(23.50 hodin)

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuju, pane předsedající. Já bych své vystoupení, což je zajímavé opravdu, kam se můžeme dostat při potazování stavu legislativní nouze, nazval "akce lečo". Akce lečo je úplně jednoduchý, sociální sítě jsou plný různých výroků různých lidí. A já jsem rád, že tady máme velký STAN, což je pan ministr vnitra, a malá skupinka rozvitých stanařů tam na té pravé straně, kde je taky moje ctěná kolegyně, paní Barbora Urbanová, která se vyjádřila něco v tom smyslu k panu Havlíčkovi, který předsedá, prostřednictvím pana Havlíčka, něco o tom, že lečo je sezónní jídlo. V zimě ho vaří jenom idiot. Představte si, že takové lečo pro běžného člověka je vajíčko, cibule, paprika, rajče a olej. Ti bohatší, kteří na to mají, a proto chceme zvýšit tu valorizaci penzí, si do toho dají možná i salám. Čtyři porce, jak pan Havlíček správně zmínil, za našich vlád předchozích, těch šílených vlád, které jenom ubližovaly lidem a nemyslely ani na to lečo, tak stály řádově 80 korun za čtyři porce. V současné době se to pohybuje kolem 240 korun, to znamená, při valorizaci pravé strany spektra je to 1,5 leča, a máme vymalováno.

Já si nepřipadám jako idiot. Možná že takto tady dneska hovoříme, protože co nám taky zbývá ve dvanáct hodin vzhledem k tomu, co tady probíráme? A nepřipadá mi, že by lidé nemohli jíst v zimě lečo. My se tady dostáváme do stavu, že budeme za chviličku tady jíst podle sezóny. Když bude na jaře, budou kopřivy, tak se půjdeme pást. Potom bude něco v létě, něco bude v zimě zase drahé podle pravé strany spektra. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já děkuji, pane poslanče. Ale jakkoliv se mě lečo týká osobně, tak bych fakt poprosil, držme se faktických poznámek. Já tomu rozumím, že tam určitá vazba může být přes tu inflaci. Ale ať se držíme opravdu faktických poznámek, a jeďme k tomu, ať se to týká rozpravy. Prosím o to a lečo nechme klidně někdy na jindy. Děkuji. Tak další, prosím, pan poslanec Sadovský.

 

Poslanec Petr Sadovský: Děkuji, pane předsedající. Já bych snad jenom připomněl na začátek, podmínky vyhlášení legislativní nouze jsou upraveny v čl. 99 odst. 1 jednacího řádu Poslanecké sněmovny, a to následujícím způsobem. Já se budu opakovat. Vím to, ale i přesto vám to řeknu. Za mimořádných okolností, kdy jsou zásadním způsobem ohrožena základní práva a svobody občanů nebo bezpečnost státu, nebo když státu hrozí značné hospodářské škody. A je to - za dodržení dalších rigidních procedurálních podmínek spočívajících ve dvojím plenárním hlasování potvrzujícím nezbytnost zkrácení jednání je možno návrh zákona v rámci stavu legislativní nouze projednat zkráceným postupem. A tady dodávám, že ještě Ústavní soud ve svém odůvodnění k podobným případům již v podstatě k těmto podmínkám přidal další, a tou podmínkou je to, že i když má příslušná zákonem stanovená většina v Poslanecké sněmovně za to, že jsou podmínky splněny, musí se ohlížet ještě na to, zda si totéž myslí i Ústavním soudem stanovená relevantní část opozice Poslanecké sněmovny. A ta si to určitě nemyslí.

A co se vlastně stalo? Vzpomeňme si, nedávno tady kolega Skopeček, prostřednictvím pana předsedajícího, chodil a hřímal tady svoje naučené fráze, jak je EET špatné, jak nám to všechno pomůže, jak nám pomůžou kreditní karty, když se zruší EET. A co se dneska stalo? Vláda tady brečí, že nemá peníze vlastně na valorizace důchodcům. A co, chybí 14 miliard, chybí daleko víc. A co udělala? Upravila si zákon. A co to bude příště? Bude to upravená ústava nebo Listina lidských práv a svobod? (Předsedající: Čas.) Jsem na to zvědavý. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, děkuji za dodržení. Dále máme pana poslance Aleše Dufka a prosím, aby se připravil pan poslanec Vondráček, poté pan předseda Marek Výborný. Tak máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Aleš Dufek: Já se přiznám, vážení přítomní, kteří ještě vnímáte, mám jenom drobnou poznámku. Já bych navrhoval tomu, kdo bude nějakým způsobem pak tento zákon obhajovat u Ústavního soudu, aby jako důkaz navrhl, aby si ústavní soudci přehráli od samého začátku do konce stenozáznamem naše jednání, které začalo v deset hodin dopoledne, máme půlnoc. Bude trvat možná několik dní. Aby si prostě ti ústavní soudci uvědomili, jaká je úroveň parlamentní demokracie v České republice a za jakých okolností se vlastně jakoby ti poslanci rozhodují o tom, když o nějakém zákonu prostě hlasují. Ten subjektivní pocit toho poslance si myslím, že je poměrně důležitý. Já si fakt nehraji na žádného obhájce tohoto zákona, na žádného jakoby obhájce důvodů, které dává opozice. Já fakt jenom říkám, že to je taková bída, za jaké tady jako my se tady mezi sebou jakoby takhle bavíme, že navrhuji, aby Ústavní soud posoudil tohle jako celek. Jako celek tu úroveň toho jednání, jakou my jsme někdy před rokem a něco tady v této Poslanecké sněmovně nastavili. Tečka. (Potlesk části poslanců.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Poprosím pana poslance Radka Vondráčka.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Já jsem se přihlásil v okamžiku, kdy vystupoval pan ministr Jurečka, když říkal, že je rád, že diskutujeme v rámci faktických poznámek, a chtěl jsem nějakým způsobem shrnout ten náš postoj. Na chviličku odbočím a budu reagovat na svého ctěného kolegu. No bylo by naivní se domnívat, že Ústavní soud se s něčím takovým ještě nesetkal. Bylo by naivní si myslet, že jsme tyto debaty neabsolvovali v opačném gardu. A před pěti lety takováto stejná debata, z mého pohledu ještě horší, ale to je prostě subjektivní vnímání, byla označována vaší stranou, vašimi zástupci, jako důkaz demokracie a té demokratické debaty. A že my jsme se neúčastnili a že my jsme to shazovali úplně stejně, tak my jsme byli ti špatní. Tak prosím vás, ono se to zase otočí, pak se to zase otočí. A ti ústavní soudci jsou seznámeni se všemi stenozáznamy.

Já jsem jenom chtěl znova shrnout, o co tady jde. Nevychází bilance státního rozpočtu. Existuje platný zákon, standardní právní úprava, která stanoví povinnost státu vyplácet nějakou dávku, respektive důchod, jestliže jsou splněny veškeré podmínky. To nemůže být za žádných okolností označeno jako škoda. Že to můžete změnit jako koalice, protože je to dlouhodobě neudržitelné, to je vaše svaté právo, vy máte většinu, vy jste převzali odpovědnost v tomhle státě a vy za to nesete, vlastně dáváte do toho své jméno. Ale nemůžete to dělat ve zkráceném řízení. O tom je celá tahle debata. Protože zkrácené řízení znamená výrazný zásah do principu ochrany parlamentní menšiny, který je stejně tak dobrý jako právo parlamentní většiny přijímat rozhodnutí a rozhodovat většinou. Vy to můžete udělat, ale nemůžete to udělat takhle, protože stav legislativní nouze musí být výjimkou, nikoliv výjimkou z pravidla. A já už tady takhle řečním popáté v tomhle volebním období, úplně stejně u toho energetického zákona, u pandemického zákona, kdy jsme si mrazili platy, prostě už je to poněkolikáté. (Předsedající: Čas prosím.) Prostě vždycky řeknete akorát, že z toho nemáte radost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan předseda Výborný, poté paní poslankyně Ivana Mádlová, poté pan poslanec Babka. Máte slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážená vládo, kolegyně, kolegové, já bych chtěl moc poprosit a svou faktickou poznámkou reagovat na řadu zde vystoupivších předřečníků. Prosím, podívejte se do jednacího řádu, § 60 odst. 1, který jasně popisuje, co je faktickou poznámkou. A vezměte si příklad z pana předsedy Vondráčka, ten to zná a také tak podle toho vystupuje. Sice tady řekl ten svůj výklad, který má, já ho nerozporuji, asi počtvrté dneska, dobře. Ale prosím, reaguje tím na někoho, kdo předtím vystoupil. Ale faktické poznámky opravdu nejsou od toho, abychom si tady sdělovali, co nám píšou naši voliči na sociálních sítích, v mailech, esemeskách a podobně. To zahrňte, kolegyně, kolegové, do obecné rozpravy. Tam to patří. Opravdu to nepatří do faktických poznámek. Protože tady se jasně říká: Poslanec se může přihlásit k faktické poznámce, kterou reaguje na průběh rozpravy. Za faktickou poznámku se považuje i procedurální návrh týkající způsobu projednávání pořadu schůze. Nelze však uplatňovat věcná stanoviska k projednávané otázce.

Čili reagujeme na ty předřečníky. Opravdu, povídat zde to, co vám - to, co nám kde píší voliči, jako bych tady taky mohl citovat, tak to opravdu nepatří do faktických poznámek. Prosím, respektujme jednací řád. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Souhlasím s tím, abychom se opravdu drželi faktických poznámek, ale prosím, je to na obou stranách. I zde byly třeba některé faktické poznámky týkající se toho, jak by se měl chovat Ústavní soud, a tak dále. Také jsem tomu nechal. Tak držme se teď skutečně merita věci, a pokud tam třeba někoho odcitujeme, tak na to hned navažme tak, aby bylo zřejmé, že to je součástí té faktické poznámky. Tak.

A poprosil bych teď paní poslankyni Ivanu Mádlovou.***




Přihlásit/registrovat se do ISP