(14.50 hodin)
(pokračuje Markéta Pekarová Adamová)

Paní poslankyně Malá navrhovala, abychom hlasovali v pátek 3. 3. v 16 hodin.

Kdo je pro tento protinávrh? Kdo je proti?

hlasování 16 přihlášeno 178 přítomných, pro 78, proti 98. Návrh nebyl přijat.

 

Pan poslanec Kubíček navrhoval pátek 14 hodin, tedy pátek 3. 3.

Zahajuji hlasování o tomto protinávrhu. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování 17 přihlášeno 178 přítomných, pro 78, proti 97. Návrh nebyl přijat.

 

Paní předsedkyně Schillerová navrhovala jako protinávrh pátek 3. 3. ve 13 hodin.

Zahajuji hlasování o tomto návrhu a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování 18 přihlášeno 178 přítomných, pro 77, proti 98. Návrh nebyl přijat.

 

A konečně návrh pana předsedy Výborného, který navrhuje, abychom hlasovali pevně dnes, 1. 3., a to v 16 hodin.

Zahajuji hlasování o tomto návrhu. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování 19 přihlášeno 178 přítomných, pro 100, proti 78. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že jsme přijali tento návrh, budeme pevně hlasovat tedy dnes v 16 hodin.

Vracíme se do rozpravy. Faktická poznámka nyní, která je na řadě, je pana poslance Vondráčka, následuje pan poslanec Babka. Předám během toho řízení schůze. Prosím o ztišení. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Ta faktická poznámka samozřejmě původně směřovala jinam. Chci uvést, že jsem chtěl podat procedurální návrh, který jsem chtěl řádně odůvodnit, a nebylo mi to umožněno. To, co předvedla paní předsedkyně, je nejhorší řešení ze všech možných. Buď neměla dovolit žádné hlasování, anebo všem, kteří se hlásili. Ale vrchnostenské rozhodnutí, že někdo může a někdo ne, někdo obstruuje a někdo neobstruuje, je to nejhorší ze všech možných.

Já jsem svůj návrh chtěl odůvodnit ústavním nálezem, který se zabýval zákonem EET, který prohlásil, že takovýto postup je porušením jednacího řádu, a zároveň zkonstatoval, že zde nevnímá ale zásadní ústavní narušení. Nicméně ten ústavní nález také obsahuje větu, že není zcela vyloučeno, a záleží na intenzitě. EET se projednávalo v řádném legislativním procesu, první, druhé, třetí čtení, projednávalo se 270 dnů, chodili jsme se domů vyspat a dávali jsme polední přestávky. Já jsem nikdy jako předseda Sněmovny sám neurčil, že nebudou ani přestávky na oběd. Maximálně s konzultací s opozicí v době nejtěžšího covidu jsme přestávku zkrátili o hodinu, ale netroufl bych si jet takhle nonstop. Prostě drtíte to v nějaké křeči, protože nezbývá moc času, a porušujete příliš svévolně jednací řád.

To nejpodstatnější je, že nevystoupili ani ještě s přednostním právem naši. Já jsem pověřen přednést stanovisko poslaneckého klubu hnutí ANO a s největší pravděpodobností na mne vůbec nepřijde řada, takže ani předseda hnutí, ani předsedkyně klubu ještě nevystoupila, a už je pevně stanovené hlasování.

Já třeba osobně, protože je to expertní záležitost, jsem se obrátil i na experta v oblasti ústavního práva a za tuto službu jsem zaplatil nějaké peníze. Kdo mi to teď zaplatí? Dlužíte mi někdo 5 000 (Předsedající: čas). Hotově to vyřešíme, nebo mám někomu dát číslo účtu? Děkuji. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Eviduji zde několik faktických poznámek.

Jestli dovolíte, nejprve přečtu omluvy: dnes od 14.30 z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Aleš Dufek, dále bere zpět svoji omluvu od 15.40 do 18 hodin z pracovních důvodů pan poslanec Martin Exner a dále od 12 do 12.45 se omlouvá pan poslanec Josef Kott z pracovních důvodů.

Dále na celý jednací den z pracovních důvodů se omlouvá pan ministr Zdeněk Nekula a dále od 10 do 13 hodin a od 15.45 hodin z pracovních důvodů se omlouvá pan ministr Michal Šalomoun.

Nyní se vracíme k faktickým poznámkám. Přečtu pořadí faktických poznámek: nejprve pan poslanec Ondřej Babka, Andrej Babiš, Patrik Nacher, Jana Pastuchová a další. Nyní požádám tedy, aby s faktickou poznámkou vystoupil pan poslanec Ondřej Babka. Prosím.

 

Poslanec Ondřej Babka: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Tohle je vážně vrchol. Vrchol toho, co jsme tady zažívali, je to, že určíte pevný čas hlasování o potvrzení trvání stavu legislativní nouze na dnešní 16. hodinu, to znamená za hodinu a pět minut tady budeme hlasovat o tom, že potvrzujeme stav legislativní nouze.

Vy jste nenechali vystoupit se stanoviskem klubu našeho člena, nemohla vystoupit paní předsedkyně se stanoviskem, pan předseda hnutí nemohl vystoupit. Vystoupili zde vaši dva ministři, otevřeli jste rozpravu, ve které vystoupili, podle mého názoru, dva poslanci. Pan předseda Výborný zde četl, kolik poslanců zde vystoupilo od toho rána. Vystoupili všichni, nebo většina z nich, pouze s faktickou poznámkou. My jsme tady byli několikrát upozorňováni, ať dodržujeme jednací řád, a já si myslím, že jsme ho dodržovali, o tom, co je a není faktická poznámka.

Když se podíváte do jednacího řádu, tady se jasně píše, že ve faktické poznámce nelze uplatňovat věcná stanoviska. To znamená, že vy jste věcná stanoviska k potvrzení trvání stavu legislativní nouze nechali uvést dva poslance, a už vůbec ne nikoho za náš klub. To je vrchol, vrchol všeho! (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní tedy s faktickou poznámkou pan poslanec Andrej Babiš, po něm pan poslanec Patrik Nacher, Jana Pastuchová, Lubomír Brož a další. Prosím.

 

Poslanec Andrej Babiš: Dobrý den, pane předsedající. Vážené poslankyně, vážení poslanci, pane premiére, já jsem se přihlásil, abych na vás promluvil, abych vás vyzval. Vy jste vždycky říkal, že rozděluji národ, že jsem populista. Ano, populismus je politický přístup spočívající ve snaze oslovit běžného člověka, který se domnívá, že vládnoucí skupiny nehájí nebo přehlížejí jeho zájmy. Já jsem hrdý populista. Ano, já tady hájím důchodce - 7 000 korun. Pane premiére, pojďte sem a řekněte, že jste byl uveden v omyl, a zkuste spojit aspoň na chvíli ty dvě půlky. Váš prezident vyhrál, já jsem měl 2,4 milionu hlasů. Řekněte, že těch 19 miliard, které pan Stanjura přece má - vždyť to je směšné, kolik máte pane ministře příjem, výdaje 2 223 miliard, to je 0,8 %. Vy jste to přece řekl na tiskovce, že je to o ničem, že jsou to drobné, 19 miliard. Tak pane premiére, přijďte sem, ukončíme to, řekněte, že jste rozhodl jako premiér, že to stahujete, že těch 19 miliard dáte těm důchodcům. Máte historickou šanci to spojit. A pokud to neuděláte, já jsem nikdy neorganizoval žádnou demonstraci - tady každý mluví o Ústavním soudu, ale prezident rozhodne, protože když čtrnáct dní si vezme, dá na to veto - a já zorganizuji první demonstraci důchodců, protože mám střet zájmů - je mi šedesát osm a podle vás bych už neměl pracovat, já budu pracovat, tedy už jsem za - protože prezident, pokud je rozumný, to spojí a on do toho hodí vidle. Jo, já vám za to děkuji, vraťte se prosím vás a řekněte, že to je nesmysl - 19 miliard, taková ostuda, co se tady děje, neuvěřitelné. (Potlesk poslanců ANO.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP