(13.00 hodin)

 

Poslanec Lubomír Brož: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Já bych chtěl reagovat na několik předřečníků, zejména na pana ministra Jurečku, a úplně v úvodu chci doplnit své kolegy předřečníky, že se opravdu také cítím poškozený na svých právech, a souvisí to i s tím, co chci říct. Pan ministr Jurečka tady vystoupil a říká nám: Dohodněte se - jeden říká, že chce obstruovat, jeden říká, že chce diskutovat. Já ho ještě doplním: mohli bychom říct, že třetí chce odhlasovat co nejrychleji zřejmě protiústavní vyhlášení nouzového stavu, čtvrtý chce možná jít domů, protože si říká, je nás 108, proč tady máme poslouchat ty kecy z opozice, když si to stejně prohlasujeme, a možná pátý něco dalšího. A vy říkáte: Domluvte se. Jak se máme domluvit, to ani nejde, ani to není tou podstatou. I kdyby tady byl jeden jediný samostatný poslanec, který bude jednat ze své vůle, ne podle domluvy klubů a dalších, tak ho nemůžete přece v tomhle jeho právu omezovat a chtít po něm, aby se něčemu přizpůsobil. Tady někteří předřečníci mluvili, že pan kolega Králíček poučuje. Ale co je to za nesmysl? Vždyť vy nás poučujete pořád. Vy si ohýbáte jednací řád a všechno opravdu podle toho, co potřebujete. Kolega tady na mě pokřikuje z lavice (Poslanec Adamec reaguje z lavice.) něco nového. Já bych byl rád, kdyby na mě nepokřikoval tady z lavice, jestli můžete, paní předsedající...

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano, já jsem už opakovaně žádala poslance, aby dodržovali všechna ustanovení jednacího řádu, nepokřikovali na sebe a ztišili se. Můžete pokračovat.

 

Poslanec Lubomír Brož: Ano, děkuji. On chce něco nového, ale nového řekněte vy něco. Jak to udělat tak, abyste neohýbali jednací řád vy, padlo to tady. Dneska když si řeknete, že ráno vyšel měsíc místo slunce, tak vy dneska máte nezlomnou víru v to, že si to prostě odhlasujete. (Předsedající: Čas.) Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan poslanec Bělobrádek, následuje paní místopředsedkyně Kovářová. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. (Předsedkyně.) Vážení členové vlády, kolegové, kolegyně, k panu poslanci Babkovi, vaším prostřednictvím, paní předsedkyně. Já bych byl rád, aby se mi omluvil, protože mě napadl, že tady lžu. Já jsem nikdy neřekl, že hnutí ANO navrhovalo v rámci legislativní nouze, tedy bodu, v kterém teď jsme, zkrácení lhůty. Já jsem řekl, že (Nesrozumitelné.) zkrácení lhůty. Podívejte se do stenozáznamu, kolik - a jsem přesvědčen, že většina vašich poslanců si stěžovala, že jsou kráceni ve svých právech, nikoliv v tom, že to je v rámci tohoto režimu, ale obecně. Takže já jsem reagoval na to obecně. Pokud jste slušný člověk, tak se mi za to omluvíte.

Druhá věc je - pan poslanec Nacher se mýlí, protože předseda poslaneckého klubu může dávat procedurální návrhy, takže není to pravda, že nemůžete.

Další věc: pokud v zákoně - já tedy nejsem právník, jsem pouhý veterinář, jak tady padlo - ale pokud něco v zákoně není, tak to znamená, že to není upraveno, a pokud něco v zákoně není zakázáno, tak je dovoleno, aspoň v tomhle já žiju.

A také jsem přesvědčen, že co se týká urážek, myslím, že byste se měli podívat nejdřív na svého předsedu, protože ten tady urážel lidi zcela běžně, a nevšiml jsem si, že byste ho nějakým způsobem okřikovali, a to takovým způsobem, který nebyl důstojný této Sněmovny.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Paní místopředsedkyně Kovářová stáhla svoji přihlášku k faktické... Pardon, já jsem si nevšimla, že ještě pokračujete, já myslela, že už odcházíte. Pardon.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Tak mně uběhlo asi dalších deset vteřin. Ještě bych chtěl dodat, že za mnou sedí Petr Fiala, tak si vzpomeňte, že tady byly také věci, které jsme dělali jako koalice, které nebyly nikdy předtím použity, jak jsme mu sebrali slovo - myslím, že se to týkalo EET - to znamená některé věci se prostě dějí nově, nemají žádný precedens předtím, ale stávají se. A pokud to někdo považuje za protiústavní, tak ať to dá k Ústavnímu soudu.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ještě jednou se omlouvám, že jsem přehlédla, že ještě jste neskončil svůj projev.

Nicméně faktická poznámka, nyní pan poslanec Kučera, protože paní místopředsedkyně ji stáhla, a následuje pan poslanec Pražák. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Michal Kučera: Dobrý den. Děkuji za slovo. Jenom krátce navážu na svého kolegu Pavla Bělobrádka k tomu projednávání EET, kdy tehdejší vládní koalice v podání hnutí ANO vzala slovo dnešnímu předsedovi vlády panu Petru Fialovi. Já si myslím, že pokud tady zaznívají prohlášení o bezprecedentním jednání, tak myslím si, že plno precedentů je právě v tom tehdejším projednávání EET, protože - a tam prosím, kolegové právníci, aby to zavnímali - tam skutečně bylo omezeno vystoupení na dvakrát pět minut. Tam jsme byli kráceni nejenom v době vystupování, ale na tabuli tam svítily ještě desítky přihlášek, když hnutí ANO v podobě předsedajícího zastavilo diskusi, přerušilo diskusi a nechalo hlasovat, takže ti poslanci vůbec nemohli vystoupit. Vůbec nemohli vystoupit, ne že vystupovali pět minut, nemohli vystoupit vůbec. Tehdy to šlo, a v tom je ten precedens, tehdy to šlo k Ústavnímu soudu a my jsme tehdy skutečně volali po tom, že byla narušena demokracie, že jsme byli kráceni na svých právech, vlastně podobně jako vy dnes, a Ústavní soud vlastně nic neshledal. Shledal, že to je všechno v pořádku. Zákon o EET platil a platí, nebo respektive platil do letošního roku, a Ústavní soud všechno potvrdil.

Tak prosím pěkně, nevolejme po tom, že se jedná o bezprecedentní jednání. Precedens hledejme právě v schůzi o EET, podívejme se na to, poučme se z toho. A myslím, že i plno paralel najdeme i v dnešní probíhající schůzi. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Další přihlášený je pan poslanec Pražák a následuje pan poslanec Volný. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec David Pražák: Dobré odpoledne, paní ministryně, pane premiére, ministři, kolegyně, kolegové. Já jsem už chtěl reagovat předtím, ale ony ty faktické, jak nám tam plynou, vždycky člověk reaguje trošku na něco jiného.

Já bych ještě se chtěl vrátit ke kolegovi Honzovi Volnému, který se ptal, kdo je kompetentní v této Sněmovně. Já jsem se předtím chtěl zeptat: kdo jiný než předsedkyně Sněmovny by nám měla říct - protože v covidové době řekla, že pro ní právní stát není jen slovo - jak to vlastně vidí. Tak jsme se dozvěděli - vy jste řekla, že si myslíte, že v bodě nejsme. Ale zároveň tedy, co mě udivuje, když jste nastupovala do funkce nebo na umpire nahoru, tak jste řekla, že byste chtěla být poslankyní všech poslanců v této Sněmovně. Já tady sice nejsem tak dlouho, jsem tady teprve teď šestý rok, ale nepamatuji si, že by někdy se stalo - a myslím, že jsem tady toho času strávil dost - že by se stalo, že někdo z ostatních politických stran, předsedové, když požádali slušně o přerušení schůze na poradu ostatních poslaneckých klubů, že mu nebylo vyhověno. Pokud se to stalo někdy, já se za to omlouvám, já jsem u toho nebyl, ale myslím, že se to nikdy nestalo, za těch šest let, co jsem tady byl. A myslím si, že byste měla vyhovět paní předsedkyni Schillerové a na chvíli tu schůzi přerušit, aby se předsedové domluvili, jak budeme pokračovat dál. Bohužel toto není podle mě to, co jste říkala, že byste chtěla být poslankyní všech poslanců v této Sněmovně. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Následuje faktická poznámka pana poslance Volného a připraví se pan poslanec Vondráček.

 

Poslanec Jan Volný: Děkuji za slovo. Původně jsem chtěl reagovat na pana ministra Mariana Jurečku, to bude v druhé části. Já se musím ale teď připojit ještě k nějaké diskusi k Pavlovi Kučerovi. Prosím vás, jestli chcete srovnávat paralelu EET, to byla přece úplně jiná situace. To jsme tady jednali tři měsíce, obstruovali jste, dohromady to bylo nějakých 250 hodin obstrukcí. To přece je něco úplně, úplně jiného.

A teď k Marianovi. (Se smíchem.) On měl nějaký takový hezký projev o tom, jak jsme hanební a že tady říkáme o tom, že budeme obstruovat do konce volebního období. Ale on prostě neposlouchá nebo poslouchá špatně. Ano, paní kolegyně Ožanová něco takového řekla, ale byl to citát toho, co řekl pan současný předseda vlády, pan Petr Fiala, tenkrát právě při projednávání EET. To znamená, to, co dneska kritizoval, že to bylo nestydaté, že jsme tohleto řekli, tak já vás ujišťuji, že nikdo z nás neřekl, že budeme obstruovat do konce volebního období, ale byl to citát vašeho pana předsedy. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Následuje pan poslanec Vondráček a připraví se paní poslankyně Štefanová. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP