(23.40 hodin)

 

Poslanec Ondřej Babka: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já bych si dovolil reagovat na pana kolegu Michálka, který tedy obhajoval nepřítomného pana ministra pro legislativu, pana ministra Šalomouna. Já jsem tady o tom hovořil někdy po poledni, kolem jedné hodiny, že se mi zdá nepatřičné, aby zde ministr pro legislativu nebyl přítomen a nikterak se nevyjádřil k tomu, že potvrzujeme trvání stavu legislativní nouze. Koukal jsem do systému. Pan ministr je řádně omluven z osobních důvodů od 20 hodin do šesté hodiny ranní.

Nicméně tady několikrát padlo to, co on zde ve své krátké faktické poznámce řekl. A on se tady věnoval tomu, že samozřejmě nejsou nějakým způsobem ohrožena základní práva a svobody občanů, že není ohrožena bezpečnost státu, a pouze citoval to, respektive vysvětloval, že ten stav legislativní nouze trvá ve chvíli, kdy hrozí státu značné hospodářské škody. A tady budu citovat pana ministra, který zde krátce vystoupil, tedy cituji: A je tady otázka, jestli tedy tu zákonnou valorizaci posoudit jako značnou hospodářskou škodu, či nikoliv. Judikát, který by se k tomu jakžtakž přibližoval, je jeden, který se týká platu soudců, kde tam Ústavní soud vyvodil, že tu škodu v tomhle smyslu jednacího řádu Poslanecké sněmovny není možné považovat v tom úzce civilistickém smyslu, ale je třeba to zvažovat v nějakých širších politických souvislostech. Pokoušel jsem se opravdu najít judikát na to, jestli šetření nějakých mandatorních výdajů státu je, nebo není tady touto škodou, se kterou se operuje v rámci toho stavu legislativní nouze - a pozor! - ale nic takhle explicitního jsem rozhodně nenašel. - A to je jediné, co tady zaznělo od ministra pro legislativu nějak ve 12 hodin dnešního dne.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Paní poslankyně Ivana Mádlová, poté pan ministr a poté paní poslankyně Balaštíková. Máte slovo.

 

Poslankyně Ivana Mádlová: Děkuji, děkuji za slovo. Vážené kolegyně a kolegové, já bych chtěla reagovat na pana ministra. Nicméně ještě taková drobná poznámka. Všimla jsem si, jak se tady pan premiér velmi dobře baví, opravdu úsměv na tváři. Možná je to z prohlášení, které vydal. Jsme hrdí, že se za naší vlády rekordně zvýšily důchody. To jistě je důvod k úsměvu. V podstatě to koresponduje s vaším grafem, pane ministře (Jurečko), u kterého jste se vyfotil, nicméně nevím, jestli jste nezapomněli na to, že vám to dává zákon, to znamená, že to skutečně není dílem vaší vlády, a vy se tím na jedné straně chlubíte, a na druhé straně chcete vlastně rozcupovat úplně zákon a danou valorizaci.

Moje druhá poznámka je, že mluvíte i v tisku a všude o mezigenerační solidaritě, ale nicméně vy tady vykopáváte příkopy mezi mladými rodinami a seniory, protože v podstatě říkáte, a říkáte to i v tisku, že nebude na zvýšení rodičovského příspěvku, pokud se ponechá tato zákonná valorizace. To je ale opravdu nefér. Já si myslím, že by bylo lepší, kdybyste dokázal přiznat, že nejste schopen řídit rozpočet vašeho rezortu, a neměl byste vykopávat příkopy mezi mladými a seniory, kteří vlastně mají nárok a zákonem už danou tu valorizaci.

Pak bych chtěla tady přečíst taky to, co mi napsal občan z Plzeňského kraje, protože ho zastupuji, ale už nemám čas, čili se přihlásím v další faktické poznámce. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji za dodržení času. Pan ministr Jurečka a poté... Paní poslankyně (Balaštíková), ještě byl pan ministr Jurečka. Já jsem myslel, že jste si dali přednost. Tak máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr životního prostředí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Já jsem rád, že v rámci, byť je to v rámci faktických, ale běží nám, tady teď v posledních minutách je poměrně jako věcná debata, která se snaží tu a tam dotýkat té problematiky legislativní nouze. To je poměrně výrazný posun od toho, co tady bylo dneska v úvodu toho jednacího dne.

Ale já si dovolím jenom stručně zareagovat. Pan ministr Šalomoun tady byl v úvodu, pak tady byl mezi 16. hodinou a 20. hodinou. Že mezitím probíhalo víc jak - kolik?, šest nebo sedm hodin, teď nevím, jak padal tady ten rekord délky blábolení, který nebyl orientován, ten projev, na tuto problematiku legislativní nouze. Chtěl tady vystoupit. A teď je opravdu řádně omluven, tak si myslím, že to je celkem věc, která se dá pochopit. Až se podívám i do řad opozičních poslanců, tak zase z logických důvodů, které chápeme, část lidí prostě v tento okamžik je třeba někde buďto doma, pokud jsou pražští nebo středočeští, část je tady ve Sněmovně, takže tady taky nejsou všichni. Tak já bych prosil, aby tady do určité míry byly vnímány i tyto věci, které řekněme gentlemansky tady v nějaké komunikaci Sněmovny fungují.

Ale vracím se ještě opravdu i k té části důvodové zprávy, kde jsou popsány, je to odůvodnění jasně napsáno, kdy je ta otázka toho opravdu nabytého legitimního očekávání, protože zákon odkazuje na následné nařízení vlády, které v ten okamžik potom opravdu přiznává tu jasnou výši důchodů. A teď jsme v tom mezidobí, kdy se zveřejnila data Českého statického úřadu, a do doby, než bude vydáno nařízení vlády, tak není jasná opora pro to, jak Česká správa sociálního zabezpečení bude následně postupovat v případě důchodů. A tam v tom odůvodnění jasně popisujeme, že to je ten prostor, kdy ještě může dojít k úpravě změny zákona.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A nyní už paní poslankyně Balaštíková, poté paní poslankyně Pastuchová a pan poslanec Hubert Lang. Máte slovo.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Takže se nám blíží půlnoc. Já bych se tedy chtěla zeptat pana ministra Jurečky, jaký je rozdíl mezi tím legitimním očekáváním u církevních restitucí a legitimním očekáváním našich důchodců? Proč tam se nám to hodilo, tady se nám to nehodí, proč tedy potom musíme jít do toho legislativního stavu nouze? A ještě bych se opravdu chtěla dozvědět odpověď, zda jste skutečně pracovali na tom zákoně ty tři dny pracovní plus dva dny pracovního volna a klidu.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Paní poslankyně Jana Pastuchová.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane místopředsedo. Já jsem slíbila, že dočtu e-mail, ale všimla jsem si poznámky, vaším prostřednictvím, pana předsedy Výborného, že to sem nepatří, číst maily. Ale patří, protože my tady zastupujeme ty seniory, kteří nám píšou a chtějí, abychom to tady řekli, takže já si myslím, že když to tady budeme číst, že při přinášíme jenom jejich názor vám.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano, prosím, ale mělo by to být vždycky navázáno na tu faktickou poznámku, což je třeba do toho vložit a ukončit tu faktickou.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Ano, pane předsedající, ale ten začátek toho e-mailu byl, že ta paní si stěžuje, že to chceme schválit v legislativním stavu nouze a to se jí nelíbí. A já můžu říct tedy, tak se můžu ptát, protože já jsem poslouchala pořad, kdy pan ministr Jurečka řekl, proč vlastně ten legislativní stav nouze je, protože řekl někde, a dneska jsem četla i jiné příspěvky, že jste se chtěli dohodnout a že žádné jednání, nic nebude. Nechceme s vámi mluvit. Vždyť to není pravda vůbec. A řekl jste, že bychom vám to zablokovali, a proto jste si vzal, nebo proto jste dal legislativní nouzi. A teď tady říkáte, že to je z nějakých hospodářských důvodů. Takže si v tom taky udělejte pořádek.

Ale já to musím dočíst. Závěry e-mailu: Chci apelovat na váš zdravý rozum a srdce při zítřejším hlasování. - Paní neví, že tu budeme hlasovat třeba v sobotu nebo v neděli. - Jednou budete také staří a prosím, nerozdmýchávejte stále oheň mezi generacemi. Omlouvám se za upřímná a rozhořčená slova. Jsem jen obyčejná žena, která poctivě pracuje, stará se o děti i svou maminku. S úctou podepsaná paní z Mýta.

Takže to je jenom ten e-mail. Další číst nebudu, i když bych mohla, protože opravdu říkám, my tady budeme bojovat za důchodce, jak jsme řekli, dokud to bude možné, dokud nám to nezarazíte nějakým svým rozhodnutím, ale i ty maily tady budete poslouchat.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další z přihlášených je pan poslanec Hubert Lang a poté pan poslanec Petr Sadovský.***




Přihlásit/registrovat se do ISP