(13.30 hodin)
(pokračuje Markéta Pekarová Adamová)

Já už nechávám hlasovat o jednotlivých návrzích. Pokud nesouhlasíte s mým postupem, dejte námitku k postupu předsedající, ale nemohu připustit, že tímhle způsobem bude zneužíván - hlásí se vás příliš mnoho. (Poslanec Okamura hlasitě protestuje, velký hluk v sále.) Já chci dát přednost vám, pane Okamuro. Ne, já jsem vás chtěla právě požádat o vystoupení, protože paní Schillerová se hlásila až po vás.

 

Poslanec Tomio Okamura: No, tak vážená paní předsedkyně, teď opravdu nestačím zírat, že mně byste neudělila slovo? Tak to by už byl tedy opravdu úplně vrchol. Ještě že jste se včas opravila, protože to tedy my tady zastupujeme celé politické strany, které volí statisíce občanů, tak to tedy ještě že jste se nadechla a trošku jste to rychle změnila>

Ale já mám hlavně problém s jinou věcí. Já jsem chtěl dát protinávrh s tím, že co tady navrhoval pan Výborný, já jsem chtěl hlavně vystoupit ještě s projevem, takže tady to není u mě o protinávrhu, já jsem chtěl ještě vystoupit, a teď mi tady předseda klubu KDU-ČSL brání v mém vystoupení v tomhletom bodě. Já tam mám připraveno ještě 200 stran, abych vystoupil (Potlesk a hluk v sále.), protože vám není jasné, že nemáte okrádat důchodce o důchody... (Hluk se stupňuje.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pane předsedo... (Snaží se překřičet poslance Okamuru.)

 

Poslanec Tomio Okamura: ... a my prostě bráníme 3 miliony důchodců, vy prostě mi bráníte v mém vystoupení.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pane předsedo, já jsem vám dala prostor pro vystoupení s námitkou. Žádná námitka nezazněla.

 

Poslanec Tomio Okamura: Já jsem se k tomu teď chtěl dostat, jo?

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Tak prosím ale už k věci.

 

Poslanec Tomio Okamura: Já si myslím, že já bych chtěl dát návrh na pátek 21 hodin, ale znovu říkám, mně se jedná o to, abyste mi umožnili vystoupit proti okrádání důchodců. Já jsem včera řekl, sám jsem to avizoval včera, že jsem v polovině projevu, zkrátil jsem to, zkrátil jsem to a teď mi zbývá ještě ten zbytek.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ještě jednou, dáváte tedy námitku, jestli jsem to dobře pochopila z těch mnoha slov, námitku proti postupu předsedající? O tom se bezprostředně hlasuje. To znamená, vy jste námitku opravdu tady tím nemyslel? Tak dobře, v tom případě jste zneužil vystoupení...

 

Poslanec Tomio Okamura: Paní předsedkyně, posloucháte mě? Já jsem námitku proti postupu předsedající nedal, já jsem říkal, že chci hlasovat v pátek ve 21 hodin, abyste umožnili rozpravu k tomuto bodu.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ale já jsem předtím...

 

Poslanec Tomio Okamura: Ale jestli chcete námitku proti postupu předsedajícího, tak ji dávám, protože to, co předvádíte, je vrchol.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Bezvadné. Vy jste se tedy připojil k návrhu vaší poslankyně Šafránkové, ta navrhla úplně totéž jako protinávrh. Takže ve chvíli, kdy ten návrh tady byl, už je ve své podstatě neopodstatněný, protože evidentně už nevíte, co navrhují vaši kolegové.

Paní předsedkyně Schillerová s námitkou? Jedině tak vás nechám vystoupit. (Poslanec Okamura mluví mimo mikrofon.)

To jste naopak vyvrátil, tak si to rozmyslete. Paní předsedkyni Schillerové už jsem dala slovo a takhle to nebude fungovat, pane předsedo. Já jsem vám to slovo dala dvakrát.

 

Poslanec Tomio Okamura: Slyšel to celý sál, vy se tam s někým bavíte. Slyšel to celý sál. Já jsem dal dva návrhy. (Křik v sále, bušení do lavic na pravé straně sálu.) Já jsem dal návrh, aby se hlasovalo ve 21 hodin, bouchejte si, jak chcete, to, že chcete okrást téměř 3 miliony důchodců, to si tady nevyboucháte, prostě to chcete, a my bráníme 3 miliony důchodců. Ale vzápětí jsem dal návrh a slyšeli to tady všichni, dal jsem návrh, kývají i opoziční poslanci, proti postupu předsedajícího. A teď už to opravdu má legitimitu - že to, že přeslechnete dokonce můj návrh a nechcete o něm dát hlasovat, tak to je opravdu - takže ještě jednou, dávám také zároveň návrh proti postupu předsedajícího. Řekl jsem to i v minulém vystoupení.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: To se jmenuje námitka.

 

Poslanec Tomio Okamura: Námitku. A řekl jsem to i ve svém předešlém vystoupení, ale vy se tam asi s někým bavíte, tak jste se přeslechla. Dobře, ale řekl jsem to i ve svém předešlém vystoupení.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Tak ještě jednou zopakuji. Návrh, který jste řekl z hlediska časového, protinávrh, už tady jednou vznesen byl, konkrétně paní poslankyní Šafránkovou. Co se týče námitky, ta se hlasuje bezprostředně, proto vás všechny požádám, abyste se vrátili na svá místa, abychom mohli o této námitce, kterou vznesl pan předseda Okamura, hlasovat.

Eviduji zájem o odhlášení, všechny vás tedy odhlašuji a prosím, abyste se znovu přihlásili svými kartami.

 

Jakmile se počet přihlášených ustálí, budeme hlasovat o přednesené námitce proti mému postupu. Počet přihlášených se již ustálil.

Zahajuji hlasování o předložené námitce. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 6 přihlášeno 177 přítomných, pro 76, proti 100. Návrh byl zamítnut, tedy námitka byla zamítnuta.

 

Vzhledem k tomu, že jsem oznámila, že už nebudu přijímat další protinávrhy, budeme pokračovat jedině těmi, kdo chtějí námitku, jinak musím dát hlasovat o jednotlivých návrzích. Paní předsedkyně, prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Paní předsedkyně, já vás žádám, abyste odůvodnila svoje rozhodnutí, proč jste selektovala některé poslance, kteří mohou dát protinávrh, a ostatní z toho vyřadila. Odůvodněte toto svoje rozhodnutí, protože na to nemáte právo. (Potlesk zleva.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ráda odpovím. Po konzultaci s legislativou se takovéto jednání dá považovat už za chování, které odporuje jednacímu řádu. To znamená, v tuto chvíli (Hlasité protesty v sále.), abychom zklidnili tuto situaci, navrhuji desetiminutové jednání předsedů klubů, všech klubů a vedení Sněmovny. Budeme se bavit o dalším postupu.

Vyhlašuji desetiminutovou přestávku, tedy do 13.45 hodin. Prosím všechny do stodvacítky.

 

(Jednání přerušeno ve 13.35 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP