(15.40 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Strýček, připraví se paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Strýček: Vážená paní místopředsedkyně, děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já jsem byl taky jeden z těch přihlášených 65 poslanců, kterým tedy v podstatě nebylo umožněno se k tomuto potvrzení trvání stavu legislativní nouze vyjádřit. Já jsem ten svůj projev neměl dlouhý, já jsem k tomu měl nastudováno nějaké právní stanovisko, měl jsem k tomu nastudováno i něco z pohledu ekonomiky, protože nejsem úplně právně políben, ale nicméně dovolte mi tedy aspoň tady v krátkosti vyjádřit své stanovisko k tomu vlastně, co se tady odehrálo.

Podle mne vyhlašovat stav legislativní nouze ke snížené valorizaci penzí je opravdu výsměchem českým občanům. Jde opravdu o zneužití nástroje legislativní nouze, ke kterému se v souvislosti s penzemi doposud neuchýlila žádná vláda. Je naprosto nepřijatelné, aby se při projednání tak závažné změny zákona obcházel sociální dialog, obcházela se standardní legislativa a standardní legislativní proces. Je podivné, že ani Legislativní rada vlády v podstatě se nemohla vyjádřit k posouzení ústavnosti, a to ani nemluvím o tom, jakým způsobem toto schvalovala vláda, protože o tom schvalování per rollam jsme už tady myslím včera hovořili.

Jakkoliv si naše veřejnost myslí, že tato navrhovaná změna se má týkat pouze červnové valorizace, je zřejmé, že s ohledem na schválený rozpočet bude takto postupovat, pokud opět dojde k naplnění podmínek mimořádné valorizace. Málokdo si rovněž uvědomuje, že nejde jen o změnu valorizace, ale nepřímo i o změnu výpočtu důchodů, kdy zásluhovost vyšších důchodů se snižuje, a to podle mne v rozporu se zákonem. Tato zákonná valorizace samozřejmě sníží i výpočtovou základnu pro výpočet budoucích důchodů. Problém se tedy rozhodně nebude týkat jen generace stávajících důchodců, ale zásahy do výpočtů a valorizace nepříznivě, pardon, ovlivní i konstrukcí budoucích penzí (Předsedající: Čas.), jak už je avizováno ministerstvem. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní paní poslankyně Mračková Vildumetzová s faktickou poznámkou a poté pan poslanec Juchelka. Prosím, máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já bych chtěla zareagovat na vystoupení pana ministra pro legislativu.

Pane ministře, vy jste ministr pro legislativu. My tady v tuto chvíli projednáváme potvrzení trvání stavu legislativní nouze. Vy jste tady prakticky celý den, kdy se projednávala věc, která spadá do vaší kompetence, vůbec jste tady nebyl, omluvil jste se z osobních důvodů, včera jste vystoupil s dvouminutovým příspěvkem, s faktickou, a jak jsem měla možnost zaregistrovat, dneska jste vystoupil také pouze jednou.

Včera v noci tady probíhala velmi odborná debata. Jsem přesvědčena o tom, že jste měl reagovat, měl jste vystupovat, měl jste se k tomu vyjadřovat. Takže nejenom jsme tady byli pokráceni na našich právech, ale zároveň i ministr pro legislativu vůbec s opozicí nekomunikoval, vůbec nereagoval na případné jejich příspěvky, otázky. Prakticky jsem od vás vůbec žádnou aktivitu nezaregistrovala. A chtěla bych zdůraznit, že vy jste si svolali tuto mimořádnou schůzi, vy jste si schválili per rollam, to znamená na dálku, že jste odklikl, že jste pro legislativní nouzi a že jste pro zákon o důchodovém pojištění, kde se mění valorizace. A vy pak tady nejste, nejste tady přítomen a jste omluven? Já se omlouvám, ale jste vy přece ministr pro legislativu, a projednává se tady ne váš bod, ale potvrzení trvání stavu legislativní nouze, a vy tady nejste. (Předsedající: Čas.) A ještě tady v tuto chvíli vystoupíte. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další z přihlášených je pan poslanec Juchelka a připraví se paní poslankyně Válková.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Moc děkuji a budu taktéž hovořit k panu ministru Šalomounovi. Já jsem tady slyšel vaši řeč, pane ministře, a vy jste tady řekl, že když se schválí stav legislativní nouze, že to vlastně, cituji: "Vládu to skutečně nehendikepuje." Samozřejmě že to vládu nehendikepuje. To hendikepuje pouze Poslaneckou sněmovnu. Proč? No protože vláda to chce samozřejmě schválit co nejrychleji, nejlépe v tom skandálním stavu legislativní nouze, kam vůbec takovýto zákon nepatří, a hendikepuje to Poslaneckou sněmovnu, protože místo aby to ona v klasickém legislativním procesu projednala v prvním, druhém, třetím čtení ve výborech, aby se o tom diskutovalo, tak to ženete během jednoho dne v legislativní nouzi, novelu zákona, která je retroaktivní, která pravděpodobně bude shozena Ústavním soudem skrze skandální stav legislativní nouze, který vůbec k tomu nepatří, a hendikepuje to pouze poslance, kterých je 200, kteří se k tomu nemohou normálně v klasickém legislativním procesu vyjadřovat.

A co se týká těch hospodářských škod, které jste řekl - vždyť přece pan ministr Stanjura v neděli prohlásil, že se nebude muset kvůli valorizaci starobních důchodů novelizovat zákon o státním rozpočtu, že ty peníze ve státním rozpočtu, pokud by ta novela o mimořádných valorizacích neprošla, že je tam najde. Tak nerozumím tomu, o jakých hospodářských škodách mluvíte. Prostě vy chcete sáhnout na valorizace. Báli jste se na ně sáhnout v klasickém legislativním procesu, poněvadž byly prezidentské volby, řekněme si to na rovinu. Teď se to snažíte látat tady tímto způsobem a snažíte se tady napadat opoziční poslance, vy, kteří si říkáte, že jste demokraté. Říkám znovu, nejste. Porušujte veškeré zásady (Předsedající: Čas.) právního státu a demokracie v České republice. (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Válková, připraví se pan poslanec Janulík. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji. Bude to opravdu, paní místopředsedkyně, faktická poznámka, reagující na projev, respektive na stručné vyjádření pana ministra Šalomouna.

Mně se tam zdálo minimálně nejasné až nepřesné, anebo nejasné řekněme to vyjádření, že jsou tady jenom dvě podmínky. To je právě důsledek toho, že o tom nemůžeme diskutovat na odborné rovině, že nemáme ten prostor, a to, že vlastně vláda neměla dostatek času, ale je to vlastně jedno, protože to není ten důvod. Tak to právě je důvod a to je v nálezech Ústavního soudu velmi dobře zdůvodněno, ta výjimečnost situace, že to musí být něco jako přírodní katastrofa, pandemie. V tom zákoně samozřejmě o bezpečnosti České republiky je to válečný stav, například ohrožení státu, takže to je důvod. A druhý, ta škoda tady - dovolte, protože já skutečně nejsem schopná spatra za minutu říci, co se rozumí škodou, a tu rozhodně nelze z materiálního hlediska jako takovou nazvat vyplácení důchodů, protože důchody jsou vypláceny na základě zákona a obecně v právním řádu, a to stanovisko, i naše společné, šlo všem členkám a členům našeho hnutí ANO. Tím se skutečně myslí snížení objemu majetku čili skutečná škoda. Naopak jeho nezvýšení tam, kde by ke zvýšení objemu majetku při obvyklém chodu událostí došlo, takzvaný ušlý zisk, z tohoto hlediska není. Za škodu se vždy považuje jen taková materiální újma, ke které dochází v důsledku protiprávního jednání či protiprávního stavu.

Teď už nebudu číst. Je to opravdu absurdní si myslet, že - nebo vůbec považovat (Předsedající: Čas.) za závažnou hospodářskou škodu něco, na čem se (Předsedající: Čas.) samozřejmě nemůžou podílet důchodci, tak to už jsem teď zkrátila, ale přímo se z toho nabízí taková mediální zkratka (Předsedající: Čas, paní poslankyně.), že asi těžko příjemci důchodů mohou být označováni jako škůdci.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji. Prosím příště o dodržení času. Pan poslanec Janulík jako další s faktickou poznámkou, poté pan poslanec Richter. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Miloslav Janulík: Děkuju za slovo, paní předsedající. No tak k té faktické. Teď jsem se dočetl, že sekera je zatnutá, už 120 miliard od začátku roku, což mně připadá naprosto absurdní, neuvěřitelné tedy. Kde ty peníze jsou? Všecko jste měli nachystané, všecko jste věděli, uměli, jak ušetřit, a naopak, je to naprostá katastrofa. Ten skvělý ministr financí, kam ty prachy dává, to vůbec nechápu! Když člověk zajde do obchodu, to je na sebevraždu, protože fakt ti důchodci, to opravdu nejsou schopni. Ta argumentace, kterou jsem dokonce viděl v médiích, že 40, přes 40 % z průměrné mzdy, že to stačí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP