(11.50 hodin)
(pokračuje Patrik Nacher)

Co já tvrdím, je, že v momentě, kdy my otevřeme tu debatu o změně valorizačního mechanismu, tak nenastane ta situace, kterou tady prezentoval ministr Jurečka, to je těch 600 miliard ve vztahu k budoucnosti. To prostě takhle není. Protože my v momentě, kdy změníme mechanismus, tak změníme tu křivku. To je prostě úplně jasné. O tom, že na to má vliv i budoucí inflace, a měl by pravdu v momentě, kdyby existovala najednou deflace, takže těm seniorům by to z větší základy rostlo rychleji, zatímco ceny by klesly dolů, tak pak bych o tom případně uvažoval.

A pokud jde o ty obstrukce, dámy a pánové, pro diváky, tamhle možná i pro návštěvu seshora. Připomenu, že jsou dva druhy obstrukcí, a záleží na tom, jak se k tomu ta většina postaví. My když jsme byli v koalici, tak jsme se k tomu postavili tak, že jednací den skončil v sedm nebo v devět hodin toho dne, z čehož vyplývá, že vám se podařilo třeba u EET obstruovat 270 dnů, protože to vždycky skončilo a pak to pokračovalo za týden a podobně, zatímco vy jedete na sílu, že jedete přes noc, durch, nonstop, víkendy a podobně a je to zintenzivnění do několika dnů. A to je ten problém. To je ten problém! Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Čas, pane poslanče. Děkuju. Vystoupí pan poslanec Vondráček, připraví se paní poslankyně Balaštíková k faktické poznámce. Prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Reagovat budu na pana ministra Jurečku. Přihlásil jsem se v okamžiku, kdy řekl termín princip vlády na čas. Jenom ho chci pochválit za pěkné vystoupení, pěkné grafy a takové vystoupení patří do prvního čtení v rámci standardního legislativního procesu. Tam by měl vystoupit a tam bych ho pochválil. (Potlesk poslanců ANO 2011.) Ale ne ve zkráceném řízení po dvou probdělých nocích! To je ten zásadní důvod. Jestliže říká, že tady nikdy nezazněla tak silná prohlášení ze strany opozice, že nikdy něco, nikdy nepustíme, tak já jsem tady devět let a poprvé jsem to slyšel od Miroslava Kalouska u EET, který opakovaně veřejně mediálně prohlašoval, že EET nikdy, nikdy neprojde. Nyní je to koaliční partner pana Jurečky, který ho tenkrát běžně oslovoval a označoval jako pasáčka vepřů. To je prostě ten koloběh života. Jednou jste s někým partner, podruhé nepřítel. Chtělo by to trošku nějakou konzistenci a nějaký opravdu nadhled.

A chci se ještě zmínit o ústavním nálezu 26 z roku 2016. To je ten, který řešil EET. On nebyl úplně jednoznačný. My to víme. On tam ten soud napsal, že nelze vyloučit, že došlo k zásahu do ústavně chráněných hodnot a principů, tak jak je vymezen, ale že navrhovatelka... To znamená, ti tehdejší opoziční poslanci to moc nerozepsali, moc tomu nevěnovali, a tudíž ani ten soud o tom nerozhodoval. Přeložím do češtiny: kdyby si s tím dali víc práce, možná tenkrát uspěli. Ale co tenkrát ten soud hlavně zohlednil? Že byl naplněn smysl a účel jednacího řádu, protože o tom hovoří nejen počet dnů, kdy se konalo třetí čtení, ale také celkové časové rozložení počínající prosincem 2015 a končící únorem 2016. Tolik prostoru dostala opozice na EET, aby to mohli komentovat, aby mohli reagovat na změny a vyvolat pozměňovací návrhy. (Předsedající: Čas, pane poslanče.) Co děláte vy nám? My na to máme pár hodin a přes noc, ani přestávku na oběd nám nedáte!

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Čas! Děkuji. Nyní paní poslankyně Balaštíková, připraví se pan poslanec Foldyna. Tak prosím.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Dobrý den, kolegyně a kolegové. Já jsem se vás, pane ministře Jurečko, několikrát ptala, proč jste nevstoupil do jednání s církvemi, když vlastně díky inflační doložce oni budou mít nenadálé zisky. Hovořila jsem o tom už vlastně k windfall tax, a protože se domnívám, že vaše strana k tomu má blízko, tak jsem se dotazovala, jaký je tedy rozdíl, když jim to vyplatíme, a valorizaci důchodů ve vztahu k vysoké inflaci ne, když dnešní tisk mně sdělil, že 400 000 důchodců je pod hranicí příjmové chudoby. Takže vy uděláte tohle opatření, na ty lidi nemyslíte, možná dokonce počítáte s tím, že řada těch lidí si nepřijde pro sociální dávky, které tak rádi rozhazujete, a neděláte nic pro to, abyste peníze, kde leží, mohli třeba využít a opravdu popracovat na tom, aby se ten systém důchodového pojištění udělal jinak. Řekla jsem tady, že už vás kritizují i z vlastních řad. Takže bych byla ráda, abyste mi i odpověděl k těm otázkám, které jsem měla ve vztahu k tomu, co je jiného, že církve dostanou tenhle nárok, který mají z inflační doložky, důchodci ne, protože i to, si myslím, je hospodářská ztráta, jak vy to tak rád nazýváte. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Foldyna. Vaše dvě minuty, pane poslanče. Připraví se paní poslankyně Peštová.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuji, já budu pospíchat. Já se koukám na sociální sítě, jak lidé komentují ta naše vystoupení tady, a docela se bavím. Tady paní kolegyně poslankyně z Občanské demokratické strany tam dává fotografii nějakého důchodce z Vysočiny a ten říká: Já souhlasím s ministrem financí. Máme dost, nechceme přidat, nechceme ubrat, všechno je v pořádku. Pak se tady člověk dívá na stránky SPOLU a tady mají inzerát: Čeká nás hodně práce. Inflace za Babiše 5,3. Čeká nás hodně práce. A pak to tady komentuje jeden můj kamarád a píše: Po roce usilovné práce se vládě Petra Fialy podařilo snížit inflaci z hrozných 5,3 za Babiše na vcelku přijatelných 15,7 za nás! Tak to je super! To jsou komentáře! To se bavíme. (Potlesk poslanců SPD a ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pane poslanče, faktická poznámka slouží k tomu, že se reaguje na předchozí diskusi. (Poslanec Foldyna se snaží reagovat.) Nechte mě domluvit. Pokud bychom využívali faktické poznámky k tomu, že budeme komentovat, co kdo dává na sociální sítě, tak bychom se tady asi opravdu nezastavili. Takže vás poprosím, abyste příště respektoval to, k čemu faktické poznámky slouží, a ke komentování sociálních sítí ostatních kolegů si vybral jiný prostor. Děkuji.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuji za poučení. Já jsem ale reagoval na pana ministra, protože on ty sociální sítě nesleduje a mluví tady něco jiného.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Poprosím paní poslankyni Peštovou k faktické poznámce. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já bych tedy chtěla, aby pan nepřítomný ministr Jurečka dorazil, protože jsem tady reagovala několika faktickými poznámkami. Včera večer mi tady u toho pultíku sliboval, jak si krásně popovídáme. Když jsem mu řekla, že jeho slibům nevěřím, tak jsem udělala dobře, protože vidím, že zase opět není nic naplněno. Takže jestli mohu pana ministra Jurečku poprosit, ať si dopovídáme to, co jsme si tady včera v jednu hodinu ráno začali. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, paní poslankyně. To byla poslední faktická poznámka. Nyní se dostáváme k přednostním právům. A já jsem se k přednostním právům dostal, která tady byla schovaná, a jenom přečtu, jaké je pořadí. První vystoupí pan předseda Okamura, bude následovat pan místopředseda Havlíček, následuje pan předseda Výborný, paní místopředsedkyně Dostálová, pan předseda Radim Fiala a nakonec pan poslanec Vondráček se stanoviskem klubu. To jsou prozatím přednostní práva. První tedy vystoupí pan předseda Okamura, kterému dávám slovo, a zároveň se vystřídáme v řízení schůze.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, tak už třetí den tady hnutí SPD bojuje proti tomu, aby Fialova vláda okradla důchodce o slíbenou valorizaci důchodů. Jenom shrnu, že Fialova vládní pětikoalice chce okrást všechny starobní, invalidní, sirotčí a vdovské důchodce, to znamená příjemce těchto důchodů, v průměru o 1 000 korun měsíčně od června letošního roku. To znamená, v letošním roce chce všechny tyto příjemce důchodů, a jsou to přibližně 3 miliony občanů České republiky, Fialova vláda okrást o 7 000 korun a samozřejmě příští rok už to bude v průměru o 12 000 korun a více, protože pochopitelně ta další případná valorizace se bude vypočítávat z nižšího základu. To znamená, ta částka, o kterou připraví Fialova vláda ty 3 miliony příjemců důchodů, bude narůstat. A já jsem tady za SPD proto, abych vám v tom bránil. Proto jsem si připravil další vystoupení, kde vám chci podrobně vysvětlit, že to prostě dělat nemáte, že to děláte špatně a že nemáte okrádat potřebné české občany, a zvláště v těch sociálně nejcitlivějších skupinách. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP