(14.50 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

No, za mě je to jasné. Teče vám do bot. Teče vám do bot, víte, že jste to přepískli, a snažíte se vylepšit si pozici u Ústavního soudu. Ale já vás mohu ubezpečit, že to už těžko zvládnete. Jsem o tom přesvědčena.

A já si dovolím také citovat. Tady celá řada kolegů z pětikoalice cituje různé názory a různé výňatky z Ústavního soudu. Tak já tady budu citovat uznávaného renomovaného docenta práva na Právnické fakultě Univerzity Karlovy, pana docenta Marka Antoše, který nedávno uvedl, není to ještě ani měsíc, čtrnáct dní: Podle článku 6 ústavy vycházejí politická rozhodnutí z vůle většiny vyjádřené svobodným hlasováním. Rozhodování většiny dbá o ochranu menšin. Stav legislativní nouze je však podle zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny možné vyhlásit jen za mimořádných okolností, kdy jsou zásadním způsobem ohrožena základní práva a svobody občanů nebo bezpečnost státu nebo kdy státu hrozí značné hospodářské škody.

Případ, kdy vláda včas nereagovala na vývoj, který byl známý po řadu měsíců, a teď se na poslední chvíli, dokonce možná i retroaktivně, snaží prosadit změnou zákona a bojí se obstrukcí opozice, rozhodně, podtrhuji, nelze považovat za mimořádné okolnosti. Je dobré si připomenout, že velmi podobnou situaci jsme už jednou zažili v roce 2010. Vláda chtěla snížit podporu u stavebního spoření, ale bála se, že by ji to poškodilo v podzimních volbách do Senátu a do zastupitelstev obcí. Proto návrh předložila až těsně po volbách. Zároveň ale potřebovala, aby se jeho schválení stihlo do konce roku. Opozice hrozila obstrukcí, proto vláda požádala o vyhlášení stavu legislativní nouze a zákon prosadila. Opoziční poslanci se proto obrátili na Ústavní soud -

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já vás přeruším, paní předsedkyně. Poprosil bych o klid v sále, případně abyste si vyřídili, co potřebujete, před hlavním sálem. Ještě jednou všechny prosím. Z levé strany, ano, prosím. Prosím ještě jednou o klid. Děkuji. Máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji, pane místopředsedo. Opoziční poslanci se proto obrátili na Ústavní soud a ten dospěl k závěru, že zákon nebyl přijat řádným způsobem, a proto ho zrušil jako protiústavní. Od tehdejší situace se ta dnešní liší jen v jediném. Pořád cituji docenta Marka Antoše. Tehdy ještě nešlo o jasnou otázku, zatímco dnes už máme rozhodnutí Ústavního soudu k dispozici.

Jinými slovy, Marek Antoš nepřímo rovněž potvrzuje, že vláda zřejmě odkládala rozhodnutí o změně valorizačního mechanismu do doby po volbách, byť ve volbách prezidentských. A protože svůj návrh už jiným způsobem nemá velkou šanci přes odpor opozice v termínu schválit, vyhlásila stav legislativní nouze, a co hůř, tam zkracuje zásadním způsobem v rámci tohoto stavu a v rámci všech jeho fází projednávání trestuhodným způsobem práva opozice. Proto jste se dnes naoko zachovali vstřícně. Nic jiného v tom není. Protože včera, víte, že jste to hodně, ale hodně zkazili.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Máme tady dvě faktické poznámky. První byl pan předseda Michálek, poté pan poslanec Brázdil a poté podle předností by měla být paní Klára Dostálová a pan Radim Fiala, ale dali přednost panu předsedovi Okamurovi.

 

Poslanec Jakub Michálek: Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych chtěl skutečně upřímně poděkovat opozici, že zase zpátky získala rozum, vnesla do jednání rozum a že prosadila zkrácení diskusní doby. Myslím si, že to je zcela namístě.

Nicméně abychom tu další diskusi vedli konstruktivně, aby se skutečně dostalo spravedlivě na více řečníků, kteří tady chtějí vystupovat, chtěl jsem poprosil pana předsedajícího Karla Havlíčka, aby vedl důsledně řečníky k věci, jak to podle jednacího řádu je namístě, aby se tady neopakovala situace, kdy pan Okamura zde v bodě o zkráceném jednání předčítal více jak třicet minut organizaci sociálního zabezpečení. Nevím, jestli to bylo z nějaké diplomové práce nebo z nějakého referátu, každopádně souvislost s posouzením podmínek pro projednání ve zkráceném jednání to mělo velmi vágní. Naším úkolem teď je, abychom tady vytvořili reprezentativní prostor, tak aby parlament mohl plnit svoji funkci, a proto pokud necháme mluvit další řečníky mimo téma, tak se tím samozřejmě zkracuje čas pro ty, kteří by se chtěli legitimně vyjádřit, a to by nebylo správné.

Děkuju za zohlednění této připomínky.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další s faktickou je pan poslanec Brázdil.

 

Poslanec Milan Brázdil: Děkuji za slovo. Já bych chtěl reagovat na to, co se tady stalo. Teď jsme byli svědky, že jsme mohli podat protinávrhy, dokonce se podpořil jeden z našeho návrhu a nebyl žádný problém. Včera v tuto dobu předsedala předsedkyně. Ta to neudělala správně. Vy jste to teď tímto potvrdili. Já se jenom ptám, kolegyně, kolegové napříč všichni, co s tím uděláme? Co uděláme s tím, jak špatně postupovala, jak se chovala, jak to tady celé vedla paní předsedkyně? My jsme si ji zvolili. Tady je potřeba s tím něco udělat. Popřemýšlejte, řešení je spousta. Já to dávám do pléna spíš asi těm, kteří mají větší váhu než já jako řadový poslanec, ale něco by se s tím mělo udělat. Tím, že jste teď vlastně neprotestovali a nechali jste nás dát protinávrhy a předsedající to řídil správně, jste potvrdili, že minule, včera, to někdo dělal blbě. A hodně blbě! Tak co s tím?

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče. Pan předseda Okamura s faktickou.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, já tedy nechápu z pohledu SPD, co se to tady děje. Tady je nějaká dohoda mezi hnutím ANO a vládní koalicí? Já jsem navrhoval, my to tady obstruujeme tři dny, já jsem navrhoval, aby se o tomhletom hlasovalo až v neděli ve 20 hodin, a tady prošel společnými hlasy hnutí ANO a vládní pětikoalice návrh poslance ANO Nachera, aby se hlasovalo už dnes ve 20 hodin? Co to má znamenat? Potvrzuje to, že hnutí SPD je tady podle všeho jedinou opoziční stranou, a já absolutně nechápu, protože návrh hnutí ANO, Patrika Nachera, způsobil situaci, že 63 poslanců i hnutí ANO a SPD nemůže vystoupit, protože to se do 20 hodin přece nemůže stihnout. Já s tím absolutně nemůžu souhlasit. Takže tady je nějaká dohoda nebo co? Bez SPD? Mě to rozčililo a jsem nespokojen, nezlobte se na mě, protože tady skutečně prošel návrh Patrika Nachera z hnutí ANO vlastně na zrychlení toho, aby vláda mohla okrást 3,5 milionu důchodců a snížit jim valorizaci.

Takže můj návrh, já jsem navrhoval právě až v neděli ve 20 hodin. My tady bojujeme na maximum pro to, já už tady mluvím skoro deset hodin, abych zdržel jednání, SPD prostě bojuje ze všech sil proti tomu, abyste obrali důchodce, a teď tady projde návrh hnutí ANO, aby už se hlasovalo dnes ve 20 hodin? No tak to je tedy opravdu šokující. A já se nechci do kolegů nějak obouvat, ale my prostě v SPD nechápeme, co se tady stalo. Nezlobte se na mě, já to nechápu. Tady pan Michálek říkal opozice, ale bylo to hnutí ANO. Hnutí SPD tady navrhovalo neděli ve 20 hodin. A já jsem v šoku. SPD dál bude bojovat proti tomu, abyste okradli 3,5 milionu důchodců.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Dalším přihlášeným s faktickou je pan poslanec Robert Králíček, poté pan předseda Cogan, poté paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP