(20.30 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Samotný pojem závislost je však relativní, protože když sedmdesátiletý člověk má vlastní byt, řídí auto, sám si nakupuje a vaří, pomáhá s vnoučaty, angažuje se ve společenských aktivitách, je samozřejmě otázkou, na kom a na čem je vlastně, v uvozovkách, závislý. Ale znova říkám, já to tady nehodnotím, já tady cituji ekonomy. Malé děti se rovněž spoléhají ve všech svých potřebách na ostatní, o nich se ale nemluví. Všechny děti potřebují samozřejmě dlouhodobou péči doma. To je jasné.

A jaký je z toho závěr? To je důležité. Tady jasně konstatují i odborníci, že teze, že stárnoucí populace představuje zátěž, zatímco mladší populace je nadějí pro úspěšný rozvoj, je jednostranná. Takže je potřeba odmítnout tuto tezi. A to jsem slyšel dokonce... to vidím někdy na Facebooku, mně je z toho úplně na zvracení, z toho, jak někteří lidi - tam vidím příspěvky, naštěstí málo - kteří se velmi řekl bych neadekvátně vyjadřují na adresu starých lidí, na adresu seniorů. To ne! Všichni budeme jednou staří. Proto SPD chce, abychom zajistili důstojné životy všem seniorům. Nelze to takhle říct. A vidíte, že i tady to vyplývá z těch odborných analýz, že jsou to jednostranná vyjádření. A my, přesně jsem rád, že to tady můžu citovat, že naopak senioři, důchodci jsou pevnou součástí naší společnosti a SPD je bude podporovat, tak jako všechny slušné občany.

Čísla v tabulce dvě nabízejí jiný pohled. No, tu tabulku, mám ji tady, ale snad jenom ústně. Ačkoli Afrika je kontinentem s nejmladší populací, její celkový index závislosti je poměrně vysoký. Tak ono s nejmladší, to už jsme si řekli, tam je to také otázka věku dožití, samozřejmě, a i té vysoké porodnosti zároveň. Ale to už jsem tady říkal. Její celkový index závislosti je poměrně vysoký, a pohybuje se dokonce nad světovým průměrem. Je tomu tak? proto, že na tomto kontinentě se rodí velké množství dětí, které jsou závislé. To je samozřejmě problém, ta demografická křivka naopak v Africe, protože samozřejmě, když se někdo chová neodpovědně a pak ty děti není schopen uživit, tak to je prostě taky potíž. Je to samozřejmě potíž a říkám to politicky nekorektně na rovinu. A zase už tady budou od nějakých politických neziskovek a sluníčkářů, už zase budou útoky na Okamuru, že jsem něco řekl. A já si za tím stojím. Prostě výsledkem je tady potom taky... ty problémy budou eskalovat i ohledně migrace z afrických a dalších zemí, (nesrozumitelné) rozvojových zemí. Tady se české rodiny chovají odpovědně, pak jim tady vláda vezme peníze ještě, no a tady Evropská unie podporuje neřízenou migraci z Afriky a z Blízkého východu, kde se odpovědně nechovají. Tady česká rodina zvažuje, jestli uživí děti, vláda jim ještě hází klacky pod nohy, no a tam neuvažují nad ničím, a výsledkem je samozřejmě tenhle stav. A je potřeba si to říct. My tady nejsme schopni financovat celý svět, zvlášť když se lidé chovali neodpovědně. Pro nás, SPD, je na prvním místě český občan a podpora českých občanů.

Ve věkové struktuře dochází k substitucím. Zvýšení počtu starších osob je doprovázeno snížením podílu dětí, což sice zvětšuje index závislosti starších, ale za to snižuje index závislosti dětí. Pokládáme za přirozené, že kojenec je bezmocný, prakticky závislý na svých rodičích a jeho závislost se pomalu snižuje. Tento nepoměr mezi zdůrazňováním závislosti starých a podceňováním závislosti mladých je jedním z důvodů strachu ze stárnoucí společnosti. Ale zbytečného strachu. Je to potřeba řešit, ale Fialova vláda to samozřejmě vůbec neřeší.

Výpočty takzvaného indexu závislosti jsou dány konvencí. Když budeme počty aktivních vypočítávat jako podíl například 15 až 68 nebo dokonce 15 až 70, dostaneme jiná čísla. Poměr důchodců a pracovně aktivních je proměnná, kterou se dá hýbat. Ačkoliv poměr závislosti, kde bereme v úvahu děti, hendikepované a nezaměstnané, je daleko vyšší než prostý poměr závislosti starších, ekonomicky se dosud nezhroutili.

No tak teď se pojďme podívat, abychom si to řekli - a pořád tady mluvím o těch důchodech samozřejmě - a co s tím? Vidíte, že tady je potřeba vládu poučit, protože vy to stejně dělat nechcete a nebudete, s vámi to je, jako když hází se hrách na zeď, tak se podívejme na fenomén lidského zdraví z hlediska právě důchodů a z hlediska toho, o čem tady jednáme.

Podle toho, jak se bude vyvíjet střední délka života a zdravotní stav populace, bude se zvyšovat i zaměstnanost, protože lidé budou ochotni a schopni pracovat i v pozdějším věku. Pokud se bude střední délka života zvyšovat a zdravotní stav starších, řekněme sedmdesáti, se bude zdokonalovat, naše hranice toho, kdo je mladý či starý, se může posunout. Ale tady bych důrazně zase zdůraznil, že my rozhodně odmítáme zvyšování věku odchodu do důchodu. Naše představa je taková, že lidé v 65 letech, maximálně 65, dostanou důstojné důchody, no a kdo chce zároveň pracovat a přivydělat si, tak ať si přivydělá a pracuje. Ne jako to děláte vy. Vy chcete, aby šli lidi do důchodu v 68 letech, nejvyšší průměrný věk odchodu do důchodu v Evropě by to byl, no a ještě tady dneska je ten vládní návrh, proto tady stojím, abych tomu bránil, že chcete okrást důchodce. To je šílený! Šílený!

Poslední staletí se zdraví našich občanů samozřejmě postupně zlepšovalo. Jsou léky, je zdravotní péče, předtím nebyla, tak s tím, jak zdravotnictví, hygiena a vyšší životní úroveň poráží infekční choroby, žijí lidé déle a lépe. Kvůli tomu také umíráme mnohem častěji na choroby způsobené stářím a životním stylem, hlavně na rakovinu a kardiovaskulární choroby. Vážnými chorobami trpíme méně a zakoušíme menší nebezpečí smrti. Jak žijeme déle, budeme schopni i déle pracovat, říká Lomborg, rok 2006. No ale znova zdůrazňuji, to neznamená - náš názor je na to ten, který jsem řekl.

Fialova vláda chce, aby lidi pracovali do 68, my říkáme, maximální odchod do důchodu 65, jako je teď, a kdo bude chtít pak pracovat, ať samozřejmě pracuje, ať si přivydělá, ale ať už má taky zároveň důchod. Takže i z hlediska důchodů, z hlediska udržitelnosti důchodového systému, samozřejmě, že jsou výdaje na zdravotnictví velkou výzvou. A samozřejmě ty výdaje na zdravotnictví lze předvídat z ekonomického hlediska o něco obtížněji než výdaje na penze. Závisí to na řadě demografických i nedemografických faktorů, a naše porozumění těmto trendům je omezenější než u těch penzí, protože samozřejmě tam je víc faktorů, takže ty analýzy samozřejmě jsou méně vypovídající.

Předpovídání výdajů na zdravotnictví v tom dlouhodobém horizontu jsou složité, protože jsou taženy faktory primárně nesouvisejícími se stárnutím. A čeho jsme tady byli svědky loni? Fialova vláda vzala zdravotním pojišťovnám 14 miliard korun. My jsme upozorňovali, že se zhorší dostupnost zdravotní péče pro české občany, a je to tady. Takže vy jste vzali českým občanům 14 miliard korun ze zdravotnictví a zhoršili jste ještě i zdravotnictví. To znamená, vy chcete okrást téměř 3 miliony příjemců důchodů o peníze, 14 miliard už jste vzali systému zdravotnictví, takže jste zhoršili dostupnost zdravotní péče, no a už to dávkujete dál a dál, už jsem o tom tady mluvil, zvyšovat daně chcete a tak dále. A my jsme proti, SPD je samozřejmě proti.

Pojďme ještě k těm zdravotním aspektům, protože ty je potřeba z hlediska důchodů pochopitelně znát a je potřeba o nich diskutovat. Výdaje na zdravotnictví souvisí více s HDP na hlavu, technologickou úrovní a jinými proměnnými, které ovlivňují lidi všech věkových kategorií. Náklady na zdraví lidí stoupají, jak se blíží smrt, ale v produktivním věku jsou nízké. Stárnutí populace posouvá náklady na zdravotnictví, na zdravotní péči, do pozdějších let života. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP