(22.30 hodin)

 

Poslanec Patrik Nacher: Tak děkuji, paní místopředsedkyně. Já tedy bez těch emocí, jak jsme byli vyzváni panem ministrem. Já jsem si dělal poznámky. Řádný termín, časový tlak, předvídatelnost systému. Tak já jsem se chtěl zeptat bez těch emocí, za prvé to, co už tady říkal moje kolegyně, v rozpočtu na rok 2023 na valorizaci důchodů nebyla ani koruna a my jsme na to upozorňovali tady ve svých příspěvcích. To znamená, váš předpoklad byl, že za ten rok bude nižší než pěti- respektive desetiprocentní inflace? To přece bylo úplně jasné dopředu, že takhle to nedopadne. To znamená, že vy jste tady říkal, že jste se to dozvěděl až 10. února. Ale přece to, že ta inflace se vyvíjí tak, jak se vyvíjí, bylo jasné už od září, od října. To znamená, že to je ta předvídatelnost toho systému, o kterém vy jste mluvil, jsem si to napsal. To, co teď se děje, to využití stavu legislativní nouze, je nepředvídatelnost, protože kdyby to bylo předvídatelné, tak vy tu změnu valorizačního schématu navrhnete na konci roku, protože už víte, jak se bude vyvíjet ta inflace na příští rok. To bylo přece úplně jasné. Ten benchmark byl daný. Ale tím, že se to řeší až teď, tím vznikl ten časový stres. A ten časový stres vznikl tím, že jste to sem dali pozdě, že jste to nechtěli řešit už včas. To je ten problém, na kterém my se lišíme. My přece jsme tady opakovaně řekli, pojďme se bavit do budoucna o tom valorizačním mechanismu, protože byl tvořen někdy v době, kdy byla inflace kolem jednoho procenta, teď je někde úplně jinde. Ale to je o jednání koalice - opozice, je to o nějakém trvalém řešení. Tady bych poprosil o tu odpověď, proč jste to neřešili v listopadu a prosinci? To je úplně jednoduchá otázka, já bych poprosil o jednoduchou odpověď. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Balaštíková, připraví se paní předsedkyně Schillerová. Prosím, máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Dobrý večer, kolegyně a kolegové. Děkuji panu ministrovi za prezentaci těch tabulek o růstu výší důchodů v České republice v porovnání se Slovenskem. Ale mně pořád chybí jedna věc, abychom se někde podívali, co si za ty peníze dnešní důchodce, anebo kdokoliv, vůbec koupí, jak vůbec on s tím všechno vyjde. Já chápu, že to není ani úkolem ministra práce a sociálních věcí hledat peníze, že to mají dělat jiní ministři, ale my se pořád vracíme k tomu, že to tady zkrátka nikdo, někdo nezvládl.

A pane ministře, 30. 11. 2022 jsem hovořila o církevních restitucích, o tom, že tam máme inflační doložku u církevních restitucí, a církve si cca o 7 miliard polepší oproti tomu, co očekávaly. Já myslím, že ony mají to legitimní očekávání tak jako ti důchodci. Já chápu, z jaké jste strany, a mě by zajímalo, proč se třeba, a já jsem to tam navrhovala, abyste se s nimi slušnou formou zkusili dohodnout, že přece ony jsou sociální a jsou tu pro lidi, ony tu nejsou pro peníze, aby se nějakým způsobem této inflační doložky po dobu, kdy nebude na tomto území tak hrozná bída, třeba zřekli. Proč jste k tomu ještě nepřistoupili? Já bych to tedy očekávala.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou vystoupí paní předsedkyně Schillerová, připraví se paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. No, já shrnu fakta. V listopadu roku 2022 byl vydán fiskální výhled Ministerstva financí, oficiální dokument dostupný na stránkách Ministerstva financí, který počítá s tím, že mimořádná valorizace důchodů v roce 2023 bude ve výši zhruba 20 miliard, protože počítal s šestiprocentní meziměsíční inflací. V prosinci roku 2022 vystoupil zástupce Národní rozpočtové rady, dokument je dohledatelný na stránkách Národní rozpočtové rady, a upozornil, že oněch 20 miliard, také došli ke stejnému číslu jako Ministerstvo financí, není v rozpočtu. A já se ptám, když jste tady tak dojemně, pane ministře, málem jste mě rozbrečel, mluvil o tom srovnání roku 2011, jak tehdy oni tam měli dost času a pak to tam dávali na poslední chvíli. A vy jste neměli dost času? Vy jste neměli dost času, abyste o tom jednali? Abyste jednali případně o valorizačním schématu? Ne, vy jste měli dostatek času, akorát prostě jste měli takovou maličkost v programu a to byly volby a to vám nepasovalo, lidově řečeno, do vašich plánů. Takže já se ptám, 20 miliard, fiskální výhled hovoří o tom, že těch 20 miliard vlastně v tom rozpočtu je, když to tam čtu, tak tam je. Národní rozpočtová rada říká, že tam není. Takže jestli tam jsou, já vím, že nejsou, ale jestli tam jsou, tak se bavíme o 14 miliardách a to je to, o co tady běží.

No a co se týče toho porovnávání, radši nešermujte tím poměrem 61 celých, hned se dívám na to, 61,5 %. Já už jsem dneska odeslala žádost na Ministerstvo financí podle § 11 jednacího řádu a žádám naprosto jasné vysvětlení. Položila jsem x otázek panu ministrovi, jak se toto mohlo stát v rozporu, v rozporu s fiskální makroekonomickou predikcí. (Předsedající: Čas.) A já se přihlásím ještě jednou. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Další s faktickou je přihlášena paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Připraví se pan poslanec Králíček. Máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. My v tuto chvíli projednáváme potvrzení trvání stavu legislativní nouze. Vystoupil pan ministr práce a sociálních věcí, který je předkladatelem. Já jsem předpokládala, pane ministře, prostřednictvím paní předsedající, že tady budete zdůvodňovat, proč projednáváme zákon o důchodovém pojištění ve stavu legislativní nouze. Prakticky jsem to od vás neslyšela. Vyjadřoval jste se tedy k bodu o důchodovém pojištění. Tak já se ptám - jsme teď, paní místopředsedkyně v bodu, nebo co tedy projednáváme? Já už se v tom ztrácím a absolutně se v tom nevyznám.

Zároveň bych se tedy chtěla zeptat, když teď tedy projednáváme potvrzení trvání stavu legislativní nouze, jestli ještě pořád jedná stálá komise pro ústavu v Senátu, že tady není přítomen ministr pro legislativu? Proč tady není? Tak paní ministryně obrany nám řekla, že je to velmi důležité, že je na stálé komisi. Já jsem se teď schválně koukala ještě na stránky Senátu, tak tam je jasně uvedeno, že pracovní doba je do tří hodin. Ale možná ve 22.36 ještě jedná. Ale já jsem tady toho ministra od té doby opravdu neviděla. Tak já si myslím, že jestli tady projednáváme to, co se velmi dotýká legislativy, a to potvrzení stavu legislativní nouze, kde tedy musím zdůraznit, že jestli tedy dneska byla stálá komise pro ústavu, tak zrovna pan Canov jasně říká, jak je to protiústavní, říká to i pan Čunek a další. Já si samozřejmě dovolím ještě vystoupit, ale chtěla bych požádat, ať je tady přítomen pan ministr pro legislativu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Králíček, připraví se pan poslanec Vondráček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážená paní místopředsedkyně, páni ministři, kolegyně, kolegové, drazí pozůstalí, já bych chtěl navázat těmi otázkami na kolegu Nachera a chtěl bych se zdvořile pana ministra Jurečky zeptat, protože on tu zmínil, že to magické datum 10. února bylo pro ně překvapivé, že je překvapila ta míra inflace a že to vlastně nemohli dát dřív na plénum Sněmovny, a proto čistě náhodou po těch volbách je to ve stavu legislativní nouze. A že tady chtěl s námi jednat, ale vlastně to nešlo. Já bych se tedy chtěl zeptat slušně, jestli by nám mohl sdělit ten harmonogram, kdy se tím zabývali, protože tak jak zde bylo zmíněno, tak ty predikce vycházely někdy v září, v říjnu i v listopadu a pohybovaly se někde kolem 15 %, nebo do 15 % té předpokládané inflace. A tam se domnívám, laicky samozřejmě, že mohlo dojít k nějakému jednání mezi vámi a opozicí na tom, jak by se případně mohlo vyvíjet to valorizační schéma, kdyby se naplnila ta predikce 15 %, která potom se naplnila toho 10. 2., protože tak jak jste to popsal vy, tak se na mě nezlobte, tak to vypadá opravdu, že jste to dali po prezidentských volbách ve stavu legislativní nouze a ta snaha o to jednání tu nebyla.

A když jste tu zmínil na závěr to Slovensko, tak bych chtěl jenom zmínit, že na Slovensku mají taky předčasné volby. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou je připraven pan poslanec Vondráček, připraví se pan poslanec Foldyna. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP