(8.50 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Juchelka, připraví se pan poslanec Mašek. A jenom se omlouvám, poprosila bych paní místopředsedkyni, zda by mě poté mohla přijít vystřídat. Děkuji. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Je také moc děkuji. No já budu reagovat na vás totiž, paní místopředsedkyně, když jste tady říkala o tom, jakým způsobem se tedy zkrátily ty lhůty v rozpravě pro jednotlivé poslance dvakrát pět minut, že to rozhodne Ústavní soud. Myslím si, že to je ta hlavní politika této vlády. Takže my tady jsme v potvrzení trvání stavu legislativní nouze, my říkáme, že to je ohnutí stavu legislativní nouze toho celého institutu, který by měl být používán velmi okrajově. Co říká vládní koalice? To rozhodne Ústavní soud. Potom tedy budeme samozřejmě ve stavu legislativní nouze probírat zákon ohledně mimořádných valorizací, který je retroaktivní. Co říká tato vláda? To přece rozhodne Ústavní soud. Pak tady vystoupí paní Kovářová, kdy vy dle mého názoru zase ohnete jednací řád Sněmovny, a co řekne paní Kovářová? Vždyť to přece rozhodne Ústavní soud. Takže tato vláda řekne: my svou politiku dáváme Ústavnímu soudu, protože ten všechny naše kroky, které my tady děláme a které opozice demokraticky napadá, budeme nechávat řešit Ústavní soud. Takže takhle si představujete svoji vládu? Tak si představujete, jakým způsobem budete projednávat jednotlivé zákony, místo abyste to udělali v řádném legislativním procesu, třeba v rámci novely o mimořádných valorizacích? Prvním, druhým, třetím čtením, v Senátu, podpis pana prezidenta nebo jeho veto. Tak takhle vy to děláte ve stavu legislativní nouze, o němž rozhodne Ústavní soud. Retroaktivní novelu, o níž rozhodne Ústavní soud, a potom poslanci nesmějí tady na mikrofon vystupovat, tak jak bylo řečeno, protože to ohnete jednacím řádem na dvakrát pět minut, a rozhodne o tom Ústavní soud! (Předsedající: Čas.) To je naše vláda!

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní pan poslanec Mašek s faktickou a poté paní poslankyně Kovářová, což jsem já. Prosím kolegyni o vystřídání.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážená paní předsedající, vážení ministři, kolegyně, kolegové, zareagoval bych na paní místopředsedkyni Kovářovou, vaším prostřednictvím, a to právě na její výrok, který tady zazněl od ní na mikrofon. Když jsme v koncích, obracíme se na legislativu. Vy jste se ale obrátili na legislativu, jestli tady dobře citoval z toho zpochybňovaného papíru pan kolega Brázdil, tak to snad bylo datované 20. 2. Takže to znamená, rozumím tomu, že jste byli v koncích již před tímto jednáním, že jste vyžadovali na legislativě takové potvrzení? Pakliže ano, proč jsme ho nedostali nějakou důstojnou formou, podepsané řádně, zdůvodněné, všichni poslanci? To tady skutečně pan kolega Brázdil, vaším prostřednictvím, řekl, navrhoval to. A já si myslím, když jste si to tedy z důvodu toho, že jste byli v koncích, nechali potvrdit takhle dopředu, tak to, co on chtěl, je plně oprávněné.

A jestli si tedy budeme toto takhle předpřipravovat, shánět si nějaké berličky k ohýbání té legislativy, k tomu, abychom tady projednávali trvání stavu legislativní nouze - no kam jsme se to dostali? A jestli potom řekneme na závěr, tak necháme rozhodnout Ústavní soud, tak já věřím, že ústavní soudci budou vlastně čerpat i z těch našich příspěvků tady a z těch faktických. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. A dále s faktickou poznámkou paní místopředsedkyně Kovářová. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Předně se omlouvám panu poslanci Brázdilovi, prostřednictvím předsedající, že jsem ho neoslovila. To, co jsem zde zmiňovala, bylo zcela obecné, chtěla jsem jenom vysvětlit, co znamená stanovisko legislativního odboru, a obecně řečeno, jaké možné názory mohou být. A tak jak to u právníků bývá a u právních výkladů, vždycky to je více názorů. Obecně jsem sdělila, že pokud skutečně není jasno, o právním názoru rozhoduje Ústavní soud. Bylo to myšleno obecně, tak mi prosím nevkládejte do úst, co jsem neřekla.

Dále bych se vyjádřila k tomu stanovisku. Ta stanoviska jsou zde za léta. Já jsem si všimla, že na tom stanovisku je 1. února. Myslím, že se to nevázalo k tomuto jednání. Každopádně jsme vždycky vděční za stanovisko legislativního odboru. Tento odbor tady funguje skutečně desítku let, jsou tam zkušení právníci, zkušení lidé. A ještě jednou pro pana poslance Brázdila a pro ostatní, prostřednictvím paní předsedající. Jsou to lidé, kteří mají zkušenosti, bývají oporou každého vedení Sněmovny a myslím si, že i pro poslance poskytují skvělé služby. Tak bych si vyprošovala, abychom je nějakým způsobem dehonestovali. Pracují, pracují pro nás. Tak prosím mluvme o nich slušně.

Pokud budou ještě nějaké dotazy, které se týkají těch procesů, které zde probíhají, už to nebudu prosím řešit zde na mikrofon, ale můžeme si to osobně vysvětlit třeba v předsálí. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Volný. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Jan Volný: Děkuji, paní předsedající. Kolegové, kolegyně, milá vládo, tak já musím taky vyjádřit svůj názor k těm projevům, projevům jak pana ministra Šalomouna, tak paní kolegyně Věrky, které si jinak vážím. Mně to prostě připadá podle takového toho rčení - tonoucí se stébla chytá. Anebo bych to řekl ještě jinak, jak to říkáme v mariáši, když flekujeme červenou stovku - věnec, nebo hrob. Prostě vláda a vládní politici a pětikoaliční poslanci vědí, že už jsou na tak tenkém ledě, že je jenom otázka, kdy se tam propadnou a kdy ten Ústavní soud řekne pozor, tady se děje něco divného, že už prostě to teď sekají, jak se dá, a cokoliv vytáhnou, protože vidí, že to opravdu bude asi řešit Ústavní soud. Je to tragédie. To, co říkal pan kolega Juchelka, to je opravdu tragický konec této Sněmovny, protože pokud budeme (na) všechno říkat on to rozhodne Ústavní soud, tak je to opravdu velice špatné a je to cesta do pekel.

Ale co jsem chtěl podstatně říct, je mi líto paní kolegyně Věrky, ale i pana ministra Šalomouna, protože oni vědí, že obhajují naprosto, ale naprosto neobhajitelné, a přesto oni jdou a tyto věci obhajují. Je mi jich v podstatě líto.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní vystoupí, s faktickou poznámkou je přihlášena paní poslankyně, paní předsedkyně Schillerová, ale vzhledem k tomu, že - neubírám vám na právech, nicméně je potřeba učinit nějaké procedurální kroky, a to ukončit jednací den a tak dále, abychom mohli zahájit nový, čili dostane se, během pár minut se dostane na vás řada.

Čili vážení kolegové, vážené poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, končím dnešní jednací den a přerušuji 55. schůzi Poslanecké sněmovny do dnes do 9.00 hodin, kdy budeme v této schůzi pokračovat. Tak toliko sdělení. Čili přerušuji schůzi na jednu minutu do 9.00, kdy budeme pokračovat. Poté také budou načteny vaše omluvy.

 

(Jednání skončilo v 8.59 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP