(7.00 hodin)

 

Poslanec Zdeněk Kettner: Dobré ráno. Děkuji, paní předsedající. Já jsem nějaké věci už říkal včera. I když to není tak dávno, takže znova některé věci si zopakujeme. Opakování, matka moudrosti. Definice stavu legislativní nouze: pokud jsou ohrožena občanská práva, ohrožení bezpečnosti České republiky, pokud hrozí vážné hospodářské škody. To jsou všechno fakta, která nejdou zpochybnit. Pokud se jedná o ty různé právní výklady, když si to vezmeme takhle zkráceně, nemyslím si, že těch slov tam není (je) zase tolik, abychom se v nich ztratili, to znamená, je to jasně taxativně vymezeno. A ať přemýšlím, jak přemýšlím, tak opravdu ani jedna z těchto variant za mě nenastává. Je prostě skandální, že v okamžiku a v době, kdy je téměř 20% inflace a ještě mnohem vyšší inflace u základních životních potřeb, jako jsou energie, potraviny, tak vláda považuje navýšení důchodů dle platného zákona asi za tu vážnou hospodářskou škodu.

Co se týká vyhlášení toho stavu legislativní nouze, tak se podívejme na situaci, která nastala asi před šestnácti měsíci v listopadu 2021. A na internetu se objevil následující text: Vážená paní Maláčová, opravdu se domnívám, že zdůvodnění nutné je. Nechci pokračovat v trendu nastoleném současnou vládou, kdy bylo právo obcházeno a zároveň s tím nález Ústavního soudu, který podmínky vyhlášení legislativní nouze jasně vymezí. Pro mě není právní stát jen slovo. Jen pro připomenutí, padlo to ze strany současné pětikoalice.

Myslím si, že už to tady dnes a včera jednou zaznělo. Za mě je to neuvěřitelné ohýbání práva a jasná ukázka toho, že se jedná o pohrdání, překrucování, výklad tak, jak se mi to zrovna hodí. Neustále mluvíme o tom, jak občané našeho státu, jak jsou čím dál více negativní vůči jednání, chování politických špiček, politických stran, a každý takový případ jen přikládá polínko do ohně nespokojenosti občanů. A tohle je taková typická ukázka. Pokud jeden den řekneme, že slunce je žluté, druhý den řekneme, že je slunce červené, a jestliže to někdo zpochybní, tak ještě ho začneme dehonestovat a podobně, no tak nemůžeme čekat žádnou pozitivní reakci. My z té politiky děláme neuvěřitelný guláš. A pokud člověk není zkušený politolog, což většina občanů České republiky není, tak se v tom nemají šanci vyznat, nehledě na to, že opravdu podobné přesmyčky a názorová salta občany skutečně vůbec nezajímají. Občané chtějí mít jistotu a my jim tu jistotu v žádném případě nedáváme. Současná vláda o sobě tvrdí, že je takzvaně hodnotová, jenže tady je problém, ty hodnoty jsou pokaždé jiné. A jak se v tom občané mají vyznat?

Když se vrátíme zpět k těm podmínkám vyhlášení stavu legislativní nouze a snížení důchodů prostřednictvím zrychleného legislativního procesu a navléknutí na ten třetí bod, že hrozí vážné hospodářské škody, tak pan ministr Stanjura řekl výrok, který je jasně dohledatelný, že i kdyby snížení valorizace neprošlo, státní rozpočet to stejně unese. To znamená, to vládní zdůvodnění, kterému já osobně říkám laciné navléknutí, vlastně sám popřel. Takže jediné, ono to celé stojí na vodě, ale jediné, co ještě jakžtakž udrželo ten návrh šošolkou těsně nad hladinou, tak vlastně popřel sám pan ministr. Ono se to v tom rozpočtu najde, nebude to takový problém. Tak kde jsou ty vážné hospodářské škody, když to problém není?

Pokud tedy České republice hrozí kvůli důchodcům vážné hospodářské škody, jedná se podle různých zdrojů o 20 až nějakých 30 miliard ročně, tak je zajímavé, že ty samé miliardy, které se vydávají každoročně solárním baronům, kteří hyzdí krajinu, vesele si to staví na orné půdě, ty problém nejsou? Tam nehrozí vážné hospodářské škody? (Hlas z pléna.) Paní předsedající...

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Ano. Prosím, abyste na sebe nepokřikovali vzájemně. Prosím, jenom na mikrofon. Můžete pokračovat. Děkuji.

 

Poslanec Zdeněk Kettner: Není problém financovat válku na Ukrajině mnohonásobně vyššími částkami, není problém Spojeným státům přislíbit nákup letounů F-35. Já jsem od mládí velký fanda do letectví, mně se letadla líbí, ale třeba taky se mi líbí Rolls Royce a v životě bych si ho nekoupil do garáže. Proč? Protože na něj nemám. A pokud vláda nemá ani na to, aby valorizovala dle zákona důchody, no tak to je podobný příklad, tak na tento typ letounů prostě nemáme. Tak bychom asi měli... (Hlas z pléna.)

Paní předsedající, už tady slyším: jak tohleto může učit? Tak je mi jasné, že to je směřováno na moji osobu, a nepřijde mi to úplně jaksi solidní jednání vůči kolegovi v Poslanecké sněmovně, a to je přesně opět ten důvod, proč potom lidé na nás pohlížejí tak, jak pohlížejí. My bychom měli jít příkladem, i co se týká chování a základů slušného chování. Ale tak... každý jsme nějaký.

A mohl bych jmenovat další věci, jako je valorizace platů politiků, političtí náměstci na ministerstvech, nárůst státní byrokracie, oblastí, kde by se dalo ušetřit a kde se to rozjíždí, je mnohem více. Ale to není problém, tady asi tedy vážné hospodářské škody nehrozí. Problém a vážné hospodářské škody znamenají důchodci, kteří desítky let pracovali a budovali tento stát. A skutečně oni se nemají jak bránit, oni jsou asi nejsnadnější oběť. Je to neuvěřitelná ostuda. A jen tak mimochodem, i někteří senátoři z pětikoalice se nechali veřejně slyšet, že s tímto pojetím výkladu legislativní nouze mají skutečně vážný problém. Dokonce i pan Kalousek se nechal veřejně slyšet, že z toho pro vládu kouká ostuda. To znamená... Je to váš člověk a taky s tím rozhodně nesouzní.

Je také zajímavé, proč tohle všechno přichází jenom pár dní po prezidentských volbách. Zvýšení nejrůznějších daní, výrazné zvýšení odvodů pro osoby samostatně výdělečně činné a nyní snížení důchodů. Celý prosinec a leden jsme slyšeli o hodnotách a o férovosti, přímosti, jak se ukončí chaos a lži. A teď mám pocit, že jaksi se ty... že to tak není, a teď najednou bác.

Ještě bych se rád zmínil i na téma obstrukcí ve Sněmovně. To, že my se teď vyjadřujeme ke stavu legislativní nouze, opět slyším, že to jsou nějaké obstrukce, že by se dalo pracovat smysluplněji. Zrovna tady je vidět při vyhlášení stavu té legislativní nouze, že hodnoty se mění tak, jak je potřeba. Když současná pětikoalice byla v opozici, tak v médiích... a já jsem s nimi v tu dobu souhlasil, že obstrukce jsou svatým právem opozice, že omezení by bylo narušením demokracie a že obstruovat je potřeba, dokud to bude potřeba. A teď po roce a půl slyšíme, že to je bezúčelné blokování a že by to opozice dělat neměla a podobné věci. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP