(23.00 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji za dodržení času. Nyní s faktickou vystoupí paní předsedkyně Schillerová, připraví se paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. No pane ministře, já vím samozřejmě, kolik v predikci poslední v srpnu 2021, která byla základnou pro státní rozpočet na rok 2022, poslední rozpočet naší vlády, ten návrh, tak vím, jaká tam byla inflace průměrná. Kolem 3,8 %. Víte, to byla, a když jsme končili, byla 5,4. To byla ta Babišova drahota, kterou jste tak rádi zmiňovali. Pana premiéra vidím, to byl jeho slogan, s kterým šel do voleb. No a pak vystřelila ta inflace, samozřejmě mělo to x různých vlivů. My jsme nikdy neřekli, že můžete za to, že vystřelila. My jsme vždycky řekli, že můžete za to, že jste nedělali nic tím, abyste dostatečně těmto lidem pomáhali. No a teď tedy to úplně korunujete tím, že jim ještě snížíte zákonnou valorizaci tímto absolutně protiústavním způsobem.

Já chci upozornit, že ministr financí dnes na stránkách Ministerstva financí, a on to obhajoval, stáli jste vedle sebe na tiskové konferenci, (zveřejnil) velmi nestandardní tabulku, která je v rozporu s predikcí z ledna Ministerstva financí. Já už dnes jsem odeslala ministrovi financí žádost podle § 11 jednacího řádu a tam budu chtít vědět - protože to je skandál, co se dneska stalo. To je naprostý skandál! Já pokud to nestihnu, přihlásím se ještě jednou. Já budu chtít vědět, ze kterých se vycházelo dat, jaká časová řada, který odbor Ministerstva financí predikoval tento odhad, pokud zdrojem není odbor, chci uvést jméno poradce, důvod, který vedl ke změně tempa predikovaného růstu pro rok 2023 oproti lednové predikci, promítne se tento nový údaj v zákoně o státním rozpočtu a tak dále. Už to asi nestíhám.

Čili já jenom opakuji, buďte velmi opatrní s tou tabulkou, kterou dnes na twitterový účet dalo Ministerstvo financí. (Předsedající: Čas.) Neodpovídá lednové predikci. A skutečně ty rozdíly, ta čísla jsou tam skandální. Já se ještě jednou přihlásím. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji. Nyní s faktickou poznámkou paní poslankyně Mračková Vildumetzová, přihlášená je dále paní poslankyně Malá. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Tak já děkuji za slovo. Já bych opravdu chtěla vědět, proč tady není přítomen pan ministr pro legislativu. Koukala jsem se do omluv. Byl omluven od 12.00 do 16. 30 a od 20.00 hodin do 6.00 hodin z osobních důvodů. Samozřejmě každý můžeme mít nějaké důležité důvody, ale musím říct, že tahle vláda si naplánovala, že dnes bude mimořádná schůze, že se bude potvrzovat stav legislativní nouze. Využiji, že je tady přítomen pan premiér nebo pan první místopředseda vlády, ministr vnitra Vít Rakušan, tak mi určitě odpoví na to, proč tady není přítomen pan ministr pro legislativu.

Zároveň bych chtěla připomenout vystoupení pana Michálka, které bylo v ranních hodinách. Při těch faktických poznámkách, kdy pan Michálek nás tady vyzýval, abychom nevystupovali v rozpravě s faktickými poznámkami a abychom nechali vystoupit pana ministra pro legislativu, že nám chce vysvětlit, proč je vyhlášen stav legislativní nouze. Ale pan ministr pro legislativu do současné chvíle vůbec nevystoupil. Neslyšela jsem, že by byl přihlášen s přednostním právem. Tak jste to tady, pane Michálku, prostřednictvím paní předsedající, říkal. Koukněte se do stenozáznamu. Předpokládal, vystoupil s faktickou poznámkou dvě minuty, dvě minuty, nevystoupil s přednostním právem. Prosím, nepokřikujte na mě. Myslím si, že by si měla zjednat nápravu paní předsedající. A myslím si, že jestliže tady potvrzujeme stav legislativní nouze, tak že by k tomu měl příslušný ministr, kterého jste si rezortně schválili, tak by tady k tomu měl opravdu kompetentně vystoupit. Nezlobte se na mě.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní vystoupí paní poslankyně Malá s faktickou poznámkou. Dále je připravena, jak vidím, paní poslankyně Adámková, také je přihlášena. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Taťána Malá: Děkuji za slovo paní předsedající. Jsem moc ráda, že je tady mezi námi pan premiér. Já bych ho chtěla poprosit, mně je pana ministra Jurečky fakt líto, on je tady jako v menšině. Bylo by fajn, jestli byste nechtěli zvážit, abyste si vzali třeba přestávku na to, aby sem dorazil ministr pro legislativu a pan ministr spravedlnosti, nebo aby se aspoň za pana ministra tady postavili třeba členové ústavněprávního výboru, protože vy taháte - prosím, nepokřikujte na mě, pane kolego - vy taháte za kratší provaz.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pardon, paní poslankyně, abychom se dohodli, že tady nepokřikujeme.

 

Poslankyně Taťána Malá: A vy jste dosud nebyli schopni vysvětlit, proč bychom měli hlasovat pro potvrzení stavu legislativní nouze. To, že tady pan kolega Jurečka hovoří o tom, kdy vznikl právní nárok nebo nevznikl těm důchodcům na tu valorizaci, to budeme probírat v tom dalším bodu. My máme řadu analýz, kde vám vyvrátíme, že to opravdu není tak, jak říkáte, a nejhorší na tom je to, že vy to moc dobře víte. Vy to moc dobře víte, a stejně tak víte, že v této chvíli nejsou splněny ty podmínky pro potvrzení stavu trvání legislativní nouze. Víte to moc dobře. Anebo proč jste nám to tady nevysvětlili do této chvíle, my jsme se vás několikrát ptali? Jsou porušeny prostě principy demokratického právního státu od začátku do konce, pokud to tady na sílu protlačíte, a my se skutečně, pokud se to stane, budeme domáhat nápravy u Ústavního soudu.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou paní poslankyně Adámková, připraví se pan poslanec Vondráček. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážení páni ministři, vážený pane premiére, dámy a pánové, já musím říci, že je mi líto pana ministra Jurečky, protože práce a sociální věci je velmi těžké ministerstvo a málokdo zná sociální práci. A on to tedy tady hrdinně obhajuje, byť občas neví, o čem mluví. Ale já musím říct, že mně to je sympatické. Takže pane ministře, opravdu se snažíte, jenom občas tedy to je někde vedle.

Ale dovolte mi, abych tady zareagovala, protože mně teď psal ve 22.18 nějaký občan - vážený pane, děkuji za tu poslední poznámku. Ale možná že lepší je v zájmu duševního zdraví jít spát, ale je to na vás, my vám děkujeme, že nás sledujete - kde chce říct, chce, abych vám řekla, že máte to, co jste předvedl, že neasociální chování, že to je lumpárna. Já samozřejmě to pouze cituji.

Já bych tady měla jednu otázku, některou asi budete moci zodpovědět, některé ne. Protože 16. ledna tohoto roku pan ministr Jurečka v pořadu, a je to dohledatelné na všech sítích, jasně říká o té valorizaci, že tedy bude, že samozřejmě je to nutné, protože to zákon tak říká. Já vám nevyčítám jednu věc, a to že jste nevěděl přesně, jaká bude inflace. To vám ani vyčítat nemohu. Ale že bude větší než 5 %, to tedy věděl tady v té zemi každý, takže tím spíše to musel vědět ministr. A já se opravdu domnívám, že byste tady měl mít pro validní odpovědi na ty otázky nějakou oporu, protože se domnívám, že se snažíte, ale vaříte z vody. A ty odpovědi někdy opravdu jsou velmi těžké. Ale to je vlastně na vaši obranu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Vondráček s faktickou poznámkou. Připraví se pan poslanec Janulík. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Já jsem v té předchozí faktické poznámce nestihl položit kompletní dotaz, tak jak jsem měl v plánu, shodou okolností mi pan ministr neodpověděl na tu předchozí, jistě nedopatřením. Já jsem se snažil opravdu zbavit těch právních frází a mluvit jednoduše, a vlastně chci odpovědět na otázku ano, nebo ne. Já jsem pochopil ten předložený návrh, že vy tvrdíte, že dodržením standardní právní úpravy v zákonu 155 z roku 1995 vzniká škoda České republice. Ta podotázka byla - tak je to skutečná škoda, nebo je to ušlý zisk? Protože skutečně když to domyslím ad absurdum, tak potom každé vyplacení důchodu ze státního rozpočtu je de facto škoda. Když budu vycházet tady z tohoto myšlenkového pochodu.

A moje další podotázka je: Dokážete se zamyslet, kdo je potom škůdce? To potom škůdci jsou všichni ti příjemci starobních důchodů, o kterých se tady bavíme. To znamená, moje otázka je opravdu tedy: Škoda byla způsobena, by měla být způsobena tím, že se dodrží zákon? To je něco, co já nemohu přijmout vzhledem ke svému vzdělání a k nějakému logickému myšlení. A děkuji za odpověď.

Ve zbývajícím čase chci poděkovat pracovníkům traumatologie Fakultní nemocnice Olomouc, že mi umožnili účastnit se této obohacující večerní směny. Děkuji.***




Přihlásit/registrovat se do ISP