(12.30 hodin)
(pokračuje Milan Brázdil)

Ještě zopakuji, byla omezena práva poslance a byl porušen jednací řád, byl porušen zákon. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Paní poslankyně Mračková Vildumetzová a následuje pan ministr Jurečka. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Znovu bych tady chtěla zdůraznit, že jsem tady včera v ranních hodinách, když začalo jednání, jsem tady přednesla procedurální návrh na přerušení bodu. Této schůzi předsedala místopředsedkyně Věra Kovářová, která řekla, že můj návrh je nehlasovatelný. To znamená, že když sem dnes přišel předseda poslaneckého klubu pan Cogan s tím, že chce omezit řečnickou dobu, tak by to znamenalo, že ten váš návrh by byl hlasovatelný, kdybychom tedy byli v bodě, ano? Takže já opravdu se v tom začínám ztrácet, protože tím, že vy jste včera řekli, že můj návrh je nehlasovatelný a že nejsme v bodě, tak nemůžete, pokud to není bod, tak nemůžete nikoho omezit v řečnické době! (Zvýšeným hlasem.) Nikdy se to v historii nestalo. Stalo se to při druhém, třetím čtení. A na co se tady odkazuje pan Výborný, předseda klubu KDU-ČSL? Tak si, prosím, ten odst. 7 přečtěte. Je to druhé a třetí čtení. Tam jsme ještě nedošli. Máme potvrdit stav legislativní nouze.

Takže já bych si dovolila v tuto chvíli dát procedurální návrh, protože to není pořád vyjasněné, přerušme to do zítřka do 9 hodin, mějme ta stanoviska, a pak se k tomu znova sejděme. Takže já si dovolím, paní předsedající, dát procedurální návrh přerušit ne schůzi, přerušit tento bod do zítřka do 9 hodin... (Předsedající: Už vám vypršel čas, ale pokračujte.) Děkuji, jste hodná, paní předsedající - abychom si tedy vyjasnili to legislativní stanovisko, protože myslím si, že pokud to nenastane, tak tady o tom budeme hovořit faktickými a budeme tady o tom hovořit dlouhé minuty a hodiny, protože - znovu říkám - my tady zastupujeme občany... (Předsedající: Směřujte, prosím, k závěru, už překračujete čas.) Já to pouze zdůvodňuji, paní předsedající. Předpokládám, že...

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: I na vás se vztahuje dvouminutový limit k faktické poznámce. Byla jsem benevolentní, ale už jej překračujete příliš dlouho. (Poslankyně Mračková: Děkuji.) Zazněl váš návrh? (Poslankyně Mračková: Děkuji.) Děkuji. Je to nehlasovatelné, protože se nenacházíme v bodě. (Poslanci v levé části sálu tlučou do lavic.) Pokud říkáte, že návrh je přerušení bodu, tak ten návrh není hlasovatelný - ztište se, prosím, v sále - protože se nenacházíme v bodě, ale jak je uvedeno i na tabuli, ve fázi potvrzení trvání stavu legislativní nouze. Nemohu vám dát dále slovo, protože jsou další přihlášení... (Poslankyně Mračková mimo mikrofon: Já chci dát námitku.) Chcete dát námitku, dobře, v tom případě můžete vystoupit s námitkou.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, paní předsedkyně. Já bych si dovolila dát námitku proti vašemu postupu, protože jestliže jste jako vedení Sněmovny dali hlasovat o návrhu pana předsedy klubu pana Cogana, tak stejně tak musíte dát hlasovat o mém procedurálním návrhu. Děkuji. (Potlesk v sále.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano, zazněl návrh námitky proti mému postupu. Já (jsem) přivolala kolegyně a kolegyně z předsálí a... (Poslankyně Mračková ťuká hlasovací kartou.)

Máte zájem o odhlášení, takže vás všechny odhlásím. Prosím, abyste se opětovně přihlásili svými identifikačními kartami. A jakmile se ustálí počet přihlášených, budeme hlasovat o námitce, kterou vznesla paní poslankyně Mračková Vildumetzová. A ještě jednou, je zájem o odhlášení? (Směrem do pléna.) Před chvílí jsem vás odhlašovala, pane poslanče. (Hlas z pléna.) Nefunguje vám přihlášení? Odhlásila jsem vás tedy ještě jednou, prosím, abyste se přihlásili. Pokud má někdo nefunkční hlasovací zařízení, nechť to oznámí, pane poslanče. Nevypadá to tak. Nemáte problém s hlasovacím zařízením? Ne. Výborně. (Hluk v sále.) Počet přihlášených se ustálil.

 

Ještě jednou tedy zopakuji, o čem hlasujeme - je to o námitce, která byla vznesena proti mému postupu.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 5, přihlášeno 152 přítomných, pro 64, proti 86. Námitka nebyla přijata.

 

Pokračujeme tedy ve faktických poznámkách. Nyní je na řadě pan ministr Jurečka a následuje pan poslanec Hendrych. Prosím o ztišení v sále, abych mohla udělit slovo. Ještě chvíli vydržte, prosím, pane ministře, a kolegyně a kolegy, kteří odcházejí, prosím, aby se ztišili. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr životního prostředí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, kolegyně, kolegové, já musím opravdu zareagovat a požádat kolegy z opozice, aby nedělali blbce ze sebe, ani z nás, ani z veřejnosti, případně ani... (Poslanci v levé části sálu tlučou do lavic.) případně ani z Ústavního soudu, protože nemůžete tady chodit dnes i včera, a jedna část z vás tady přijde, tady veřejně řekne, že nemá zájem ten bod tady a tento program mimořádné schůze projednat, někteří z vás tady před pár minutami řekli veřejně, že to chtějí obstruovat klidně do konce volebního období, a pak přijdou zase jiní vaši kolegové, kolegyně, a ti říkají: My chceme tady vést seriózní diskusi. Tak si to, prosím, ujasněte. Nemůžete chtít obojí. Nemůžete tady přijít a říct: Chceme to hodiny, dny, měsíce obstruovat a uděláme pro to všechno, i ty iracionální věci, které k tomu patří, a pak chodí jiná část z vás, která se tady tváří smrtelně vážně a říkáte, že chcete o tom vést věcnou diskusi. Toto jsou věci, které máte v rozporu, tak si to ujasněte. Já jsem tedy rád, že někteří z vás to tady řekli na plnou... na plná ústa, řekli jste, co je váš záměr. Myslím, že to je důležité potom i pro to, když jednou toto bude Ústavní soud také přezkoumávat, že jste jasně vyjádřili, co byla vlastně vůle opozice, jak jste to mysleli. Děkuji za to, že jste to řekli naprosto otevřeně, je to důležité. Je důležité, aby toto vnímala i veřejnost, protože vy to nepředstíráte ani, vy jste to jasně řekli. Děkuji za pozornost. (Potlesk v sále.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nyní je přihlášen pan poslanec Hendrych a následuje pan poslanec Babka, faktické poznámky. Prosím.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Vážené dámy, vážení pánové, vážení členové vlády, já bych chtěl podpořit stanovisko, které tady přednesla před krátkou chvílí paní poslankyně Válková, a vyzvat pana ministra pro legislativu Michala Šalomouna, aby přišel se k této věci, k tomuto postupu a jeho legitimitě vyjádřit. On tady včera byl, využil prostoru faktické poznámky, ve dvou minutách tady něco řekl, potom se omluvil a já jsem ho tady dodneška neviděl. A já si myslím, že to je docela zásadní, aby člen vlády, který má pod sebou legislativu a který je renomovaným právníkem, aspoň tak je představován ze strany vládní koalice, aby tady obhájil tenhle postup, o kterém je tady neustále spor. Já jsem nezaznamenal, že by se k tomu vyjádřil. No, dobře, možná tady byl, nebudeme po sobě pokřikovat, ale čekal bych od něho hlubší analýzu, a ne vystoupení na dvě minuty, ano? Takže tohle mě trošku zaráží.

Včera se vyjadřoval velmi opatrně, velmi vyhýbavě a potom jsem zaznamenal na serveru iDNES, že tedy snad by to mohlo být možné podle něj, ale vyjádření pro média je něco jiného, než když člověk vystoupí u pultíku v Poslanecké sněmovně a řádně tuhle věc obsáhle vysvětlí. My tady máme několik renomovaných právníků, kteří by s ním určitě rádi odborně diskutovali a tenhle problém s ním řešili. Děkuji za pozornost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP