(12.50 hodin)
(pokračuje Helena Válková)

Takže to je podle mého názoru opravdu nesmyslný argument. Já bych se neodvážila předjímat, že Ústavní soud to odmítne se zdůvodněním, že jde o vnitřní záležitost Sněmovny, když předtím ve svém nálezu upozorňuje na to, že je třeba, v podstatě jinými slovy, aby se striktně podle jednacího řádu postupovalo. Takže tady jsme v rozporu a já si myslím, že z celkové debaty vyplývá závěr, že riziko, že Ústavní soud nejenom tuto otázku, ale tu zásadní (Předsedající: Čas!), že nejsou naplněny podmínky legislativní nouze, posoudí způsobem spíše negativním, je vysoké, vysoce pravděpodobné.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Prosím o dodržování času. Pan poslanec Vondráček a následuje pan poslanec Vomáčka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Vondráček: Situace je nepřehledná a neustále se vyvíjí. Já jsem se k faktické poznámce hlásil, abych něco řekl Pavlovi Bělobrádkovi, a mezitím proběhla námitka proti vedení schůze, a já tedy mám k tomu jenom glosu. Já vám fakt nerozumím. Vy jste měli šanci to nějakým způsobem zhojit. Vy jste tedy mohli říct: Dobře, tak je to bod a my jsme si zkrátili řečnickou dobu k bodu, ale vy jste to teď zase vrátili do nebodu. Takže včera to byl nebod, pak to byl chvilku bod a teď zase nebod. Tak byste nás u toho přerušení přehlasovali! Však by se nepřerušovalo, jeli bychom dál a měli byste klid. A vy se v tom babráte. Opravdu u nás se říká: může se šlápnout do exkrementu, ale už to nerozšlapávejte. A vy jste to zase udělali!

A jak Pavel říkal, že podle něho § 99 odst. 7 dává tu odpověď, tak vlastně celý argument, všechno je postaveno na názoru a stanovisku tady ctěného pana doktora Kymličky, který to ale dělal před rokem a nemohl reagovat na aktuální situaci a to, co tady v legitimní poslanecké debatě zaznívá.

A jenom pro Pavla. První věta toho stanoviska je: "Zákon o jednacím řádu Poslanecké sněmovny ve svém § 99 ani v jiných ustanoveních tuto věc neřeší." Tečka, takže je to potom už otázka víry. A já říkám, že to prostě není řešeno v jednacím řádu a je potřeba jednací řád vždycky vykládat ústavně konformně především a vycházet z jednacího řádu jako celku. A jestliže je tady nějaká možnost použití analogie, tak odkazuji na § 59, že se to musí týkat bodu. A až vyřešíme ústavně konformní výklad, až se vypořádáme s ostatními ustanoveními jednacího řádu jako celku, tak se můžeme pouštět do nejisté arény nějakého logického výkladu. (Předsedající: Čas.) A to asi myslel zákonodárce. Musím se přihlásit znovu.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan poslanec Vomáčka, následuje paní poslankyně Peštová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vít Vomáčka: Vážená paní předsedkyně, členové vlády, dámy a pánové, já bych chtěl zareagovat pana kolegu Králíčka, prostřednictvím paní předsedající. On sem nastoupil a začal nás tady poučovat, nebo on vlastně nepoučoval nás, on poučoval své opoziční poslance, proč my - jeho slovy - s vašimi opozičními poslanci nemluvíme. Takže vy jste tady, pane poslanče Králíčku, prostřednictvím paní předsedající, vlastně dokázal, že vás tady nepotřebujete. Vy jste odpovídal svým kolegům, konkrétně panu kolegovi Nacherovi, prostřednictvím předsedající, a panu kolegovi Vondráčkovi. Pardon.

Druhá věc, kterou jsem chtěl pana Králíčka, prostřednictvím předsedající, poučit, je to, že on se tady asi přeřekl, protože řekl, že nás koaličních poslanců je 109. Volby dopadly tak, že nás bylo 108. Ono se něco změnilo?

A druhá věc anebo třetí věc je reakce na ctěného kolegu Hendrycha. Pan ministr Šalomoun tady byl, mohli jste se ptát, vy jste toho nevyužili. A jestliže vzýváte renomované právníky, tak si velmi ctím svého kolegy Haase, který včera v noci tady vysvětlil všechny právní věci, a mám dojem, že jste to uznali i vy, konkrétně třeba paní kolegyně Peštová, prostřednictvím paní předsedající.

Takže to byly jenom tři poznámky. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Paní poslankyně Peštová, následuje pan poslanec Novák. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Ano, já jsem uznala, že - reakce na pana předřečníka, pana Vomáčku - debata byla věcná. Tím chci reagovat i na pana ministra Jurečku, který řekl, že tady obstruujeme - někdo obstruuje věcně, někdo obstruuje, jako že obstruuje, ale tady se to nevylučuje. Vždyť člověk může obstruovat a může obstruovat věcně. To jsme dělali. My jsme sice obstruovali, ale věcně jsme se dotazovali a snažili jsme se dopídit tam, kam jsme se dopídili ve dvě hodiny ráno.

Pak jsem samozřejmě zjistila, že jste mě zkrátili na mých právech jenom díky tomu, že pan poslanec Okamura, který má přednostní právo, si tady mluvil sedm hodin. A proč já, která jsem řádně přihlášená v rozpravě, mám být zkrácena na svých právech?

Vrátím se k jednacímu řádu, co tady byl. Jednací řád je zákon. Takže ctíme zákony? Jsme právní stát? Tak mi to vysvětlete! Jednou jsme v bodě, jednou v bodě nejsme, jednou jste PirStan a jednou jste SPOLU, pak jste zase každý sám, takže si zase ohneme jednací řád a zase si uděláme kluby! Vždyť vy jednací řád tady znásilňujete každý den! Když se vám to hodí, tak jednací řád si vyložíte, jak vy potřebujete, když se vám to nehodí, tak zase přijdete s nějakými jinými komentáři. Já chci svoje práva! Já jsem byla zkrácena a já chci svoje práva! Já nechci mluvit dvakrát pět minut. Já jsem se připravovala a to, že jsem tady fakticky reagovala na tu diskusi, ano, to jsem reagovala věcně. Ale chci prostě svoje práva! (Z pléna: Potichu!) Omlouvám, zvedala jsem hlas, protože se zvedala atmosféra tady ve Sněmovně. Já se také neslyším. Takže, prosím vás, vraťte mi to, co jste zkrátili. Dejte mi můj hlas. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan poslanec Novák a následuje pan poslanec Brož. Prosím o ztišení v sále. Máte slovo.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji za slovo, paní předsedající. Mám velmi podobnou reakci jako moje ctěná kolegyně Peštová, vaším prostřednictvím, skutečně na pana ministra Jurečku ohledně toho, že tady naše kolegyně řekla, že bude obstruovat. Ano, řekla, že bude obstruovat, ale také to řekla v souvislosti s tím, že již den před ní paní předsedkyně Pekarová sdělila, že prostě opoziční poslance zkrátíte, respektive tu dobu, že ji zkrátíte. Tak ona na to reagovala, že budeme obstruovat. Nevím, co je na tom špatného - protože ona využívá všechny možné nástroje, moje kolegyně? A co jí zbývá?

Já jsem si sám připravil vystoupení ke stavu legislativní nouze, jestli je, nebo není. Za mě prostě není, není tam důvod, a chtěl jsem vám to tady vysvětlit, ale vy mi nechcete ten prostor dát. Tak nevím proč, já s tím prostě nemůžu souhlasit. Po tom, co tady probíhá, se skutečně cítím opravdu zásadně omezen na svých právech poslance a pod vaším tlakem, vážení, pod vaším koaličním tlakem, jsem někdy téměř až nucen jednat proti slibu. Takže jednat proti slibu! A já se, vážení, nemůžu téměř bránit a jediné, co mi zbývá, je bránit se třeba i těmi obstrukcemi. Tak to prostě je, tak se s tím smiřte!

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan poslanec Brož a následuje pan poslanec Bělobrádek. Prosím, vaše dvě minuty. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP