(1.00 hodin)
(pokračuje Radek Vondráček)

Nicméně tento proces, který říkáte... Prostě respektujte zákony tak, jak jsou. A my jsme se tak neformálně bavili s panem předsedou Výborným, který vyčíslil ty hrozící výdaje státu až na 100 miliard. Ale tam nezohledňujete právě změnu toho rámce, o čem mluví tady Patrik. Kdyby se nedělalo nic, tak bychom se bavili o takovýchto penězích. Ale přece tady je spousta prostoru a tady od toho ta Sněmovna je, abychom tu vedli standardní demokratickou diskusi ve standardním legislativním procesu. Můžou se zkrátit lhůty, když byste to chtěli rychleji, ale určitě by se dalo spoustě těch věcí předejít. Ale prosím ne takto. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Tak. Dobrý večer, noc nebo ráno, ať už chcete jakkoli. Vystřídali jsme se v řízení schůze a s faktickou poznámkou bude pokračovat paní předsedkyně Schillerová. Tak prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Tak prosím, ujasněme si to, pane ministře. Říkáte, že musíme pracovat s tím, co máme. Tak máte to tam na ty důchody, nebo to tam nemáte? Já jsem vám četla tady vyjádření pana ministra Stanjury. Teď vyberu tu druhou část, protože on je trošku v rozporu, tak vyberu tu druhou: Když nás donutí důchodce nezkrátit, nebudeme muset schodek prohloubit. Takže to tam máte. Takže ne že to tam nemáte. A oddělme tu debatu. Tu debatu od toho, co musíte teď ze zákona vyplatit, na co už vznikl nárok, a potom vlastně na to, co se bude týkat případné valorizace od 1. ledna 2024, o čemž my jsme ochotni se s vámi bavit. Ale nejsme ochotni se s vámi bavit o tom, že prostě tady zkrátíte nebo snížíte zákonný nárok v době, kdy běží lhůta pro jeho výplatu. A ještě to uděláte ve stavu legislativní nouze. No a pak samozřejmě bychom se měli bavit, my pořád čekáme, že budeme přizváni, rok a čtvrt se nic neděje... O čem bychom se dále měli bavit, tak je důchodová reforma, případně její parametrické změny. Ale to jsou dvě věci, které spolu vůbec nesouvisí. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další vystoupí pan poslanec Bžoch s faktickou poznámkou, připraví se paní poslankyně Fialová.

 

Poslanec Jaroslav Bžoch: Já děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych si dovolil reagovat svou faktickou poznámkou na pana ministra.

Pane ministře, my se posloucháme. Já myslím, že se posloucháme celou dobu. Ale já myslím, že byste si měl uvědomit, proč tady dneska jsme a proč tady řešíme trvání stavu legislativní nouze. To je vaše vina. To není naše vina. Vy nás poslouchejte. Všichni experti vám říkali už před rokem, že se s tím musí něco udělat. A my to chápeme, že ta diskuse má být. Všichni chápeme, že se bavíme o financích ve státní kase. Všichni tomu rozumíme, ale měli jste to dělat před rokem a ne touhle cestou. Vy jste čekali celou dobu, až bude po volbách, a teď jste přišli s tímhletím. A potřebujete to schválit takhle rychle a takhle špatně. Nejenom tohleto. My se můžeme bavit o dalších věcech, s kterými jste přišli po volbách. Ať už je to výchovné, ať už je to oddálení věku odchodu do důchodu nebo zrušení zvýhodnění stavebního spoření a další a další věci, které najednou vy vypouštíte do éteru. To je proto, proč se tady bavíme. Jak si můžeme být jistí tím, že vy nepřijdete s nějakým takovýmhle dalším návrhem a nezačnete si všechno schvalovat ve stavu legislativní nouze, protože to bude mít nějaký dopad na státní kasu? To je přece absurdní! A jsme tady jenom kvůli vám, ne kvůli nám. My jsme tady kvůli tomu, že vy jste s tím takhle dlouho otáleli, že jste s tím takhle dlouho čekali, a teď nám tu debatu chcete zkrátit do jednoho dne. No tak s tím my nesouhlasíme.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Paní poslankyně Fialová, připraví se paní poslankyně Balaštíková. Tak, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Eva Fialová: Já děkuji za slovo. No, stenoprotokoly jsou někdy peklo. Tak já si dovolím ocitovat - v osmém volebním období schůze 18. 2. 2021 k novele státního rozpočtu, na 86. schůzi projednávání trvání stavu legislativní nouze, pana Mariana Jurečku: A prosím pěkně, opravdu tady nevidím žádný racionální důvod, nikdo ho nepředložil, neřekl, nedal do těch materiálů, proč je nutné teď to dělat ve stavu legislativní nouze. Je schválen deficit na letošní rok minus 320 miliard korun. Za leden vznikl deficit minus 35 miliard korun. Na přímou pomoc bylo vyplaceno 15 miliard korun. - A teď to podstatné. - Vláda má nástroje, jak využít rozpočtový výbor Sněmovny, pokud by neměla finanční prostředky, úpravou převodů finančních prostředků mezi kapitolami. Tečka. Konec citace.

A já se, pane ministře, ptám - hledali jste vůbec některé převody? Hledali jste v jiných kapitolách? To nám tady nikdo zatím neřekl. Využili jste tenhle nástroj? Proč tedy legislativní nouze?

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: bude paní poslankyně Balaštíková, připraví se pan poslanec Výborný. Tak. Vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: No tak, kolegové, doufám, že se neprokecám až do rána. Takže já bych chtěla reagovat na kolegu Kohajdu prostřednictvím vás, pane předsedající. Samozřejmě to legitimní očekávání se váže k tomu zákonu o důchodovém pojištění. Ale já říkám, že tu predikci inflace, kvůli které chcete prodloužit stav legislativní nouze, tu jste věděl, a jako členové rozpočtového výboru jsme o tom mluvili už v červenci 2022. Takže vy jste to slyšel, svým koaličním partnerům jste to tedy nesdělovali, na výbor jste to nevzali. A mohli jsme to tam probírat. Vždyť tohle všechno vám říkal NERV a říkala to nová Bankovní rada. Vy jste to slyšel několikrát. Teď tady vlastně říkáte, že to tak není. A to legislativní (legitimní) očekávání, proč jste, pane ministře, u církevních restitucí vlastně takto využívali, že to musí být, že to bylo? A tady se to nehodí? Jak je to možné? Proč jste mi na to pořád neodpověděl? V čem je rozdíl u nich a v čem je rozdíl tady u našich důchodců?

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pan poslanec Výborný. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já bych chtěl jenom... První poznámka. Legitimní očekávání. V legislativním očekávání jsme tady my a vláda a pan ministr, že ten zákon schválíme, ale jinak se bavíme o legitimním očekávání.

Ale já jsem chtěl reagovat vaším prostřednictvím na kolegu Patrika Nachera. Já teda jsem na základě toho vystoupení znovu si přečetl velmi podrobně ten § 99 odst. 1 a nic o změnovém stavu, který by měl býti podmínkou, tak jak tady z vašich ústa zaznělo, pane poslanče, podmínkou projednávání ve stavu legislativní nouze toho návrhu, tam není opravdu ani slovo. Naopak je tam několikrát uvedena spojka "nebo", tedy nikoli "a". A za tím třetím "nebo" je uvedeno: kdy státu hrozí značné hospodářské škody. A přesně tento důvod a pouze tento důvod, právě proto, že tam je použita spojka "nebo", tak je zdůvodněn i v návrhu tohoto zákona. To je rozdíl od těch jiných předloh, které tady byly z historie přednášeny, a je to tam řádně odůvodněno. Můžeme se bavit o tom legitimně, jestli špatně, nebo dobře, jestli s tím zdůvodněním, pane kolego, souhlasíte, nebo nesouhlasíte, to je v pořádku. Ale já tady opravdu nic o žádném změnovém stavu jako podmínce vyhlášení stavu legislativní nouze nikde nic nečtu.

K tomu, co říkal kolega Radek Vondráček. No já jsem tady taky slyšel takové ty návrhy, pojďme se na to vykašlat, vyplaťme plnou valorizaci a stopneme to, k 1. lednu dáme nula. Ale já vám můžu garantovat, že to je přesně ten postup, který by s vysokou mírou pravděpodobnosti, protože jistotu nemáme nikdy, u toho ústavního soudu skutečně narazil. Protože ta představa, jako že bychom vypnuli, to ví, předpokládám, i paní předsedkyně Schillerová jako ministryně financí, tak je opravdu právně neakceptovatelné. Tam jsou skutečně legitimní očekávání, která musíme respektovat. Třeba i u těch, kteří do toho důchodu teprve nastupují. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Pan poslanec Dufek. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP