(15.50 hodin)
(pokračuje Miloslav Janulík)

Jenom vás upozorňuji, včera nám tady pan ministr Jurečka dával za příklad Slovensko. No, sorry, tedy to pro mě moc velký příklad není. Já žiju kousek od Slovenska, ale ještě blíž od Rakouska, a v Rakousku je průměrný důchod přes 80 % průměrné mzdy. To by měl být náš cíl, protože v Rakousku je důchodce velmi solventní klient a na důchod se těší. Já už mám senior pas, tak jsem se těšil, že se mně blíží důchod, a on se mně spíš tedy vzdaluje, jak to tady tak vidím. A doufám, že vůbec něco dostanu, až tedy jestli se toho dožiju, protože tady mě z toho fakt asi klepne.

Takže nic, ani jeden slib, vůbec nic není pravda. Tady se pořád vysílají nějaké signály a každá vteřina vás usvědčuje z toho, že to je obrovský průšvih, do kterého se řítíme. To je ta zeď - a vy to řídíte do té zdi. A to, že pár štvavých vysílaček a zaplacených serverů vás pořád adoruje, jak to je super, jak to je skvělé - to je jako v devětaosmdesátém, kdy televize ukazovala, jak to je všecko báječné, a všichni jsme věděli, že to je úplně špatně. Takže čím dřív vystřízlivíte tady z toho hrozného opojného snu, tím to bude pro všecky lepší, protože dennodenní život vás usvědčuje, a vy tady žijete v nějaké sociální bublině, ale každý nemá auto se šoférem! Já jsem to poslouchal včera, předevčírem v ordinaci a zas budu. Prostě ti lidé opravdu řeší existenční problémy a vy se pořád snažíte lakovat svět narůžovo a vykládat, jak to je všecko báječné, ale kde tedy už ta čísla vás usvědčují (Předsedající: Čas!), jak to bylo, tedy to je všecko hrozné, a teď, jak je to pěkné, je to úplně naopak! (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Dále s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Richter, připraví se pan poslanec Feranec. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Richter: Děkuji. Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové. Na stenozáznam bych také rád uvedl, že mi nebylo umožněno, abych se svým protinávrhem mohl vyjádřit, ale zároveň, když se koukám i na čas, tak mi nebude umožněno se ani vyjádřit v rozpravě na mikrofon právě k potvrzení trvání stavu legislativní nouze, a přitom jsem neměl dlouhý proslov, mám to asi na čtyři stránky, bylo by to určitě na deset až patnáct minut maximálně a byl to takový výlet do historie, právě kdy a za jakých okolností se legislativní nouze u nás použila. Měl jsem to připravené od roku 1990 a můžu vám říct úplně zodpovědně, že ani vzdáleně, ani s žádným aspektem se neblížila k tomu, že se tam řešily valorizace starobních důchodů.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní s faktickou pan poslanec Feranec, poté vystoupí pan ministr Šalomoun. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, paní předsedající. Členové vlády, dámy a pánové, já se obracím nebo reaguji na to, co říkal pan ministr Šalomoun, kdy na můj argument, že jsme neměli možnost říct tu argumentaci, proč už netrvá stav nouze, řekl, že ne, že jsme je řekli a že on ví, co jsme chtěli říct, a hned to vyvrátil. Pane ministře, pokud jste dobrovolně na dva dny přijal funkci ministra pro ohýbání legislativy, zůstaňte u toho, nesnažte se být naším mluvčím, a už vůbec nejste věštec, abyste věděl, co jsme chtěli říct, a bylo nám to znemožněno! Držte se toho, co vám jde, a to je to ohýbání legislativy! Děkuji. (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan ministr Šalomoun, připraví se pan ministr Jurečka. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr pro legislativu ČR Michal Šalomoun: Vážené dámy a pánové, jenom reakce na paní profesorku Válkovou. Vy jste to vrátila opět do toho civilistického pojetí. Já jsem citoval judikát, který ukazuje to, že není možné v podstatě ty hospodářské škody vnímat v tomto úzkém pojetí.

A reakce na paní poslankyni Vildumetzovou. Já jsem tady včera byl od 10 do 20 hodin, na tři hodiny jsem si odskočil do Senátu, byl jsem tady devět hodin. Dneska jsem tady byl od 6 do 16, na tři hodiny jsem si odskočil na vládu. Takže mě mrzí, že jste mě zrovna nepostrádali v tu dobu, kdy jsem tady byl, a postrádali jste mě v dobu, kdy jsem tady nebyl.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Nyní s faktickou poznámkou pan ministr Jurečka, připraví se paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo, pane ministře.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr životního prostředí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové, já si dovolím zareagovat na dvě záležitosti. Ta první je, pokud bychom přistoupili na ten pohled, na rozsah a délku a dobu diskuse a nějakého neomezeného práva, jak to tady někteří prezentujete, pak bychom se dostali do stavu, kdy přestává fungovat parlamentní demokracie, přestává fungovat to, že je na základě výsledků voleb určitá většina, ta většina má zodpovědnost, ale zároveň také právo prosazovat svoje rozhodnutí. Vy to interpretujete tak, že chcete mluvit neuvěřitelně dlouho, jak jste to tady někteří řekli zcela jednoznačně, explicitně jste to řekli - nikoliv jenom to, že někdo citoval pana premiéra Fialu z minulosti, ale explicitně jste řekli, že chcete udělat maximum pro to v příštích dnech, týdnech a měsících zablokovat projednávání tohoto bodu. Takto parlamentní demokracie nemůže fungovat!

A opravdu, i já jsem byl tenkrát na té druhé straně společně s vámi, kdy tenkrát v EET, v případě, který tady běžel, došlo k omezení řečnických práv a došlo k zastavení diskuse a na pevný čas se stanovilo hlasování. Toto se tady stalo. Dělo se to i v minulosti v jiných případech proto, aby většina, kterou dostali, tu důvěru voličů, mohla rozhodnout.

A pak prosím pana kolegu Juchelku, prostřednictvím paní předsedající, přečtěte si důvodovou zprávu a neříkejte tady něco dopředu o jasných výrobcích z hlediska nějaké retroaktivity. Pro určení konkrétních parametrů zvýšení důchodů proto platí odst. 16, podle něhož zvýšení důchodů stanoví prováděcí právní předpis. Podle § 107 odst. 1 se jedná o nařízení vlády. Vláda nestanovila nařízením vlády rozhodnutí o výši valorizace důchodů. V té fázi nejsme a do té doby jako zákonodárci můžeme upravovat zákon jako takový.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Volný, připraví se pan předseda Michálek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Volný: Kolegové, kolegyně, asi v tomhle období a bodě úplně naposled, tak já bych si chtěl také trošičku pofňukat, že jsem měl připraven, myslím si, že ne úplně dlouhý, ale velice věcný příspěvek do rozpravy, a měl jsem zájem i načíst jeden protinávrh na dobu trvání této etapy, a umožněno mi to nebylo.

Já ale ještě musím na pana kolegu Jurečku. Opravdu, kolegové, buďte korektní! Nesrovnávejte průběh řešení EET a dnešní řešení. Tam se jednalo o 250 dní a myslím si, že skoro 300 hodin obstrukcí, a tady nemáme za sebou ani dva dny. Nesrovnávejte ty dvě věci k sobě! Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí s faktickou pan předseda Michálek. Pane předsedo, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, jak říkal pan Feranec, že tady nemáte možnost vystupovat? A co jsme tady dělali posledních 27 hodin, kdy se tady diskutuje? A každý měl možnost se k tomu vyjádřit, k záležitosti, která ani není samostatným bodem pořadu jednání. Samozřejmě každý, kdo to sleduje, vidí, že to je, a bylo to i deklarováno, že to je snaha obstrukční taktikou to prodloužit. A to, že se nemůžete vyjádřit jedním způsobem, jste si způsobili sami tím, že jste nahlásili rekordní počet faktických poznámek. Takže nevytvářejte si tady alibi pro Ústavní soud. Oni ti ústavní soudci také mají nějaké zkušenosti a tyhle taktiky samozřejmě prokouknou.

Rozprava, kterou tady vedeme, opravdu už nikam nesměřuje. Vidíme tady, že argumenty na sebe reagují takovým způsobem, že věci, které už tady byly třikrát vysvětleny, se tady znovu a znovu opakují, dokonce někteří poslanci doteď po těch 27 hodinách nepochopili pojem hospodářské škody ve smyslu nálezu Ústavního soudu a pořád se k tomu vracíme. Máme tady prostě problém. ANO bohužel nemá žádnou zodpovědnost za státní kasu, a přitom to právě bylo ANO, jehož nezodpovědný přístup nás do této situace dovedl, do situace, kdy stát bude obrovským způsobem zadlužen, kdy schodky budou rekordní. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP