(7.10 hodin)
(pokračuje Zdeněk Kettner)

Vláda velice dobře věděla, že k letní valorizaci důchodů musí kvůli obrovské míře inflace dojít, ty predikce tady byly, ta situace se měla řešit s předstihem a k těm jednáním mělo dojít a nedošlo. Využití stavu legislativní nouze, to je hašení požáru, který už ale se rozjel plnou měrou. A za mě to bylo z naprosto zcela zištných důvodů, protože šlo o to, mít svého prezidenta, to znamená, ty nepopulární kroky odložit a pak si nějakým způsobem zase podle svého ohnout legislativní proces a vlastně napálit občany, ale nejenom občany, kteří volili opozici, ale i své vlastní voliče.

Je naprosto šokující argumentovat tím, že schválená valorizace důchodů povede k vážným hospodářským škodám. Pokud skutečně přistoupíme na to, že valorizace důchodů jsou vážné hospodářsky, že důchodci jsou vlastně původci vážných hospodářských škod, už jsem to tady jednou řekl, máme zaděláno na mezigenerační konflikt, který už se tady ale rozhořel a prostě tady je. A je to opět přilívání oleje do ohně. A skutečně, na sociálních sítích některé příspěvky od mladší generace vůči vlastně svým prarodičům jsou někdy až nechutné. Někdy úplně kroutím očima, jak někdo něco takového vůbec může do veřejného prostoru napsat, a nejenom že se za to nestydí, ale mám pocit, že jsou na to hrdí a že to myslí smrtelně vážně, včetně toho například vzít důchodcům volební právo, aby neškodili jejich budoucnosti, a tak dále. Ale oni si neuvědomí, že bez nich, bez důchodců, bez této generace, by svoji vlastní budoucnost vůbec neměli. Takže za mě je to neúcta ke stáří a k lidem, kteří celý život pracovali, a myslím si, že si zaslouží klidný důchod a klidné stáří. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. A další přihlášený je pan poslanec Síla... a pana poslance vidím. Dobrý den, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Síla: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, dovolte, abych i já se vyjádřil tady k problematice legislativní nouze při přijímání, nebo snaze o přijetí novely zákona, která má odebrat našim důchodcům od července 1 000 korun z důchodu, s čímž my bytostně nesouhlasíme.

Na základě návrhu vlády České republiky ze dne 20. února 2023 mi přišlo jakési oznámení, že byla vyhlášena podle § 99 odst. 1 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, ve znění pozdějších předpisů, stav legislativní nouze na dobu od 20. února 2023 do 22. března 2023. Předseda vlády Petr Fiala ve svém dopise ze dne 20. února 2023 žádá o projednání: vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony. Je to sněmovní tisk 392.

Teď bych rád odcitoval, opět taky už jako několikátý, článek (paragraf) 99 odst. 1 jednacího řádu Poslanecké sněmovny, výňatek: Za mimořádných okolností, kdy jsou zásadním způsobem ohrožena základní práva a svobody občanů nebo bezpečnost, vyhlásí předseda Sněmovny na návrh vlády stav legislativní nouze.

Samozřejmě nikdo rozumný v současné době nepopře nutnost zabránit dalšímu narůstání státního dluhu. Jde v tomto případě však o priority, které má současná vláda Petra Fialy. Vláda důchodce staví totiž před hotové faktum: Prostě nedostanete měsíčně v průměru 1 000 korun do konce roku, i když na to máte ze zákona právo, protože bychom si museli vzít na vaše důchody půjčku a zadlužit opět vaše děti. Ale zde se přímo nabízí otázka, proč přitom dovolila nárůst platů ústavních činitelů ve chvíli, kdy musela vědět, že dramatický nárůst výdajů rozpočet neunese? Proč Ministerstvo financí předložilo, jak se ukazuje, zcela fiktivní návrh státního rozpočtu bez dostatečných rezerv, který jsme bohužel my i v rozpočtovém výboru schválili? Proč premiér Fiala sliboval, že se nebude sahat na penze a nebude se zvyšovat věková hranice odchodu do důchodu? A zrovna tak se nabízí hned odpověď: Vy, důchodci, jste jen národohospodářská škoda. My, naše vláda, máme jiné priority.

Rozhodnutím vlády snížit zákonem předepsanou červnovou valorizaci důchodů se děje poté, co si před pouhými sedmi týdny s odvoláním na nutné dodržování zákona - chtěl bych zdůraznit: dodržování zákona - poslanci a vláda od 1. ledna 2023 zvedli platy průměrně o 12,7 %. Stejně tak bylo přilepšeno soudcům a státním zástupcům na všech stupních soudů i státním zastupitelstvím. Halt zákon je zákon, tak co se dá dělat? Jednou se musí dodržet a jednou, když nám to nevyhovuje, tak ho protlačíme v legislativní nouzi.

Jen o pár týdnů později, až po tom, co se podařilo vládě a jejím loutkovodičům protlačit Pavla do prezidentského křesla, vláda předkládá návrh změny platného zákona, ale kterým chce dosáhnout opaku, snížení starobních a dalších důchodů. Tento nepoměr u platných zákonů, jeden se musí dodržovat a jeden ne, to nejsilnější voličské skupině důchodců premiér Fiala vysvětlil - cituji: Cítili jsme nutnost sáhnout do tohoto mechanismu valorizací i z hlediska obecné spravedlnosti, mezigenerační solidarity a udržitelnosti do budoucna. Ale v intencích (?) premiéra Fialy se skutečně nejedná o snížení důchodů, jde jen o nenavýšení podle zákona. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP