(Místopředsedkyně Sněmovny Dostálová oznámila, že přestávku prodlužuje do 8.15 hodin. Jednání pokračovalo v 8.15 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Děkuji ctěné Sněmovně za strpení, ale skutečně jsme si tady museli rozebrat § 99 odst. 7 jednacího řádu. Já bych chtěla poděkovat legislativě Sněmovny, která přinesla stanovisko, které vydala již 1. února 2022. Legislativní odbor dospěl k názoru, že výkladově je možné omezit řečnickou dobu i pro rozpravu k potvrzení stavu legislativní nouze. Mám to tady pro všechny přítomné písemně, pokud by se na to chtěli podívat.

Nyní tedy přistoupíme - já znovu zagonguji, protože byla přestávka - k hlasování. Máme zde protinávrh pana poslance Juchelky, aby se... Ano, vnímám žádost o odhlášení, tak vás všechny odhlašuji a prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami.

 

Pan poslanec Juchelka navrhuje jako protinávrh, aby se řečnická doba projednávání stavu legislativní nouze omezila na dvakrát 30 minut.

Já tedy zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 3, přihlášeno 135 poslankyň a poslanců, pro 41, proti 73. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní je tady návrh pana předsedy Cogana, aby se řečnická doba omezila na dvakrát pět minut.

Já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 4, přihlášeno 136 poslanců a poslankyň, pro 94, proti 42. Návrh byl přijat.

 

S přednostním právem se hlásí pan poslanec Juchelka. Pane poslanče, prosím. (Není zapnut mikrofon.) Pardon.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já moc děkuji, paní předsedající. Teď jsme si odhlasovali něco, co dle mého názoru opět válcuje opozici. Já jenom chci říct jednu věc. My ještě nemáme otevřený bod, chci, aby to tady zaznělo, a když není otevřený bod, tak dle mého názoru podle jednacího řádu se nesmí hlasovat o zkrácení lhůt na to, aby si tady mohli poslanci, kteří jsou řádně zvoleni demokratickými volbami, říkat své názory. Je nás tam přihlášeno ještě 61 v tuto chvíli, těm dalším jste omezili jejich práva na to, jakým způsobem mají vystupovat, jak dlouho, někteří tady řeční sedm hodin, někteří budou řečnit jenom pět minut. Bohužel musím říct vůči této vládní koalici, že opět potvrzuje to, že válcuje opozici, není schopna komunikovat, není schopna se domlouvat, dělá tady protiprávně nejen ve stavu legislativní nouze, ale i retroaktivně zákon, snaží se jednoduše ohnout demokracii v České republice. (Potlesk, poslanci tlučou do lavic.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Jestli dovolíte, budeme pokračovat. S faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Ryba, pokud to tedy nebyl omyl v přihlášení. Pane poslanče... Ne, tak vás odmazávám. Budeme tedy pokračovat v obecné rozpravě a hlásí se paní poslankyně Pošarová. Paní poslankyně, jedete dvakrát pět minut nebo budete ještě...? Dvakrát pět minut, dobře. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP