(9.30 hodin)
(pokračuje Jiří Mašek)

Chtěl bych se připojit k tomu, co tady říkali mí ctění předřečníci, kolegyně Schillerová a kolega Vondráček, že je potřeba vyjasnit situaci, jestli jsme v bodu, anebo nejsme v bodu. Takže bych k tomu také chtěl vyzvat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní vystoupí pan poslanec Foldyna, připraví se pan poslanec Bělobrádek. Stále jsme ve faktických poznámkách. Pane poslanče, prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuji za slovo a dobré ráno. Já bych se chtěl tady zastat svého předsedy Tomio Okamury. Pan kolega Flek ho tady zkritizoval za nevěcnost a tak dále. Podívejte se, pan Okamura tady dlouze hovořil, myslím, šest nebo sedm hodin. Říkal celou řadu faktických připomínek, které následně glosoval. Já si myslím, že když jsem sledoval tu diskusi na sociálních sítích, že to lidé ocenili, že k věcnosti, ke které uváděl věcné příklady, byl schopen v těch šesti, sedmi hodinách glosovat.

Já si myslím, že to je součást normální parlamentní demokracie, že to takhle nemusíme tady dehonestovat, jak jste to, pane kolego, dehonestoval. Dokonce i rozumím vám, jak chcete zkrátit ty diskusní příspěvky. No, prostě chcete silou protlačit to, že seberete českým důchodcům prachy, abyste je mohli rozdávat tam, kde to chcete rozdávat vy.

Bohužel lidé si zvolili, co si zvolili, to tady ještě nezaznělo - já nikoho nechci urážet - a my to respektujeme, čili v této chvíli je tady opozice a koalice. Zřejmě těch 108 hlasů tady najdete k tomu, abyste to protlačili, ale ta diskuse je důležitá pro to, aby veřejnost slyšela argumenty opozice a aby vám to prostě v těch příštích volbách spočítala. To je prostě předmětem demokracie. Ale nedehonestujte tady vystoupení mého předsedy Tomia Okamury, který tady sáhodlouze vysvětloval důvody, proč nemůžeme souhlasit s vaším postupem. To je prostě normální, jako je normální to, že nám se také nelíbí, že se zkracuje naše diskusní doba. (Předsedající: Čas.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Bělobrádek, připraví se pan poslanec Kučera.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, opakuji, že pokud je někde napsáno, že se někdo domnívá nebo že je to jeho stanovisko, tak můžou být samozřejmě protichůdná, to je logické, u právníků obzvlášť. Tak nevím, co je na tom divného, to je zcela jednoznačné. Proto o tom pak rozhoduje soud s definitivní platností, protože ten jediný o tom může rozhodnout. Soud rozdává výklad zákona.

Druhá věc, co se týká omezení té doby, říkám, že to bylo i dříve. V některých demokratických zemích jsou i limity. Například v Evropském parlamentu mají poslanci také vymezený poměrně krátký čas. To není nic nedemokratického, to není žádné znásilňování nebo omezení ani opozice, ani koalice, i koaliční poslanci mají omezenou dobu. Takže to se prostě stává, vždycky to je reakce na něco. Dělaly to i předcházející vlády a ta možnost tady je.

Někdy mi to připomíná situaci, kdy se tady rozčiloval bývalý poslanec hnutí ANO Hájek, že nemůže vystupovat v rozpravě, když si sama tehdy vládní koalice odhlasovala, že nebude program schůze, který si odhlasovala, schválen.

Ještě bych chtěl poprosit předsedající, jestli by usměrňovali vystupující, aby mluvili skutečně i u faktických poznámek k tomu, k čemu to je, protože komentáře, kolik je tady členů vlády, skutečně nejsou k věci. To si myslím, že k tomu nepatří. Ta obsese, která tady je, kolik je tady členů vlády a jejich počítání, ta obsese skutečně už zachází, myslím, úplně mimo jakoukoliv racionalitu a důstojnost této Sněmovny.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. S další faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Kučera. Poprosím i jeho, aby se držel předchozí diskuse v rámci faktické poznámky.

 

Poslanec Michal Kučera: Dobrý den, dámy a pánové, děkuji za slovo. Dámy a pánové, já si myslím, že si tady můžeme nalít čistého vína, o co tady v posledních 24 hodinách jde. Jde o to, aby se neprosadil jeden z navrhovaných zákonů. To si myslím, že je celkem jasné. Všechno vede k tomu, aby se to tak dělalo, tak já děkuji, že to takhle přiznáváte. To, že ten zákon pravděpodobně bude nějakou většinou prosazen, je taky jasné.

Já bych to všechno akceptoval, kdyby to bylo poprvé v tomto volebním období, možná kdyby to bylo podruhé v tomto volebním období nebo možná potřetí, ale ono to je téměř každou schůzi v menším nebo ve větším měřítku. Právě nadužívání institutu obstrukce úplně devalvuje obstrukci, kterou děláte. Vy tady často říkáte: Píšou nám diváci, píšou nám čtenáři. No, tak mně taky píšou o tom, co vy děláte, proč to děláte a že to nechápou, že tomu nerozumí, proč celý rok tady neustále obstruujete, že už vlastně ani neví, k čemu obstruujete. Tak to je trošku okénko nad dopisy čtenářů, které tady velmi rádi uvádíte.

Možná bych ještě jednu věc, to je k tomu válcování opozice nebo bezprecedentnímu jednání opozice. My tady už jeden precedent máme, někdy z volebního období 2013 až 2017, kdy na tabuli svítilo při projednávání EET ještě možná podstatně více přihlášených než teď. Tehdejší předsedající - nevím, jestli to byl pan Hamáček, nebo paní Jermanová - tak ta ukončila rozpravu. Ne že omezila na dvakrát pět minut, to už bylo dávno omezeno, ona ukončila nebo ukončil rozpravu, uzavřela se a šlo se hlasovat. To si tady možná někteří pamatují. (Předsedající upozorňuje na čas.) Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji pěkně, když tak se přihlaste opětovně. Vystoupí paní poslankyně Peštová, připraví se pan poslanec Zlínský.

Než paní poslankyně dorazí, načtu jednu omluvu. Pan poslanec Richter se omlouvá od 10.15 hodin z pracovních důvodů.

Prosím, paní poslankyně, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já jsem tedy chtěla reagovat na pana Fleka, ale ten exkurz, který tady udělal pan Kučera, byl úplně nádherný. Nechápu, co tady máte co srovnávat, že jsme tady blokovali radu - Českou televizi, služební zákon. Vždyť to byly zákony, které jste si prosazovali jenom proto, abyste měli teplá místečka. Jako sorry, teď jsme tady úplně kvůli něčemu jinému. My jsme tady do dvou do rána řádně diskutovali. Tady vidím pana poslance Haase, on mi to jistě odsouhlasí.

V každém případě jsem krácena na svých demokratických právech. Jsem krácena na tom, abych tady mohla mluvit. Jsem řádně přihlášená a já se tady dozvídám, že budu mluvit jenom dvakrát pět minut, ani to ne. No, to je úžasný, to je úžasný! (Zvyšuje hlas, projevuje silné emoce.)

Nezlobte se na mě, ale za to, že pan Okamura má přednostní právo a že ho využil, tak za to chcete trestat nás, kteří jsme řádně přihlášení, za to my budeme trestaní? (Potlesk z řad poslanců ANO.) To je ta vaše demokracie, to je ten váš demokratický přístup? Pan Okamura si využije svého přednostního práva a vy budete mlčet? No, nezlobte se na mě, to se mi opravdu nelíbí!

Legislativních stanovisek jsem jako náměstek ministra životního prostředí viděla bambilion, bambilion. Můžu vám říct, že když jsme došli k soudu, tak jsme to nakonec projeli, takže legislativní stanovisko není nic. To, co je pro mě důležité, je zákon a jednací řád je zákonem. Ano, máte tam určité komentáře, ale jednací řád je zákon.

Já prosím pana Výborného, aby mi odpověděl, jestli jsme v bodě, nebo nejsme v bodě, protože včera jsme byli dehonestováni za to, že nemůžeme načítat procedurální změny, protože se v bodě nenacházíme. Jak to, že dnes se nacházíme v bodě? Děkuji za odpověď. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Vystoupí pan poslanec Zlínský, připraví se pan poslanec Síla. Pokračujeme s faktickými poznámkami. Pane poslanče, vaše dvě minuty, nicméně mikrofon je funkční, čili nemusíte do toho křičet.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Vážený pane premiére, vážení členové vlády, vážené dámy a pánové, já se musím zastat taky našeho pana předsedy. Budu reagovat, vaším prostřednictvím, na pana Fleka. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP