(12.40 hodin)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za dodržení času. Nyní je připraven pan poslanec Babka a následuje paní předsedkyně Schillerová. Kolegyně a kolegové, ještě jednou vás poprosím o ztišení. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Babka: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Má kolegyně Mračková Vildumetzová mě předběhla v tom, abychom si tedy vyzkoušeli, jakým způsobem budete postupovat, když tedy dopoledne tvrdíte, že v bodu jsme, a teď tímto, že jste zamezila hlasovat o tom, zda můžeme přerušit tento bod, jste to zase vyvrátili.

Já bych ještě chtěl reagovat na to, co tady řekl pan kolega Bělobrádek. Pane kolego, jednou provždy. My jsme nikdy neomezili řečnickou dobu při potvrzování trvání stavu legislativní nouze, a to z jednoduchého důvodu, protože prostě § 99 to neumožňuje. Umožňuje to až v rozpravě o tom zákonu jako takovém. Nikdy z naší strany nedošlo k tomu, že bychom omezili řečnickou dobu při potvrzování stavu legislativní nouze, takže vy, když tady říkáte, že jsme pokrytci, tak lžete, protože v tomto případě... (Předsedající: Prosím prostřednictvím.) Ano, prostřednictvím vaší paní předsedkyně, pardon, vaším prostřednictvím. (Předsedající: Pokračujte.)

Já bych se ještě vrátil k tomu, že zde není přítomen, opět zde není přítomen pan ministr pro legislativu. Já jsem se koukal do systému, opět je omluven. V nočních hodinách jsem tady dával návrh na usnesení, které bych rád nechal hlasovat po ukončení rozpravy. Já jsem ho chtěl nechat hlasovat do dnešní 13. hodiny, protože pan ministr měl opět možnost vystoupit zde, protože zase jednáme od 6. hodiny ranní. Už je tři čtvrtě na jednu, opět mezitím nevystoupil. Já jsem tady včera v noci opakoval jeho slova, která tady stihl říct v své krátké, dvouminutové faktické poznámce. Nám to prostě vadí, že zde není, nám to vadí a nechápeme to, proč je z pracovních důvodů omluven.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Další přihlášená je paní předsedkyně Schillerová, následuje pan poslanec Nacher. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Chtěla jsem reagovat původně na pana poslance Bělobrádka, jenomže než na mě došla řada, to řekl můj ctěný kolega, pan poslanec Babka. Ano, pane ministře Jurečko, my jsme se netajili, co je naší vůlí. Naší vůlí je zabránit tomu, že seberete zákonný nárok důchodcům, na který mají právo, který už jim vznikl a který je chrání před bezprecedentní inflací, kde vy jste jim dostatečně nepomohli. A současně chceme chránit právní stát a jeho základy, který vy tady takto pošlapáváte. To je naprosto jasné, o co nám jde.

A teď, co se tady událo před chvílí. Před chvílí bylo jasně řečeno z úst předsedkyně Poslanecké sněmovny, že nejsme v bodě, tudíž není možné hlasovat, nebo respektive byl zamítnut návrh mé kolegyně na přerušení tohoto bodu. Přitom ráno jste odhlasovali zkrácení doby. Já to považuju za skandál, co tady děláte, naprostý skandál, naprosté znásilnění jednacího řádu, a žádám vás, paní předsedkyně, abyste prostě na nějakou nezbytně nutnou dobu přerušila jednání schůze, abychom se jako předsedové poslaneckých klubů domluvili, jak to vlastně je, protože evidentně v tom nemáte jasno, anebo naopak vědomě to zneužíváte. (Potlesk poslanců opozice.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Paní předsedkyně, já k tomu nevidím důvod. Je tady mnoho přihlášených jak v rozpravě, tak s faktickými poznámkami.

Pokračujeme tedy faktickými poznámkami - pan poslanec Nacher a připraví se pan poslanec Feranec. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Jak to bylo v tom Jáchyme, hoď ho do stroje: Vy nás ale zásobujete, pane Karfík. Já už ani nevím, na co jsem všechno chtěl reagovat, já to vezmu postupně.

Na kolegu Bělobrádka, vaším prostřednictvím. Vy to berete hrozně selektivně, pane kolego. Prostě v momentě, kdy jsme podruhé teď měli důkaz toho, že nejsme v bodě, tudíž my nemůžeme dávat procedurální návrhy - to není jenom přerušení, i jiné procedurální návrhy - tak v té chvíli, když nejsme v bodě, nelze prostě ani zkracovat tu dobu, to prostě není možné, takže vy to berete selektivně. Buď platí obojí, nebo ani jedno, a je to vyvážené pro opozici i pro koalici.

Na pana ministra Jurečku: no, pane ministře, ono to není v rozporu. My jsme dopředu v tomhle tom případě říkali, že budeme obstruovat, a také tady všichni jste si natáčeli, jak tady máte ty spacáky a podobně. My jsme přece říkali férově dopředu, proč to děláme. Ale ono to není v rozporu, protože možná že ty obstrukce, a to, že vedle těch obstrukcí - ale my je nevedeme tak, že bychom tady četli věci, které s tím nesouvisí, my to vedeme tak, že tady dáváme nějaké otázky, klademe tady argumenty, a možná že tohle to třeba povede k tomu, že si s námi sednete za jednací stůl, co jste měli udělat už předtím. Takže ono to není v rozporu.

A poslední poznámka na kolegu Fleka, to bylo ještě dopoledne, že vlastně za to může vystoupení Tomia Okamury. Já bych chtěl říct, to je taky absurdní vysvětlení, protože my, řadoví poslanci, budeme omezeni na dvakrát pět minut, protože vystoupil někdo s přednostním právem sedm hodin. Ale ten s přednostním právem může vystoupit znovu sedm hodin! To mi přijde jako argument úplně mimo. Takže ti, kteří nevystupovali sedm hodin, budou omezeni, a ten, kdo vystoupil sedm hodin, může znovu. Tak já bych skoro ho požádal, aby tu pasáž, kterou měl mezi sedmnáctou a devatenáctou, ta byla zvlášť vyvedená, aby ji třeba zopakoval.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní pan poslanec Feranec a následuje paní poslankyně Válková s faktickými poznámkami. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, paní předsedkyně. Vážení členové vlády, dámy a pánové. Já bych chtěl reagovat na to, co říkal ctěný kolega Bělobrádek ve svém vystoupení. Když jsme se ptali, jestli jsme, nejsme v bodě, tak nakonec jsem po té diskusi pochopil, že jsme v takovém polobodě nebo takovém zvláštním bodě, kde na jedné straně opozice nemůže dávat návrhy na přerušení schůze, ale koalice může dávat návrh na zkrácení řečnické doby. Respektuji právní názor pana Bělobrádka s tím, je to jeho názor. Pro mě je to takový zvláštní skutečně dvojí metr, ale s čím bych polemizoval, když toto nazval, že to je fakt - já obecně vnímám fakt jako něco, co je objektivní realita. To se všichni shodnou, že skutečně je to tak, že jedna plus jedna jsou dvě, minimálně v naší soustavě. Ale nemůžu přistoupit na myšlenku, že faktem je to, co je názor, který odsouhlasí většina, ať by vůbec nebyl pravdivý. To už potom není fakt, to je tyranie, tyranie většiny, to skutečně faktem není. Až se stane, až se dostaneme do situace, že faktem bude to, co si odhlasuje většina, a všichni to musíme respektovat, tak jsme v hodně špatné situaci, hodně špatné. Pokud je toto normální, že si zítra, že navrhnete, že si odhlasujeme, že dneska je neděle, a všichni se tváříme, že to tak je, tak to vůbec podle mě není normální, je to možná normální ve vašem světě, v mém světě to normální není. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Prosím poslance, aby na sebe nepokřikovali z místa. To nebylo na vás. (K odcházejícímu řečníkovi.) Paní poslankyně Válková a pan poslanec Vondráček následuje.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, paní předsedkyně. Tak jsem si se zájmem ještě teď dodatečně přečetla stanovisko legislativního odboru podepsané panem doktorem Kymličkou a mě tam zaujalo, že předřečníci, jako například pan poslanec Brázdil, vaším prostřednictvím, se zaměřili na ty odstavce úvodní, mě zaujala v předposledním odstavci věta, kde on předjímá možnost, že bude věc o omezení řečnické doby na dvakrát pět minut podána Ústavnímu soudu, ale současně už dovozuje nebo predikuje, že to Ústavní soud zřejmě zamítne, protože jde o vnitřní záležitost Sněmovny. Tak to já si tedy v žádném případě nemyslím, doporučuji prostudovat ještě jednou a udělat si výpisky. To neříkám, aby si je každý jako já udělal, ale z toho ústavního nálezu 55/10, kde jasně Ústavní soud říká, že nesmí být libovolně znemožňováno plnit funkce parlamentní opozice, mezi které patří i účast na parlamentních procedurách, a to je přesně ta parlamentní procedura. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP