(22.50 hodin)
(pokračuje Marian Jurečka)

A stejně to je tak jako... v tak v extrémně vypjaté době říkat, že máme v srpnu, kdy vláda finalizuje rozpočet, dostala ho do Sněmovny začátkem září, kdy máme přesně definovat inflaci následujícího roku v tak turbulentní době, to prostě není realistické. Tak jako jsme pokryli, když to nebylo v rozpočtu, mimořádnou valorizaci roku 2022, která byla dvakrát, tak úplně stejně, a říkali jsme to oba dva s panem ministrem financí, že jsme připraveni to stejné udělat i v roce 2023. Já jsem ve veřejném prostoru, je to dohledatelné, řekl před koncem loňského roku opakovaně, počítáme s tím, bude to částka zhruba do 20 miliard. Ano, s tím bylo počítáno. Ale ta změna nastala opravdu v tom výrazném nárůstu mezi měsíci prosinec a leden a v tom čísle, které bylo zveřejněno.

A poslední, tady to čtu třeba, e-mailů mi přišlo spoustu: Chtěli bychom vám sdělit, že my, já se svojí manželkou, podporujeme váš záměr, pokud jde o valorizaci důchodů. Náš věk se blíží osmdesátce, nemáme na rozhazování, přesto nechceme (Předsedající: Čas.), aby se stát kvůli nám důchodcům ještě více zadlužoval. Ten jedna z mnoha reakcí.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní vystoupí s faktickou paní poslankyně Pastuchová, poté pan poslanec Kubíček a poté pan poslanec Nacher. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Tak pane ministře, prostřednictvím paní místopředsedkyně, tak já můžu teď dávat si faktické poznámky po dvou minutách a budu číst reakce voličů, kteří píšou mně. Takže on si každý vybírá maily, které zrovna potřebuje, které se mu hodí.

Já jsem ráda, že jste vystoupil. Aspoň někdo tu sedí. Divím se, že tu není pan ministr financí, ale budiž. A jenom kdybyste nevěděli, tak pan ministr legislativy je do šesti do rána omluven z osobních důvodů. Máte to, můžete se všichni podívat v omluvenkách. Takže kdybyste mu chtěli klást, tak se musíte do šesti do rána počkat.

A mě jenom dojímá tady, jak pořád, pane ministře, i zmiňujete, jak naše vláda něco nezvládla, vy teď děláte všechno úžasně, všechno je zalité sluncem. Ale vzpomeňte si na to, vždyť jste v té vládě s námi byl také. Nebyl jste v té minulé, ale v té předtím jste s námi byl. Tak jste taky mohl trochu zapracovat na tom, aby ta důchodová reforma vznikla už před těmi šesti lety.

Na rozdíl od vás, pořád říkáte, jak... Já nevím, pane ministře, vy máte na mě, asi mě máte tak rád, že vždycky když mluvím, tak vy furt hučíte. (Smích.) Ale to je pořád první vystoupení, teď, prostě pořád.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Já se omlouvám.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, já už budu pokračovat, pan ministr už nehučí.

Takže jak všechno děláte skvěle, jak jste všechno připravili, ale tady vůbec nesedíme a nebudeme sedět třeba do soboty, do neděle, nám je to opravdu úplně jedno. Tady jde úplně o jinou věc. (Předsedající: Čas.) Už? Já to řeknu zase za ty dvě minuty a připravím si ty maily, co mi píšou ti vaši voliči.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, na to máte právo. Prosím nyní pan poslanec Kubíček a s faktickou, poté je přihlášen pan poslanec Nacher. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuju za slovo, paní předsedající. Já vám něco přečtu. Můj kamarád právník, který tady pozdravuje některé své studenty, se také díval. Nevím, proč si trápí hlavu až tolik. A napsal mi toto: Na valorizaci důchodů v rámci stávajícího valorizačního schématu už vznikl důchodcům právní nárok. Už vznikl, protože hmotněprávní předpoklady pro její provedení, výše inflace a růstu mezd a platů, již byly naplněny. A proto by vláda měla a vlastně musí dodržet stávající pravidla pro valorizaci a postupovat podle ní. Postup vlády je tedy v tomto případě flagrantním porušením základního právního principu, a to zákazu retroaktivní účinnosti právní normy, a narušuje princip legitimního očekávání adresátů této právní normy. Takže ono podle něj v globálu se v legislativní nouzi nemá projednávat co.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Na řadu s faktickou přichází pan poslanec Nacher, poté paní poslankyně Peštová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Tak děkuji, já navážu na Romana Kubíčka, protože o tom, to je ta podstata, to je ta podstata toho problému. Já to řeknu naplacato. Kdyby vládní koalice za námi jako za největší opoziční stranou přišla v říjnu a řekla, chceme změnit valorizační schéma, protože to je neufinancovatelné, a my bychom vás odmítli, tak vy byste od listopadu začali na tom kutat, nečekali byste do 10. února, protože bylo jasné, jak ta inflace se bude vyvíjet, tak by se to stihlo tím řádným procesem legislativním, tudíž by na to nevznikl nárok, jak o tom teď mluvil Roman Kubíček.

To, co nám vadí, je, že se od listopadu do února v zásadě o tom vůbec nemluvilo a vy jste to otevřeli až po tom 10. únoru, to je ta podstata. A teď vy tady říkáte, abychom nestavěli ty lidi proti sobě. Nezlobte se na mě, pane ministře, vy jste tím, že jste řekl, že za ministryně Schillerové byl průměrný důchod ve vztahu k průměrné mzdě 39 % a teď je 49 %, a co si má kdo stěžovat, tak je vlastně stavíte, protože já už jsem tady vysvětlil panu ministrovi financí, to je nefér. Těch 39 % bylo v době, kdy byla nízká inflace, reálné mzdy šly nahoru, zatímco v této chvíli inflace je 15procentní, řekněme, reálné mzdy jdou dolů, valorizační schéma funguje jako automat, a v té chvíli samozřejmě to procento se vůči tomu mění. Ale to přece musíte dát do toho kontextu. To není tak, že to je plus 10 procentních bodů díky této vládě nebo ekonomickému růstu, ale to je díky té inflaci, protože ta inflace dopadá na ty seniory dvojnásob. To znamená, že tím procentem pro lidi, kteří tomu nerozumí, 39, 49, se staví ta mladší generace vůči těm seniorům, jako že oni prožírají tu jejich budoucnost. Ale ve skutečnosti to tak opravdu není. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní s faktickou je přihlášena paní poslankyně Berenika Peštová, připraví se paní poslankyně Balaštíková. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo, paní předsedající. Pane ministře, to je to, co jsem tady říkala celou dobu. Tím, že nebyla zpracovaná RIA, studie dopadů, tak vlastně jak my máme vyhodnotit tu hrozbu, nebo respektive tu hrozbu značných hospodářských škod, které by to mělo způsobit naší zemi, respektive našemu státnímu rozpočtu? To je přesně to a točíme se kolem toho. Zase bych se opakovala, kdybych řekla, dali jste to do toho mezirezortu, aniž byste měli všechny náležitosti, dostali jste výjimku. Ale to je přesně to, co my potřebujeme vědět. Jestliže není tato studie dopadů zpracovaná, tak my nejsme schopni vyhodnotit. Anebo mám tomu rozumět tak, že ta hrozba značných hospodářských škod by nenastala, kdybychom přijali tuto novelu zákona, protože jste s ní už počítali, a proto jste měli v tom rozpočtu nula na valorizaci? To znamená, že jsme zpátky u toho nálezu Ústavního soudu, který říkal, že přesně na tom ta vláda dojela, který to vlastně, ten Ústavní soud, potom shodil, protože počítala s něčím, co vlastně ve finále nebylo, a místo toho, aby ten rozpočet postavila na stávající zákony, což je povinnost to dělat, to je, tak to má být, a ne počítat s tím, že něco změním v budoucnu, a proto na to budu ten rozpočet stavět. Tak vlastně jste porušili všechno, co jste mohli porušit. A já bych docela ráda na toto věděla odpověď.

A ještě jsem se vás ptala, s jakou inflací tedy počítáte v roce 2024, když by to měla být ta velká hrozba těch škod hospodářských, které by měly nastat? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou vystoupí paní poslankyně Balaštíková, připraví se paní předsedkyně Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Při pěkném večeru vás zdravím a reaguji na pana ministra. A vyprovokoval mě k tomu kolega Králíček, který zde vystoupil, a udělala jsem si takový časový sled. Takže vláda se teprve 10. února 2023 dozvěděla, jaká byla za uplynulý rok inflace. Znamená to tedy, že 9. února 2023 večer to tedy ještě nevěděla. Ale v novinách se o tom živě diskutovalo od měsíce června a v červenci, kdy nastoupila nová Bankovní rada České národní banky, predikovala, že inflace vystřelí na úroveň nad 15 %. Na to reagují noví členové Národní rozpočtové rady a dávají doporučení, jak se má vláda chovat. Nicméně 10. února 2023 se pouze oficiálně potvrzuje, že ta 15procentní inflace je. No a vláda zasedne a v rekordním čase za pět dnů stihne připravit novelu zákona. Já jsem se podívala do kalendáře, a prosím, z těch pěti dnů byly jenom tři pracovní. No to jsou mi tedy věci!

A právě proto nyní máme tady zkrácený režim, protože vlastně se to nestíhá. A vy nám chcete, pane ministře, říct, že jste férový a že jste nemohli dostatečně předvídat, co se stane, když NERV i nová Bankovní rada vám to říkali už prosím v červenci 2023? A to jsem našla v novinových titulcích. Můžu se vrátit do zasedání rozpočtového výboru, kde jsme o tom mluvili. Takže mě by opravdu zajímalo, zda opravdu tady chcete říkat, že jste to neměli dávno připravené a stihli jste to za ty tři pracovní dny. (Předsedající: Čas.) Děkuji.***




Přihlásit/registrovat se do ISP