(12.00 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Teď jsme tady v bodu, kdy máme posoudit, nebo Sněmovna má posoudit podmínky pro projednání toho vašeho vládního návrhu na okradení důchodců ve zkráceném jednání. Já za sebe říkám, že my jako SPD nesouhlasíme s tím, aby to bylo projednáno ve zkráceném jednání, a jsme přesvědčeni o tom, že neexistují podmínky pro zkrácené jednání. My prostě chceme, aby tento návrh byl za a) odmítnut, aby byl zamítnut, hnutí SPD chce, abyste ten návrh zákona stáhli, ještě máte čas, ještě máte čas zpytovat svědomí a ukončit tento podraz na 3 miliony příjemců důchodů v České republice. V případě, že nás přehlasujete, protože nás 20 poslanců SPD bojuje proti obrovské přesile 108 vládních poslanců, takže v případě, že byste nás přehlasovali, tak my samozřejmě chceme, aby se to řádně projednalo ve všech výborech, a ne ve zkráceném jednání, abychom se k tomu mohli vyjadřovat a abychom to mohli kritizovat a abychom to mohli odmítat, abychom to mohli bránit.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já vás přeruším, pane předsedo. Jenom chci zjednat klid, zejména tady v levé části sálu. Poprosím o ztišení. Prosím.

 

Poslanec Tomio Okamura: To, o čem se zde bavíme, lze shrnout do jediné otázky. Může se kdokoliv spoléhat za Fialovy vlády na penzi od státu? Ne. Vláda za pochodu mění pravidla podle toho, jak potřebuje manipulovat s veřejnými penězi. Ty peníze jí nepatří a nepatří ani státu. Patří lidem, kteří po desetiletí pracovali, platili si tento stát, aby je zabezpečil. Ty peníze platili i jejich předci. Platí je i jejich děti. Pokud peníze, které ze zákona důchodcům patří, Fialova vláda sebere, pak je to zpronevěra a podvod. Podvod nemorální, podvod sprostý, podvod protizákonný, podvod protiústavní. To nikdo z vás neobelže. Řeči představitelů Fialovy vládní pětikoalice, tedy Pirátů, ODS, TOP 09, STAN a KDU-ČSL, o hospodářské škodě, kterou prý způsobí to, že invalidům a starým lidem dáte to, co jim ze zákona patří, jsou sprosté. Vy je chcete okrást o peníze, na které mají ze zákona nárok, a ještě říkáte, že to prý způsobí hospodářskou škodu, kdybyste jim ty peníze dali. Přitom tito lidé si celý život odváděli peníze na sociální pojištění a očekávali, že za to dostanou adekvátní důchod. Takže to, že mluvíte o tom, že příjemci důchodů způsobí hospodářskou škodu, no to je neuvěřitelně nechutné vyjadřování a my v SPD s tím samozřejmě absolutně nemůžeme souhlasit.

Znovu zopakujme, na přelomu roku si Fialova vláda a její poslanci valorizovali své platy v uvozovkách v zákonné výši. Vrcholným politikům, soudcům a státním zástupcům k 1. 1. 2023 vzrostly platy o zhruba 12,7 %. Hnutí SPD hlasovalo proti zvýšení platů politiků. Na základě hlasování poslanců Fialovy vládní pětikoalice se plat ministra zvýšil měsíčně o 22 100 korun na částku 195 300 korun měsíčně. Platy řadových poslanců vzrostly na 102 400 korun měsíčně, to je o 11 600 korun. A k tomu jim ještě vzrostly zákonně valorizované náhrady o 5 900 až o 8 000 korun podle vzdálenosti jejich trvalého bydliště.

Hnutí SPD bude znovu a znovu navrhovat zmrazení platů politiků na celé volební období. Tento můj návrh jste mi vloni zamítli, aby se zamrazily platy na celé volební období, ale my to samozřejmě dál navrhujeme a navíc tento můj návrh zákona je tady vložen v systému Sněmovny už od předloňského podzimu a vy mi ho tady blokujete. O mém návrhu se jednou hlasovalo, to byl pozměňovací návrh právě k tomu vašemu zvýšení platů, to jste mi zamítli, ale ještě jsem to podal samostatně a to tady vládní pětikoalice blokuje. Takže my chceme zamrazit platy politiků na celé volební období a vy jste si je tady, Fialova vládní pětikoalice je tady zvýšila.

Proč o tom hovořím? Protože sami sobě si přidáváte, ale 3 miliony důchodců chcete o jejich peníze v zákonné výši okrást. A účelově tady teď tento týden, proto tady taky ze všech sil tomu bráním za SPD, bráním tady 3 miliony důchodců proti tomu okradení, tak vy, když se jedná o 3 miliony důchodců, kteří potřebují peníze, tak vy klidně ohnete zákon tak, abyste je o ty peníze připravili. Navrhujete změnu zákona. Ale když se mělo jednat o tom, abyste si vy sami zvýšili platy politiků, tak to jste si zákon prohlasovali a můj návrh na zamrazení platů politiků jste zamítli. Takže takhle se chová Fialova vládní pětikoalice.

A aby toho nebylo dost, tak zrovna před chvílí se mě novináři ptali na to, že vám to ještě nestačí, že chcete sosat ještě víc, no a Starostové a nezávislí, STAN, navrhují, aby se zvýšily platy komunálních politiků, protože tam jsou samozřejmě nastrkaní hlavně politici vládní pětikoalice ve vedení měst a obcí. My jsme v řadě zastupitelstev měst a obcí, ale v koalici většinou nejsme, protože vy jste se domluvili, ruka ruku myje, přesně vládní pětikoalice, ale i se zástupci hnutí ANO jste se domluvili, ale o čem chci mluvit, je to, že Fialova vládní pětikoalice a konkrétně hnutí STAN, Starostové a nezávislí, navrhují zvýšení platů komunálních politiků, těch starostů, radních a dalších. Takže vám to nestačí, vy budete plnými doušky STAN Víta Rakušana, vládní strana, vy chcete ještě podojit ten státní rozpočet na úkor těch důchodců, které chcete okrást, ty 3 miliony lidí, že sami sobě si chcete přidat nejenom jako poslanci, to už jste si přidali, a ministři, ale sami sobě chcete přidat ještě také jako starostové a radní na komunální úrovni. No a my s tím nesouhlasíme. SPD jasně říká, že jsme proti tomu, proti zvyšování platů politiků. Říkáme to jasně. Jsme tady osamoceni, protože vládní pětikoalice prostě chce přidat i svým politikům na místních úrovních, ve městech, obcích a tak dále.

A aby toho nebylo málo, aby ještě vládní poslanci sosali co nejvíc, abyste podojili státní rozpočet úplně na maximum, tak navrhujete zvýšit kvocient pro souběh funkcí. To znamená, vy ještě navrhujete, protože vloni se to i díky hlasům SPD snížilo, to znamená, když je souběh funkce poslance a starosty, což se týká většinou vládních poslanců, samozřejmě, tak vlastně tam docházelo ke kumulaci mzdy. To znamená, dostávali vysokou mzdu jako starostové i jako poslanci. To se sice v minulém volebním období i díky hlasům SPD mírně snížilo, ale teď vy to chcete zase zvýšit. To znamená, vládním poslancům v čele s poslanci hnutí STAN Víta Rakušana je to málo a ještě poslanci, kteří kumulují funkce, to znamená, jsou zároveň starosty, zároveň radními, to znamená placené funkce na úrovni měst a obcí a zároveň jste poslanci, tak vy ještě si chcete zvýšit ten kvocient, abyste ještě více dostali na platu. Takže vám nestačí 100 až 200 tisíc měsíčně, vy chcete 300 tisíc měsíčně. (Výkřik z pravé strany sálu: Půl milionu.) Ano, tady vládní poslanec řekl, že chce měsíčně půl milionu. To znamená, toto jsou reakce vládních poslanců. Já se samozřejmě potom, protože neznám vaše jméno, podíváme se na to potom, kdo to přesně říkal, a dáme to na sítě, že chcete půl milionu měsíčně, slyšel to tady celý sál. Dobrá, to je pozoruhodná reakce, vládní poslanec, ano. Takže -

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pardon, já vás přeruším, pane předsedo, ale poprosím pana poslance, aby nepokřikoval z místa.

 

Poslanec Tomio Okamura: Děkuju. Děkuju za korektní reakci. Takže ano, vládní poslanci se neumí chovat a pokřikují tady v rozporu s jednacím řádem, protože chtějí sosat ještě víc peněz, a my se jim do toho snažíme hodit vidle. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP