(15.00 hodin)

 

Poslanec Robert Králíček: Já musím, vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, primárně reagovat na tu demagogii, kterou tu řekl pan Tomio Okamura. Žádná dohoda nebyla. Pane předsedo, jestli jste dobře poslouchal, tak jsme měli, prostřednictvím pana předsedajícího, i jiné návrhy. To, že koalice opět ukázala svoje arogantní chování a zesměšnila tu Patrika Nachera, člověka, který se snaží být konstruktivní, i v minulém volebním období, kdy jako koaliční poslanec nabízel spolupráci i opozičním partnerům, tak ho tady totálně zesměšnili, chodili mu tam gratulovat, takové trapné chování. Tak nám neříkejte, pane Okamuro, že jste jediná tady nějaká autentická opozice. Byla tam spousta dalších protinávrhů. To, že prostě koalice využila svoji aroganci a snažila se tu zesměšnit jednoho z nejpracovitějších poslanců, je jenom otázka toho, jak jsou nafoukaní a nabubřelí. Ale pane Okamuro, nebuďte demagog a není tady žádná dohoda. Lžete!

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další z přihlášených je pan předseda Cogan.

 

Poslanec Josef Cogan: Já jsem chtěl původně reagovat na něco trošku jiného, ale teď navážu. Já si myslím, že nejsme nijak nabubřelí. Já musím říct, že kolega Nacher předložil konstruktivní návrh a ten jsme podpořili. Já jsem tedy v našem hlasování žádnou aroganci neviděl.

Zároveň bych reagoval prostřednictvím předsedajícího i na kolegu Brázdila. Jenom bych mu řekl, že paní předsedající postupovala správně. My jsme mohli vznést námitku proti postupu předsedajícího, ale nikdo ji nevznesl. Je to jako v životě. Není-li žalobce, není soudce. Pokud by ta námitka padla, tak bychom se jí jako Sněmovna zabývali a možná bychom rozhodli, že ten postup už byl příliš velkorysý a že připustil příliš širokou možnost. Ale to nenastalo, takže vlastně v ten okamžik je všechno v tomto duchu v pořádku. Myslím, že i postup paní předsedkyně byl zcela v pořádku a správný.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Další přihlášenou je paní poslankyně Mračková Vildumetzová.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Pane místopředsedo, já bych tady chtěla zdůraznit to, co jsem avizovala včera, že paní předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová nepostupovala v souladu s jednacím řádem. Nedovolila kolegům, aby předložili své protinávrhy. Zároveň jsme přesvědčeni o tom, že neměla vůbec o návrhu, aby došlo ke zkrácení lhůty a hlasování v 16 hodin, tak o něm vůbec neměla dát hlasovat. Já jsem ty důvody tady řekla, ona o mé námitce nedala hlasovat. Následně pak dala hlasovat o námitce pana Radka Vondráčka.

Ale chtěla bych říct, že předseda Poslanecké sněmovny je předsedou všech 200 poslanců a musí se chovat korektně a férově, v souladu s jednacím řádem. To v žádném případě předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová nečiní. Je tady jasný důkaz toho, že paní předsedkyně nemá být předsedkyní Poslanecké sněmovny, protože ona musí respektovat jednací řád a musí postupovat v souladu s ním. A tady se jasně ukázalo, že ona nepostupovala záměrně a poslouchala vládní koalici. A to je podle mého názoru nepřípustné a neměla by to tato Sněmovna dovolit. Ani z řad koalice, ani z řad opozice. Musím říct, že jsem tady byla v minulém funkčním období. Radek Vondráček v pozici předsedy Sněmovny si tohle nikdy nedovolil. Vždycky se snažil dohodnout. A to, co tady předvedla včera paní předsedkyně, je pro mě, troufnu si říct, na její odvolání. Ona nemá ve své funkci co dělat! Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Další přihlášenou je paní předsedkyně Schillerová.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. No, pane předsedo Michálku, prostřednictvím pana místopředsedy, nechte si svoje děkování od cesty. Říkám vám to naprosto jasně. Když jsem vystoupila před chvílí, říkala jsem, nebudu děkovat pětikoalici. Nebudu děkovat, protože vy jste jenom chtěli napravit to, co jste včera zkazili, zneužili jste k tomu našeho poslance a jeho protinávrhu, Patrika Nachera.

A pane předsedo Okamuro, prostřednictvím pana místopředsedy, pokud jsem se dobře dívala, tak celé SPD včetně vás podpořilo protinávrh Patrika Nachera, takže prosím, odpusťte si tyto vaše invektivy. Odpusťte si je. My jsme hlasovali znovu o posouzení, o stanovení času pro hlasování pro posouzení podmínek pro projednání sněmovního tisku 392 ve zkráceném jednání. Nikoliv o meritu samém. To se odehraje pravděpodobně zítra, pokud nás zase zaříznete, možná v sobotu, možná v neděli. A tam je náš názor naprosto jasný. Nikdy nic takového nepodpoříme!

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Přeji hezké odpoledne, kolegyně, kolegové. Pokračujeme faktickými poznámkami. Přihlášena je paní poslankyně Ožanová, připraví se pan poslanec Flek. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové, já bych si jenom dovolila k té debatě, která byla, upozornit na to, že pětikoalice navrhla čas 15.30. A to, že náhodou zvedli ruce pro něco, co navrhl jeden z našich kolegů, to je sice fajn, ale původně nás chtěli zaříznout v 15.30. Je mi líto, kolegové, že to tak říkám.

Vrátím se ještě k tomu, jak včera řídila Sněmovnu paní předsedkyně. Já jsem to dneska před devátou hodinou říkala, ale vzhledem k tomu, že vás tady bylo tak málo v sále, si to dovolím zopakovat. Článek 26 Ústavy: Poslanec vykonává mandát samostatně. (Hovoří velmi důrazně.) A včera bylo řečeno, že hodně poslanců chce dávat návrhy, a bylo několika poslancům znemožněno řádně vykonávat mandát a dávat návrhy v souladu s jednacím řádem. Takže podle mě neporušila paní předsedkyně jenom jednací řád. Porušila Ústavu České republiky. Tak takovou máme představitelku naší Sněmovny!

Děkuji za upozornění, příště se pokusím zmírnit, ale já když jsem trošku, pane předsedo Výborný, prostřednictvím paní předsedající, ano, zkusím trošku ztišit, máte pravdu, ale nicméně dostalo mě do varu to chování naší - ne už mojí - paní předsedkyně Sněmovny.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou pan poslanec Flek. Připraví se pan poslanec Volný. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Josef Flek: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já se vyjádřím krátce k tomu, co tady zaznělo i k Patriku Nacherovi, vaším prostřednictvím. Protože my jsme měli na výběr ve STANu volným hlasováním podpořit tři kolegy z vaší strany. A bylo to proto, že ty termíny, ty časy, které zde zazněly, nebyly obstrukční, dávalo to smysl. A pokud jsme měli volné hlasování a podpořili jsme Patrika Nachera, tak jsme pro to měli důvod. A ten důvod byl, že je opravdu jeden z těch pracovitějších poslanců, a nám se s ním velice dobře spolupracuje. Takže nevidím důvod, proč i z vaší opozice zaznívá, že něco podělal. Že něco podělal! Takhle si vážíte svého kolegy?

Abych se vyjádřil k panu předsedovi Okamurovi. vaším prostřednictvím. Kdyby sobecky nevysosával čas ve Sněmovně, dostalo by se i na druhou stranu v opozici. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Pane poslanče. Jenom bych poprosila všechny, i včera se zde objevily některé hrubé výrazy, prosím z obou stran, abychom případně hrubé výrazy neopakovali. Děkuji.

Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Volný, připraví se paní poslankyně Peštová.

 

Poslanec Jan Volný: Děkuji. Kolegové, kolegyně, já nechci hodnotit teď ten poslední výstup pana kolegy. Nechte to na nás, jak ohodnotíme vystupování Patrika. My ho máme rádi a vím, že to dělal úplně v nejlepší víře. On chtěl prostě z toho minima, co vy nám chcete pustit, vytěžit maximum. A proto mě naprosto uráží a naprosto konsternuje vyjádření pana Michálka, který tady ještě jako světec říká: No, my jsme takový hodný. Uvědomte si, že i tímto, co my jsme bohabojně navrhli, nebo Patrik, jste nás zkrátili, protože jestli jste řekli dvakrát pět minut, Patrik to spočítal na jednou pět minut, tak mě jste okradli o pět minut, a všechny ostatní. To znamená, je to omezení, i když jsme si trošičku drápli, ale omezujete nás a i toto bylo omezení našeho práva. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP