(9.20 hodin)
(pokračuje Richard Brabec)

A koneckonců všichni jsme četli v médiích, že koalice plánovala, vládnoucí koalice plánovala, jak s námi zamete. Ona se tím ani netajila, že připraví nějaké jasné věci tak, aby... nebo procedury tak, aby nás krátila, takže to určitě nevzniklo až tady, to stanovisko, to bylo velmi dobře připravené. Také protestuji proti tomuto nebývalému znásilnění jednacího řádu s cílem nás umlčet. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pan poslanec Vondráček vystoupí s faktickou poznámkou, připraví se pan poslanec Výborný.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Osobně jsem přesvědčen, že bylo hlasováno o návrhu, který byl nehlasovatelný, a to z jednoho prostého důvodu, na který vás chci upozornit. To stanovisko, kterým se argumentuje, je z 1. února 2023. Ale co se tu stalo včera? (Z pléna: 2022.) 2022. Ale co se tady stalo včera? Včera v rámci debaty a v rámci rozpravy výslovně a opakovaně předsedající z řad koalice a následně i někteří podpůrně vystupující řekli, že se nenacházíme v bodu. Došlo k precedentnímu rozhodnutí, že toto řízení není bodem, a proto bylo odmítnuto hlasování paní kolegyně Mračkové Vildumetzové. A jestliže se nenacházíme v bodu, musíme vykládat jednací řád jako celek. Já bych vás chtěl upozornit na § 59, odst. 1, kde je vysloveně napsáno, že řečnická doba může být omezena k bodu na dvakrát deset minut. To je paragraf, který existuje a který nemůžete obejít. A vy jste řekli, a vy máte nějaké obecné stanovisko, že z hlediska logiky by tedy měla být možnost zkrátit i tady toto. Nicméně logikou nemůžete přebít jednací řád. Takže ani podle § 99 odst. 7 jste nemohli zkrátit jednací dobu na dvakrát pět minut, protože vám to jednací řád neumožňuje. Nenacházíme se v bodu a vy sami v rámci 24 hodin popíráte sami sebe. Já jsem něco takového ještě nezažil. (Mohutný potlesk poslanců zleva.) Jsme svědky metamorfózy housenky v motýla. Včerejší nebod se stal bodem. Jsme svědky zázraku v Poslanecké sněmovně. Když se chce, tak uděláme z housenky motýla během 24 hodin. Myslím si, že to bylo nehlasovatelné, neměl takto předsedající postupovat. (Předsedající: Čas, pane poslanče.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Pan poslanec Výborný vystoupí s faktickou poznámkou. Prosím, vaše dvě minuty. Připraví se paní poslankyně Ožanová.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji, pane místopředsedo, pane premiére, kolegyně kolegové, já budu reagovat potom na jinou věc, ale abychom zachovali strukturu té debaty, vaším prostřednictvím, k panu předsedovi Vondráčkovi, není to pravda, respektive domnívám se, pane předsedo, že nemáte pravdu, protože včera tady opakovaně zaznělo, opakovaně tady zaznělo, že celá ta schůze od samého počátku, kdy byla otevřena, je v režimu § 99, čili nelze se odvolávat na odst. 1 § 99, opravdu ne, jsme v režimu § 99 a postup předsedajícího, včetně toho hlasování, je dán odst. 7 tohoto § 99 jednacího řádu. Tak to jenom vysvětlení k tomu nebo mé stanovisko k tomu, co říkal pan poslanec Vondráček.

A potom jsem chtěl poprosit všechny řečníky zde, prostřednictvím pana předsedajícího, musím se zastat ředitele legislativního odboru Poslanecké sněmovny, který tu pozici vykonává léta letoucí. Málokdo má v této budově takové zkušenosti s legislativou, jako je pan doktor Petr Kymlička. Prosím, používejme tedy, když už, celé jméno. A to, že legislativní odbor dává různá stanoviska - a mrzí mě, že se ho nezastal třeba bývalý předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček, protože i jemu, když byl předsedou, řadu stanovisek dodával - my jsme s tím mnohdy nesouhlasili, tak jsme se domnívali, že by to mělo být jinak, ale respektovali jsme, že to je stanovisko, výkladové stanovisko, které samozřejmě může potom býti změněno nejvyšší instancí. Pokud se někdo obrátí na Ústavní soud, samozřejmě rozhodne to Ústavní soud. Ale jednací řád není napsaný do posledního bodu a poslední situace. Když se podíváte, co se tady odehrává posledních 24 hodin, tvůrci jednacího řádu s něčím takovým nepočítali. Proto je tady legislativní odbor a ředitel dává stanoviska i do budoucna. (Předsedající: Čas, pane poslanče.) To znamená, co bylo dáno loni, platí to i pro tuto schůzi. Nebylo to dáno ad hoc. Děkuji, omlouvám se.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pane poslanče, prosím, respektujme dvě minuty, když tak se přihlaste opakovaně. Vystoupí paní poslankyně Ožanová, připraví se paní poslankyně Schillerová.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, vážený pane předsedající, vážený pane premiére, vážení ministři, kolegyně, kolegové, já si vždy dělám poznámky, abych opravdu reagovala na své předřečníky, ale chtěla bych na úvod říct, že jsem měla problém při přípravě do této schůze Sněmovny s přihlášením se do rozpravy k legislativnímu stavu nouze. V pondělí moje asistentka tady běhala, řešila, jak podat přihlášku, když všechno děláme elektronicky, a pouze do této rozpravy ještě do pondělka dopoledne nebylo možné se přihlásit elektronicky. Z toho jsem usuzovala, že to asi není bod jednání, když se nemůžeme, když už běžně se k bodu jednání a k bodu programu můžeme elektronicky přihlásit, ale k tomuto to opravdu nešlo. Ona byla tak zoufalá, psala mi, že to nejde. To jenom natolik.

Co se týče omezení doby, vážení kolegové, kolegyně, když se podíváte třeba na to, jak já jsem se přihlašovala, já jsem s tím počítala. V dalším mám vždycky za sebou dvě přihlášky, aby ten předsedající to měl jednoduché a nemusel mi to dávat, ptát se mě. Tak já jsem se hlásila u té - k bodu programu, já jsem opravdu už dopředu si dávala dvě přihlášky, protože jsem s tím počítala. Nepočítala jsem s tím ovšem k rozpravě o legislativnímu stavu nouze, protože jsem si myslela, že to snad nikdo nedokáže udělat.

Jenom narychlo ještě ke kolegovi, vaším prostřednictvím, pane předsedající, k panu poslanci Flekovi a Bělobrádkovi, omezování doby řečnění, že jsme to dělali sami: Ano, ale pět minut u legislativního stavu nouze, u něčeho tak významného, to jsme fakt nedělali.

Pokud se toho týče, když kolega Flek, vaším prostřednictvím, říkal, že se máme domluvit - opoziční strany. Já bych se ho chtěla jenom zeptat, jestli se dokážou domluvit i koaliční strany. Promiňte, taky jsme byli v koalici, měli jsme koaličního partnera a vím, že domluvit se fakt nedá ani v rámci koalice, a vy chcete, ať se domlouváme i v rámci opozice. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Také děkuji za dodržení času. Nyní vystoupí paní poslankyně Schillerová, připraví se pan poslanec Mašek. Tak prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. No, nikdo se nevyjadřuje, já rozhodně ne, nějakým způsobem nevhodným vůči panu doktoru Petru Kymličkovi, to úplně nechávám stranou. Jenom chci říct, teď jsem si studovala to stanovisko podrobněji, on říká "domnívám se", a to zaznívá v každé třetí větě. Já mám tady komentář paní Syllové a spol. - také s ním máváte tady velice často, chodíte. Podívejte se, tady je komentář a ten tam říká, že vzhledem k systematickému výkladu se lze přiklánět k tomu, že uplatnit toto opatření lze až ve zkráceném řízení. Takže ono prostě tady máte názor proti názoru. Znásilnili jste jednací řád, znásilnili jste ho.

A já navážu na svého kolegu Radka Vondráčka - dokonce jste to měli v plánu, protože včera v médiích vyšel rozhovor s předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou, která řekla, že to uděláte. Takže ona už včera věděla, že to uděláte. To je zvláštní, vy jste to udělali až dnes. Takže měli jste to v plánu, znásilnili jste ho, půjde vám to k tíži.

A já se tedy ptám, pane předsedo, Výborný, prostřednictvím pana místopředsedy, jsme v bodu, nebo nejsme v bodu? Protože pokud jsme v bodu, tak můžeme přerušovat řízení, navrhovat, ne? A já se nechci tady zase dostat do nějaké mašinerie nehlasovatelnosti. Tak mi odpovězte: Jsme v bodu nebo nejsme v bodu? Můžeme dávat návrh na přerušení řízení, nebo nemůžeme? Děkuji. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Mašek. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážený pane předsedající, pane premiére, vážení ministři, kolegyně, kolegové, já bych také rád zareagoval na kolegu Fleka, který nám tady ve svém vystoupení vlastně řekl, že kdybychom se v opozici domluvili, rozumím tomu asi dobře, kdybychom nějakým způsobem poprosili jednoho z kolegů, konkrétně pana Okamuru, vaším prostřednictvím, aby zkrátil svůj projev, tak by asi bylo myslitelné, že my ostatní vámi kráceni nebudeme a že vám to, pane kolego Fleku, prostřednictvím předsedajícího, vlastně je líto. Takže jestli chcete tímhletím způsobem vlastně nutit opozici k tomu, aby nutila některé ze svých členů, kteří mají přednostní právo, aby ho nějakým způsobem zkracovali, aby si koupili všichni ostatní poslanci opozice, kteří to právo nemají, delší čas ke svým projevům a zdůvodnění svých stanovisek, tak si myslím, že tohle asi správná cesta není. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP