(15.30 hodin)
(pokračuje Klára Dostálová)

Samotná valorizace českých důchodů průměrně o 1 700 korun sotva pokryje to, co jste důchodcům ve finále vzali. A já znovu připomínám, k 1. 1. 2023 se zvedly náklady na sociální služby. Prosím vás, můžete mi tady někdo odpovědět, kdo zejména čerpá sociální služby? No jsou to zejména naši senioři. A těm jste náklady na to zvedli. Zvedla se jim obrovsky cena potravin, obrovsky se jim zvedly náklady na dopravu, náklady na léky. A ta valorizace je o tom, aby to pokrylo alespoň zčásti - znovu říkám, že to zdaleka nepokryje všechny zvýšené náklady, které mají, protože k tomu musíte připočítat náklady na energie, náklady na bydlení a tak dále, a tak dále. Takže to zdaleka nepokrývá. Jde o 1 700 korun. Já si myslím, že skutečně, když se tady mluví o jakékoliv solidaritě, a kór mezigenerační, tak skutečně se postarejme o ty, kteří celý život vydělávali na to, aby jiní měli nějaké věci z daní, ať už je to infrastruktura, cokoliv, a zaslouží si, abychom se k nim chovali velmi slušně.

Já jenom pro dokreslení bych se ještě ráda zmínila, a je potřeba to tady vzpomenout, že v roce 2022 žadatelé o předčasné důchody zavalili správy sociálního zabezpečení. Totiž kdo si požádal v roce 2022 o předčasný důchod, má dnes měsíčně o několik tisícovek více, než kdyby získal řádný důchod až v roce 2023. Samozřejmě se mě musíte ptát, jak je to možné, že to je zcela nelogické, že kdo pracuje déle a podá si žádost o důchod, tak má ve finále nižší důchod než ten, kdo pracoval kratší dobu a šel na takzvaný předčasný důchod. Já vám ráda odpovím: protože opět budu mluvit o laxnosti a opět budu mluvit o tom, že, byť už jsem to tady jednou říkala, tak bohužel jsem se tedy zatím odpovědi od pana ministra Jurečky nedočkala. Pan ministr Jurečka zatížil státní rozpočet v době, kdy chce škrtat na zákonné valorizaci, a to je pro mě zcela nepřijatelné. Předčasné důchody jsou možností, a já to vůbec nezpochybňuji, ale očekává se a bylo by správné a logické, aby takový důchod byl menší. Opak se stal ale pravdou.

Když se na to podívám ještě z těch ekonomických důvodů, znovu říkám, to se řeší v celé Evropě, opět nejde o žádnou mimořádnou situaci. Tuto situaci, to znamená inflaci, ale ne tak rekordní jako v České republice, řeší celá Evropa. Samozřejmě celá Evropa a všechny vlády řeší, jak na ta úsporná opatření a tak dále, ale určitě cestou není, že se totálně zaškrtí ekonomika. Protože když nepustíme peníze do spotřeby, tak se samozřejmě roztočí inflační spirála, takže to ve finále může být ještě horší, než to je.

Vy se neustále zaklínáte tím, že veřejné rozpočty prostě nemají peníze. A já opět položím stejnou otázku, kterou jsem pokládala už mnohokrát. Pan ministr Stanjura se přiznal na konci roku, že zapomněl požádat o 53, 54 miliard z evropských fondů. No tak když to zapomněl v roce 2022, tak bych očekávala, že to okamžitě napraví v roce 2023. A tady si dovolím trošičku polemizovat s tím, že se obávám, nebo mám trošku podezření, že to mohl pan ministr udělat schválně, aby si vylepšil rozpočet roku 2023. Tak když se zapomnělo požádat o 54 miliard a přitom to bylo vyplaceno ze státních peněz, no tak když mu nateče v letošním roce 54 miliard, tak má na důchody. Má na důchody úplně bez problémů a zhruba 20 miliard mu ještě zbude.

Takže já moc nechápu tuto debatu. Já bych chápala, kdyby se řeklo ano, nechme tedy prostě doběhnout tento rok, ale pojďme prosím společně hledat úspory pro další roky, aby to skutečně bylo únosné pro státní rozpočet.

Takže ještě jednou moc prosím, pojďme znovu přehodnotit a vyhodnotit, že netrvá stav pro zkrácené jednání, že je potřeba dostat to na řádnou schůzi, do řádných výborů, aby se tím zabýval nejen výbor sociální, ale například i výbor rozpočtový, který by se na to měl podívat z logiky věci, zda by skutečně nešlo hledat úspory někde jinde. Já totiž nechápu, proč ty úspory hledáte hned u těch nejslabších. To tedy úplně není otázka velkého hrdinství, protože na ty nejslabší si vždycky každý troufne místo toho, abyste přišli se sérií nějakých opatření.

Prosím, vyslovme to, že netrvají důvody pro zkrácené jednání, že o tom chceme hovořit, žádná mimořádná situace nenastala, nemáme tady ani tornádo, ani povodně, ani pandemii v nějakém velkém rozsahu, ani ohrožení bezpečnosti státu jako takového, abychom museli využívat tento stav. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Hendrych. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já využiji faktickou poznámku k tomu, že zareaguji na svoji kolegyni Kláru Dostálovou, protože já jsem chtěl o problematice, kterou tady nastínila, hovořit ve svém projevu. Snad se k tom dostanu. Teď jenom velmi stručně. Mluvila jste o tom, že někdo z ministerstva de facto dal jakýsi podnět k tomu, že by se mohli starobní důchodci ucházet o předčasný důchod a navýšit si tak svůj důchod, než kdyby o něj žádali v letošním roce. To, že to tak bylo, já jsem to zaznamenal jako člen výboru pro sociální politiku, protože tu problematiku sleduji, bylo to v médiích, bylo to od jednoho nejmenovaného úředníka Ministerstva práce a sociálních věcí tuším ve zprávách, následně se to rozjelo v médiích, a už se o tom diskutovalo a už se k tomu de facto hlásili další a další uchazeči a další a další potenciální zájemci, až z toho nakonec byl trojnásobek počtu lidí, který je obvyklý v daném roce, že se přihlásí o předčasný důchod.

Já bych tady chtěl navázat na jednu důležitou věc, protože už v roce 2001 se země Evropské unie ve Stockholmu přihlásily k takzvané otevřené metodě koordinace pro důchodové systémy v Evropě a formulovaly nějakých jedenáct společných cílů, které by měly nějakým způsobem udržovat nebo zajistit udržitelnost penzí. A jeden z těch jedenácti bodů je - cituji - že pracovníci nebudou podněcováni k dřívějšímu odchodu do důchodu a nebudou penalizováni, jestliže zůstanou na trhu práce. Já se k tomu ještě vyjádřím obsáhleji potom ve svém následujícím projevu, ale to je přesně ono. Tahle podmínka ze strany Ministerstva práce a sociálních věcí de facto nebyla v loňském roce dodržena konkrétním úředníkem. Děkuji za slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s přednostním právem je přihlášen pan předseda Fiala a poté vystoupí pan poslanec Vondráček se stanoviskem klubu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP