(15.00 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Patrik Nacher, potom paní poslankyně Jana Pastuchová, Lubomír Brož, Lubomír Wenzl a další. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji za slovo. No, já než budu mít tu faktickou, tak bych chtěl do stenozáznamu říct, že jsem se přihlásil mezi prvními s tím protinávrhem, a zřejmě kvůli své malé výšce jsem byl přehlédnut mými většími kolegy, kteří mě zastínili, což já považuji - a teď beze srandy - za skandální, protože já jsem chtěl navrhnout kompromisní variantu, abychom hlasovali dneska napevno od deseti hodin, což nikdo nenavrhl, takže by to bylo ještě v dnešní den kalendářní, a měl jsem i odůvodnění, které teď zkrátím a řeknu. Protože na řadu se nedostal žádný řadový poslanec, dokonce ani ti s přednostním právem za náš klub, předsedkyně klubu ani poslanec, který má říct stanovisko klubu, takže vy budete hlasovat o něčem, k čemu vám největší klub a největší opoziční klub tady na mikrofon neřekli oficiálně stanovisko.

Dámy a pánové, tohleto není pro vegetariány, tohleto, co se tady děje, protože to je salámová metoda, úplně ultra. Vy nejdřív to omezíte na dvakrát pět minut a poté to dáte napevno, takže vlastně tím negujete svůj vlastní pozměňovací návrh, protože ti lidé se k tomu ani nedostanou, ani řadoví, ani s přednostním právem, a to jsme furt mimo, mimo ten bod. Nezlobte se na mě, myslím si, že to je vrchol. Aby člověk, aby poslanec tady nemohl navrhnout protinávrh, a zamezuje mi to pětikoalice, která tady k EET dala jinak 700 protinávrhů a pozměňovacích návrhů, já považuji opravdu za skandální. Tak bychom si zahlasovali o deset minut déle. A tam se ukázala ta síla, že vy v tomhletom opravdu jdete přes mrtvoly. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji i za dodržení času. Nyní tedy paní poslankyně Jana Pastuchová a připraví se pan poslanec Lubomír Brož. Prosím.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane místopředsedo. Tak já jsem zase ženského rodu, malé postavy, a já chci, aby ve stenozáznamu bylo uvedeno, že jsem jako poslankyně Jana Pastuchová neměla příležitost - a bylo mi odepřeno - dát protinávrh k hlasování, protože jsem ho měla, a nevím, podle jakého vzorce nebo kde je napsáno, že předsedající určí, kolik je hodně, jaké je to číslo, že "už je vás hodně", takže já prosím, aby toto bylo uvedeno na pravou míru. A opravdu se kvůli takovému chování této Sněmovny ohrazuji, protože jak vy se chováte, je to hnus, co tady předvádíte!

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Jako další vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Lubomír Brož, připraví se pan poslanec Lubomír Wenzl. Prosím.

 

Poslanec Lubomír Brož: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já se tady přidám ke kolegům a chtěl bych, aby to zaznělo, já jsem chtěl podat protinávrh, který mi bylo znemožněno podat, aniž bych ho mohl odůvodnit, a byl paní předsedkyní označen jako obstrukční, aniž by slyšela jeho odůvodnění, a já nechápu, proč někteří jiní poslanci mají mít přednost přede mnou a já nemohu využít svého práva podat protinávrh. Takže chci, aby to tady takhle zaznělo, abychom na tohleto dostali odpovědi. Jinak samozřejmě je mi znemožněno i vystoupit v řádné debatě k tomuto bodu. Nezbývá mi nic jiného, než tady jenom říct v rychlosti a konstatovat, že na základě mnoha některých argumentů jsem samozřejmě proti legitimitě uznání vyhlášení stavu nouze. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní tedy pan poslanec Lubomír Wenzl, připraví se pan poslanec Richard Brabec. Prosím.

 

Poslanec Lubomír Wenzl: Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Já ty materiály, co jsem měl nachystány, původně to mělo být 15, pak se nám zkrátila doba na 10 minut, teď už mám 1 minutu 50 vteřin. Ale každopádně než řeknu to, co jsem chtěl říci, a chci říci také, že mi nebylo umožněno podat protinávrh ze strany paní předsedající, takže chci, aby toto bylo zaneseno do stenozáznamu.

Z toho materiálu, který jsem si chystal do rozpravy, k tomu, zda jsou důvody, nebo nejsou důvody pro proceduru projednávání tohoto návrhu ve stavu legislativní nouze, bych řekl jen jednu věc. Já, vážené kolegyně, vážení kolegové, mám tak trochu obavu, že dojde jednou doba, kdy na program některé z dalších schůzí Poslanecké sněmovny ze strany zástupců pětikoalice bude zařazen bod s názvem Novela zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, konkrétně § 99 odst. 1, kdy za dosavadní znění se přidá znění, uvozovky dole: Nebo vláda má strach a obavy z obstrukcí ze strany opozice. Konec uvozovek. Díky.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Hezké odpoledne, kolegyně, kolegové, budeme pokračovat ve faktických poznámkách. Nyní je přihlášen pan poslanec Wenzl, připraví se pan poslanec Brabec. (Poslanec Wenzl již vystoupil.) Pana poslance tu nevidím... omlouvám se, samozřejmě. Prosím, pan poslanec Brabec a poté paní poslankyně Válková.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuji za slovo. Já chci říct, že tohle by se za Vondráčka jako za předsedy Sněmovny nestalo, dámy a pánové. To, co tady předvedla paní předsedkyně Sněmovny, považuji za hvězdnou pěchotu vedení schůze, za bizár, šaškárnu a neuvěřitelné zneužití. A to, že neprošly námitky proti postupu předsedající, to je samozřejmě vaše právo jako většiny, ale to nic nemění na tom, co se tady stalo. Paní předsedkyně Poslanecké sněmovny, paní Pekarová Adamová, tímto přestala být mojí předsedkyní Sněmovny. Jestliže o to stála, aby byla předsedkyní všech, tak je předsedkyní pouze vládnoucí koalice.

Když si ještě dneska v tomto kontextu přečtu tweet pana kolegy Lochmana, který píše, že extremisté z hnutí ANO a z SPD - prostě to válcují, respektive že se jim nelíbí, že říkáme, že okrádáte důchodce. Ano, okrádáte důchodce, to je prostě pravda. A kvůli tomu jsme extremisté? Kvůli tomu jsme extremisté? Vysvětlete, co je to extremismus! To jenom říkám, jak třeba reaguje hnutí STAN, poslanec hnutí STAN, který nás nařkne z extremismu, protože se tady zastáváme důchodců. To znamená, pokud se...

A ještě se vracím k tomu vedení schůze. Jestli tady je využito - a to já si myslím, že vstoupí do dějin té hvězdné pěchoty - vedení schůze z pozice předsedajícího, způsob "hlásí se vás, vážení, příliš mnoho, tak to znamená zneužití předkládání návrhů", tak pokud se dívají na nás učitelé a děti, pokud se bude v hodině hlásit příliš mnoho dětí, zrušte tu hodinu. Děkuju. (Slabý potlesk z řad hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní vystoupí paní poslankyně Válková s faktickou poznámkou, připraví se pan ministr Stanjura. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, paní místopředsedkyně. Milé kolegyně, milí kolegové. Za prvé, já jsem ještě nezažila, a už jsem tady ve třetím volebním období, diskusi, která by tímto způsobem vyústila v tak závažné porušování jednacího řádu, a myslím si, že i řada mých kolegyň a kolegů proto mluví teď na stenozáznam, protože oprávněně věří, že si to určitě Ústavní soud, který zřejmě bude mít to poslední slovo, jak tady několikrát už zaznělo, pozorně vyslechne. Nejsem předsedkyně poslaneckého klubu, nejsem samozřejmě ta, která by za každou cenu vždycky musela vystupovat, ale měla jsem také připravený, troufnu si říci trochu pyšně, nikoliv povrchní rozbor situace a podmínek legislativní nouze, zda jsou, či nejsou naplněny, a o víkendu jsem to diskutovala s několika svými kolegy, kteří v akademické oblasti jsou renomovaní odborníci. Nevadí, samozřejmě se to dá publikovat potom v odborných časopisech.

Nicméně jak jsem si vážila toho, že jsem mohla vystoupit k přílepku zákona o kontrole politických stran a hnutí, který tady v rámci snahy o zlepšení v uvozovkách zákona o střetu zájmů prezentoval Jakub Michálek, a dostala jsem prostor pro to, ten důkladný rozbor tady přednést, tak teď jsem prostor nedostala stejně jako některé jiné kolegyně a kolegové. Čili já to v závěru jenom chci shrnout, že je to poprvé, je to moje zkušenost, která je tedy bohužel, jak jsem řekla, nejhorší zatím za celé to období, a předpokládám, že Ústavní soud, a to vy víte sami velmi dobře, s vysokou pravděpodobností se k tomu postaví tak, že tento postup neposvětí, (Předsedající: Čas.) to znamená, že ho prohlásí za neústavní. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní pan ministr Stanjura s faktickou poznámkou.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Hezké odpoledne. V souladu s jednacím řádem chci reagovat asi na tři vystoupení předřečníků.

Nejdřív k panu poslanci Vondráčkovi, jak říkal: Ústavní soud řekl, že to je porušení jednacího řádu, neměli byste to dělat znova. Zapomněl jste, že i potom jste to použili také. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP