(Jednání zahájeno v 9.00 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Vážené paní poslankyně, vážení poslanci, vážení členové vlády, dobré ráno. Zahajuji druhý jednací den 55. schůze Poslanecké sněmovny.

Aby byla zaznamenána naše účast, nejprve vás odhlásím a poprosím, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami, a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty.

Zároveň sděluji, že o omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádali tito poslanci a poslankyně: paní poslankyně Babišová Andrea - celý jednací den ze zdravotních důvodů, pan poslanec Milan Brázdil od 8 hodin do 9 hodin z pracovních důvodů, pan poslanec Dvořák Jaroslav - celý jednací den ze zdravotních důvodů, paní poslankyně Golasowská Pavla - do 11 hodin z pracovních důvodů, pan poslanec Horák Jiří - od 9 hodin do 21 hodin z pracovních důvodů, pan poslanec Kubík Jan - celý jednací den z důvodu zahraniční cesty, pan poslanec Nacher Patrik - do 10 hodin z osobních důvodů, pan poslanec Novák Marek - od 9 hodin do 11 hodin ze zdravotních důvodů, pan poslanec Okamura Hayato - celý jednací den ze zdravotních důvodů, paní poslankyně Oulehlová Renata - celý jednací den z rodinných důvodů, pan poslanec Rais Karel - do 14 hodin ze zdravotních důvodů, pan poslanec Salvetr Rudolf - celý jednací den z pracovních důvodů, pan poslanec Špičák Julius - celý jednací den ze zdravotních důvodů, pan poslanec Tureček Karel - celý jednací den z důvodu zahraniční cesty, paní poslankyně Válková Helena - do 9.30 ze zdravotních důvodů, pan poslanec Vlček Lukáš - od 8 hodin do 9 hodin z pracovních důvodů, pan poslanec Vondrák Ivo - celý jednací den z pracovních důvodů, pan poslanec Ženíšek Marek - celý jednací den z důvodu zahraniční cesty.

Z členů vlády se omlouvá pan ministr Bek Mikuláš - celý jednací den z pracovních důvodů a pan ministr Šalomoun ruší omluvu a je tady.

Ještě jedna přibyla: paní poslankyně Pastuchová Jana - od 9 hodin do 10 hodin ze zdravotních důvodů.

Připomínám, že mezi 10. a 12. hodinou bude schůze přerušena z důvodu jednání výborů.

Nyní tedy budeme pokračovat v projednávání našeho bodu. S faktickou poznámkou je přihlášena paní poslankyně Schillerová. Paní předsedkyně, prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Tady dochází jednoznačně k bezprecedentnímu znásilnění jednacího řádu a je potřeba, aby to tady nahlas zaznělo. Vy se tady opíráte o stanovisko parlamentní legislativy, ale já jsem si tady v rychlosti to stanovisko četla, a to jsou domněnky, domněnky a názory. Já mám tady komentář. Takže co má větší sílu? Tento komentář, nebo stanovisko legislativy? Tento komentář hovoří o tom, že v této fázi omezit jednací dobu prostě není možné, a vykládá to způsobem, že vlastně až v těch dalších fázích, ve druhém, ve třetím čtení, ve zkráceném řízení, nikoliv v této fázi.

Takže já tady chci shrnout, co se děje. Tady se prostě za bílého dne, za pochodu snižuje zákonný nárok pro důchodce, v době, kdy má být už vyplacen, vláda k tomu použila bezprecedentně stav legislativní nouze, což znamená, že chce protlačit tento zákon protiústavním způsobem, zkrátit práva opozice, a toto je další z kroků. Chci, aby to tu zaznělo. Budeme to tady chodit připomínat, protože až to jednou doputuje k Ústavnímu soudu, bezesporu všechny tyto kroky vám půjdou k tíži.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pokračovat bude pan poslanec Feranec, připraví se paní poslankyně Ožanová. Pane poslanče, prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, pane předsedající. Vážení členové vlády, dámy a pánové, budu reagovat na vystoupení paní Kovářové, to předtím, protože to je logika těch přihlášek. Ona nám vysvětlovala jednací řád a co jsou komentáře. Já vím, co jsou komentáře k zákonu, k čemukoliv, ale žádný komentář, ani kdyby byl zlatem napsaný, mě nepřesvědčí o tom, že když zákon, jednací řád, říká "v mimořádných případech", tak že jste vyhlášením stavu nouze neporušili zákon. Mimořádný je přece nepředvídatelný, a jestli vláda tvrdí, že pro ni nepředvídatelná byla inflace v lednu - ta inflace přece rostla od července pravidelně, a jestli to pro vládu je skutečně nepředvídatelné, tak to skutečně svědčí něco o vládě.

Druhá záležitost: jestli vláda tvrdí, že zákonný nárok na valorizaci je hospodářskou škodou, to skutečně není nic jiného než zneužití jednacího řádu.

Jenom říkám: porušili jste moje právo, právo ostatních poslanců vyjádřit se k tomu, přesvědčit vás, jestli trvá stav legislativní nouze. Bezprecedentně jste to porušili. Skutečně, jak jsem říkal, je to výrazné ohýbání jednacího řádu. Opakuji znovu, je to od vás zbabělé, protože nechcete o těchto věcech diskutovat.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pane poslanče, děkuji. Paní poslankyně Ožanová vystoupí, připraví se pan poslanec Brázdil. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážený pane premiére, vážený jeden ministře, opět se snížil počet ministrů - já bych si vždycky měla dělat statistiku, jak se tady mění počty - ale vrátím se k meritu věci. Vaším prostřednictvím, pane předsedající, bych chtěla poděkovat paní místopředsedkyni Kovářové za odvahu omluvit se na mikrofon kolegovi Brázdilovi, že ho oslovovala napřímo. Já jsem ráda, vaším prostřednictvím, že kolegyně ctí v tomto bodě jednací řád Sněmovny, ale nicméně nejsem ráda, že jinak nectí pětikoalice jednací řád Sněmovny. Právní názory opravdu mohou být různé. I já, když jsem ve své praxi někdy psala rozhodnutí, svým způsobem bych dokázala rozhodnout v uvozovkách na obě dvě strany. Sejdou se dva právníci a vznikne pět právních názorů. Ale prosím vás, někdy je potřeba použít zdravý selský rozum a přečíst si, jak ten zákon zní. Prosím vás, bod to není, je to jednání o legislativním stavu nouze a já se domnívám, že skutečně legislativní stav nouze, promiňte, kolegové, za ten výraz, znásilňujete, protože o tom, že je inflace, už jste věděli dosti dlouho a skutečně jste to mohli připravit včas. Nebylo třeba čekat. Jak už jsem předtím uváděla, navíc jste věděli, že chcete svolat schůzi, věděli jste to hodně dopředu, a přesto jste tak neučinili dříve.

Je mi to líto, kolegové. Domnívám se, že by přednost měl mít právní stát a dodržování právních předpisů této země. Bylo by to vhodné aspoň od poslanců.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Brázdil, připraví se pan poslanec Flek. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Milan Brázdil: Děkuji. Já bych rád zareagoval ještě na to, co bylo před chvilkou ohledně toho oxeroxovaného papíru bez čitelného podpisu, bez razítka. Já jsem poprosil, jestli je možné ho nějakým způsobem získat. Bylo mi řečeno, že ne. Ten papír dneska už má paní místopředsedkyně s sebou, já vím, ale podle toho, co se tam psalo, to už je jiný papír. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP