(12.10 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

SPD říká nezvyšovat platy politiků, ale vládní poslanci jsou tak lační, že už tady dokonce i chtivě vykřikují, že chce půl milionu měsíčně dokonce. Ta situace je opravdu tristní, v okamžiku, kdy tady vláda předkládá návrh zákona, kterým chcete okrást 3 miliony příjemců důchodů o jejich peníze. A s tím my nesouhlasím, proto proti tomu tady také SPD ze všech sil bojuje.

Valorizace důchodů v závislosti na inflaci byla zakotvena do zákona proto, aby vlády o své libovůli nemohly okrádat důchodce. Současná asociální vláda se ovšem rozhodla, že procentní výměra se zvedne nikoliv o zákonnou výši 11,9 %, ale jenom o 2,3 % z procentní výměry. Průměrný důchod se měl navyšovat podle zákona o 1 771 korun, a vláda chce protlačit parlamentem navýšení pouze o 756 korun. Jak píší mainstreamová média, stát tím ušetří jen letos desítky miliard korun. Ale to jsou miliardy, které Fialova vláda ukradne konkrétním starým a bezmocným lidem. Neboli místo toho, abyste zkrouhli zbytné výdaje, například vyplácíte tady desítky miliard solárním baronům, desítky miliard tady jdou na Ukrajince žijící v České republice, zatímco české důchodce a příjemce důchodů chcete okrást. Prostě vyplácíte dál dávky nepřizpůsobivým. Vloni jste odmítli návrh zákona SPD na ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými, takže tam už je to jenom miliarda. To jsou ty vaše priority. Ale pro nás jsou priority slušní lidé. Součástí veřejného práva je také právo sociálního zabezpečení. Co dělá tato vláda? Šlape po právu lidí na to mít alespoň základní zákonnou jistotu. Proč? To víme. Potřebuje utratit peníze jinde. A nikoliv ve prospěch našich občanů. A tak je vesele utrácí. Jsme v momentu, kde Fialova vláda utrácí a rozhazuje jak šílené peníze do zahraničí nebo pro jejich politické trafiky a peníze na to chce sebrat lidem v nouzi. Lidem, kteří se nemohou bránit.

Hnutí SPD bude vždy bránit potřebné staré a bezmocné lidi, které Fialova vláda hodila přes palubu. Fialova vláda chce prostě okrást 3 miliony příjemců starobních, invalidních, vdovských a sirotčích důchodů. Nás v SPD je 20 poslanců. Vládní koalice má 108. Je proti nám obrovská přesila. Ale SPD bojuje ze všech sil za všechny důchodce a také za všechny slušné občany. Okrást nejslabší, abyste mohli utrácet jinde, není nic jiného než odporný čin a vaše ostuda. Styďte se, poslanci a ministři Fialovy vlády! Protože ta situace v České republice je opravdu velmi vážná. Již milion českých občanů žije pod hranicí chudoby. A jejich počet výrazně vzrostl za dobu působení současné vlády.

Pokles reálných mezd v České republice je nejvýraznější ze všech členských států Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj - OECD, tedy v podstatě všech evropských zemí. A my prostě říkáme jasně, že je to problém. Počet českých domácností s příjmem pod hranicí chudoby vzrostl z 9 % v průběhu roku 2021 na současných 17 % kvůli Fialově vládě. V exekuci je přibližně 9 % občanů z celkové populace, v některých chudších regionech jde dokonce až o 16 %! Teď jsou plná média zpráv, jak vy bezprecedentně zadlužujete Českou republiku. Jenom v únorovém zadlužení České republiky stoupl dluh jako v součtu za mnoho let, za několik dosavadních vlád. A média k tomu, ta hlavní média k tomu ale mlčí stále. Takže jsou to zmínky, občas to teď probleskne, viděl jsem několik článků. Ale myslím, že už by měla mainstreamová média přestat o tomhle mlčet a prostě jasně pojmenovávat to zlo vaší vlády, protože týká se to všech. Vy nás ženete naplno do řeckého scénáře!

To znamená, že Česká republika už se z těch dluhů nemusí vyhrabat, jenom kvůli nekompetentní vládě. Jste u vlády rok a čtvrt a je to nejhorší, ekonomicky a organizačně je to nejhorší vláda vůbec v historii České republiky, od doby samostatnosti České republiky. A já myslím, že to mlčení, kdy i mnoho komentátorů zatím mlčí, mnoho médií zatím mlčí, že je to opravdu zkáza. Takže tímto bych chtěl také požádat všechny, aby už přestali mlčet a aby jasně pojmenovávali tohleto zlo, co tady předvádí Fialova vláda, protože nás to stahuje, stahuje nás to dolů úplně všechny. A problém je, že za chvíli už nebude téměř návratu.

Dneska ta situace je taková, že celých 25 % českých domácností si už nemůže dovolit bez zadlužení náhlý výdaj kolem 10 000, a jsou to rodiny s dětmi, jsou to důchodci a tak dále. Průměrná česká domácnost nyní vydává 48 % svých příjmů na bydlení a potraviny. U nízkopříjmových domácností ale jde až o plných 70 % příjmů. A odpovědnost za tento stav nese jednoznačně, jednoznačně, vláda Petra Fialy. A důsledkem škodlivé politiky Fialovy vlády je i to, že naši pracující občané čelí nejvyššímu meziročnímu poklesu reálných mezd, a ten pokles je o 8,9 %, a je to dokonce ze všech zemí, které jsou sdružené Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. To znamená, už ve všech i mezinárodních parametrech je Fialova vláda v podstatě nejhorší ze všech. Ale problém je, že kdybyste na to dopláceli aspoň vy, vládní politici, ale vy sami sobě si platy přidáváte a ještě si chcete přidat, SPD je proti zvyšování platů politiků, ale zároveň občany o peníze připravujete. A to je ten zcela nepřijatelný scénář.

Samozřejmě problém je v tom, že co se týče těch seniorů, tak v tuto chvíli už přibližně milion českých seniorů má problém s nedostatečnými příjmy a s úhradou nákladů na své základní živobytí. Za vaší vlády je už téměř 50 000 seniorů v exekuci. A ta čísla, co říkám, tak je studie projektu, projekt Neviditelní. Kdy prostě jasně je tady analýza, kdy tady už prostě miliony seniorů nezvládají hradit své živobytí, a současně stát jim nedokáže zajistit sociální pomoc, což jde samozřejmě plně na vrub ministra práce a sociálních věcí a předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky, který samozřejmě není schopen řídit ministerstvo, a premiér Petr Fiala z ODS není schopen řídit vládu.

Samozřejmě to, proč chcete okrást české občany o ty peníze, které mají slíbené na základě zákonné valorizace, a už s tím také občané počítali, tak děláte to proto, protože jste samozřejmě poslali, a chlubíte se tím všude v zahraničí i tady v České republice, že jste lídry v zasílání peněz Ukrajině a Ukrajincům - 50 miliard korun, 40 miliard zbraně, dalších 10 miliard ještě Ukrajinci včera a tak dále. A my jsme tady na to upozorňovali vloni. A byli jsme pod atakem útoku. Neustále na mě útočí i předsedkyně Sněmovny, paní Pekarová Adamová. Útočí na mě za to, když jsem upozorňoval, že na to nejsou peníze, že přivedete české občany na dlažbu. Já jsem od začátku říkal, že skutečným válečným uprchlíkům přiměřenou pomoc, to jsme říkali, proč ne. SPD to říkalo od začátku. Ale zároveň jsem říkal, když jsem koukal na vaši diletantskou a neschopnou vládu, že vám dojdou peníze velmi rychle a že uděláte z nás zemi, kde stoupá největší zadlužení vůbec ze všech evropských zemí, a měl jsem pravdu. Na základě čísel Evropského statistického úřadu, EUROSTAT, na základě posledních čísel, zveřejnil čísla, teď v únoru zveřejnili čísla za třetí čtvrtletí, třetí kvartál loňského roku, tak Česká republika je jedinou zemí dokonce v EU, kde stoupá veřejný dluh. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP