději na život v délce nejméně 60 let, což je dvakrát déle, než co mohli lidé v průměru čekat ještě před sto lety. To znamená, že bude více starších lidí ve společnosti a uvnitř této skupiny počet nejstarších poroste, protože velká část sociálních dávek a zdravotních výdajů je alokována pro starší. Znamená to, že se v této oblasti zvýší veřejné výdaje a za jinak stejných podmínek se bude muset pro starší občany buď vyčleňovat větší podíl zdrojů než dnes, například podíl důchodů na HDP se zvýší, nebo budou starší pobírat menší dávky než dnes. V praxi by životní úroveň důchodců v takovém případě rostla, avšak pomaleji než v produktivní populaci.

Druhou příčinou stárnutí populace je snížení míry porodnosti. No, vidíte, ti experti to tady přesně říkají jako SPD, že je potřeba nastartovat tu demografickou křivku. Váš poradce Fialovy vlády Petr Janský říká, že to chcete řešit imigrací, a už to řešíte. Imigrace, to je víc lidí ze zahraničí, to jste nám předvedli s těmi Ukrajinci, protože každý desátý člověk v České republice cca už je Ukrajinec. Lidi už toho mají dost a já jim úplně rozumím, českým občanům. Jste to prostě přepískli, nezvládli. Ale my říkáme ne imigrací, ale my říkáme, že je potřeba podpořit české pracující páry a pracující rodiny s dětmi, tak abychom je motivovali k tomu a nebáli se mít dvě až tři děti. Ale vy si nedáte říct. Vy prostě tady pořád dokola chcete okrást důchodce. Takže plodnost, počet dětí připadajících na jednu ženu ve věku 15 až 44 let poklesla pod míru prosté reprodukce, za niž se při zanedbání migračních toků považují dvě děti na jednu ženu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP