(Jednání pokračovalo ve 14.36 hodin.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přestávka na jednání klubu hnutí ANO vypršela. Dostávám se tedy k hlasování. (O slovo se hlásí poslankyně Mračková Vildumetzová.) Nedisponujete přednostním právem, paní poslankyně. (Chci dát námitku.) Pokud to nebude stejná námitka, která již byla hlasována, tak to je možné, prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Je vidět, že se to změnilo, takže už si to paní předsedkyně ujasnila. Dovolila bych si dát námitku proti postupu předsedající, a to z důvodu, že nepostupuje v souladu s jednacím řádem. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: V jaké konkrétní věci?

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Chci dát námitku proti postupu předsedající.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: To bylo hlasováno i předtím. To znamená, není to hlasovatelné, protože to jsme hlasovali předtím, než proběhlo jednání grémia, a ta námitka nebyla přijata. (Poslankyně Mračková Vildumetzová vstupuje do řeči předsedající.) Já jsem vám neudělila slovo. (Poslanci ANO protestují.) Vysvětlím svůj postup. Nepovažuji za možné takto tu námitku formulovat.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Paní předsedající, vašich porušení v rámci předsedání schůze je více. Je to jak u věci, že nedovolíte dát protinávrhy všem poslancům, kteří protinávrhy chtěli dát. Mohla bych hovořit o dalších věcech tak, jak tady na vás pokřikuje pan Benda, abyste mě zastavila, a tak dále. Toto jednání je absolutně v rozporu s jednacím řádem. Vy jste o mnoha věcech vůbec neměla dát hlasovat, ani o tom, že se bude hlasovat pevně v 16 hodin. Znovu říkám, dávám námitku proti postupu vašemu, a prosím, dejte o něm hlasovat. Nepostupujete v souladu s jednacím řádem.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: S čím konkrétně v jednacím řádu?

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Konkrétně jsem vám to vyjmenovala, tak znovu.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já jsem tady o tom už nechávala hlasovat, odnímám vám slovo, protože jste opakovala to, o čem už námitka jednou hlasována byla, tudíž už je to nehlasovatelné. Ta námitka nebyla přijata. Jediné, co jste zmínila, se týkalo toho, že jsem nenechala další protinávrhy proti návrhu pana Výborného. To je pravda, to už bylo namítnuto, toto namítal pan poslanec Okamura. Ta námitka byla hlasována, nebyla přijata, tudíž o tomtéž hlasovat nebudeme. Žádný další konkrétní důvod ani paragraf jednacího řádu jste neuvedla. Prosím tedy, opusťte řečniště.

Přistupuji k hlasování tak, jak návrhy byly předneseny. (Potlesk z pravé strany sálu.) To znamená, budeme hlasovat nejdříve... (O slovo se hlásí poslanec Vondráček.)

Námitka, pane poslanče? Nic jiného není možné v tuto chvíli.

 

Poslanec Radek Vondráček: Já jsem přece jenom zvážil, jestli ten návrh, který zazněl, je vůbec hlasovatelný, protože já držím v ruce ústavní nález, který se týkal toho EET, a mýlí se pan poslanec Kučera, který říkal, že to posvětil a že to je precedens. Ústavní soud konstatoval, že to je porušení jednacího řádu, to, co jsme tenkrát my udělali, akorát to nemá tu intenzitu, aby to bylo narušením ústavního principu, ale porušení jednacího řádu to je. Já myslím, že o návrzích, které porušují jednací řád, by se nemělo hlasovat vůbec. To je za prvé.

Za druhé. Chtěl jsem takhle odůvodnit ten svůj protinávrh a dát větší čas pro debatu, protože i to považuje Ústavní soud za důležité, aby alespoň někdo mohl vystoupit. Jestliže tedy patřím do té množiny, která nevystoupila, tak bych poprosil, aby bylo možné nějak na stenozáznam tedy říct - protože nás tam bylo hodně - aby to bylo na stenozáznamu, že já patřím mezi ty, kteří byli označeni za obstrukční navrhovatele protinávrhů. Nás bylo asi dvacet, třicet.

Proč to říkám? Protože si myslím, že opravdu směřujeme k tomu Ústavním soudu, a až se ti ústavní soudci tím budou zabývat, tak já bych chtěl, aby na stenozáznamu bylo, že zhruba třicet poslanců...

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vznášíte námitku?

 

Poslanec Radek Vondráček: No, tu jsem vznesl, že to je nehlasovatelné.

K tomu dávám takovou připomínku. Měli bychom nějak na stenozáznam jmenovitě zaznamenat, kdo se hlásil a nedošel na řadu. Vy nepřipustíte hlasování, paní předsedkyně. To je vaše rozhodnutí jako předsedající, ale mělo by to být zaznamenáno. Děkuji, že jste mě vyslechla. Já si toho cením, nemusela jste.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ještě jednou zopakuji, že budeme hlasovat jednotlivé protinávrhy k návrhu pana Výborného, který navrhoval, abychom pevně hlasovali o potvrzení trvání stavu legislativní nouze dnes v 16 hodin. Pak padlo několik protinávrhů. Budu postupovat tak, jak byly navrženy. Postupuji podle nálezu Ústavního soudu 55/10, aby tady zaznělo, podle jakého judikátu postupuji.

Zazněla tedy námitka pana poslance Vondráčka, kterou tady budu nechávat hlasovat, proti tomu postupu, protože ta neopakuje na rozdíl od předchozí námitky, to, co už jednou hlasováno bylo. (Zájem o odhlášení.)

Pokud máte zájem o odhlášení, tak vás odhlásím, ale neeviduji to - Nebo eviduji, pro jistotu tedy znovu odhlašuji a přihlaste se prosím svými kartami.

(Poslankyně Schillerová vyjadřuje nesouhlas.) Hlasování o námitce musí být bezprostřední, paní předsedkyně - o námitce pana poslance Vondráčka, který říká, že nebylo možné, aby zazněla na mikrofon jména těch, kteří se chtěli také vyjádřit s protinávrhem, tudíž je to podle něj nehlasovatelné. To je námitka k nehlasovatelnosti mého postupu nebo že nebylo možné, aby zazněla na mikrofon jména těch, kteří se chtěli také vyjádřit s protinávrhem, tudíž je to podle něj nehlasovatelné. To je námitka k nehlasovatelnosti mého postupu tak, jak jsem navrhla. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP