(18.50 hodin)
(pokračuje Marek Novák)

Možná někteří plánují naplnit svoje sny, které nestihli, jiní se chtějí věnovat vnoučatům. Ano, těm vnoučatům, jejichž rodiče pracují a přinášejí peníze do systému. Ty peníze, se kterými tato neschopná vláda neumí pracovat, které vyhazuje. A když je nemá, kam sáhne? No, sebere je těm, kteří je nejvíc potřebují. Perfektní! Vážně. V uvozovkách klobouk dolů před tím, co dosáhnete vy tady na tu svoji sílu 108, možná 109, a už nevím. Vy sami žijete v dostatku, můžete něco obětovat, ale jsou v této republice lidé, kteří nemají děti. Nemají příbuzné, nemají kamarády, nemají přátele. Nikdo jim nepomůže. Jediný, kdo jim mohl pomoct, je stát. Ale vy jste se rozhodli, že i ten stát se na ně vykašle a poslední instance jim ukáže takzvaného... ne, nebudu to říkat. Doslova je okrádáte, já nemám jiné slovo, nemám jiné slovo než okrást. Nic jiného neděláte. Snižujete jim životní úroveň, vedete je do bídy.

Já jsem tady několikrát už říkal v tomto jednání, že tady máme nějaký sociální systém, máme tady nějaký dávkový systém, máme tady nějaké parametry, a žádal jsem pana ministra Jurečku, aby nám předložil analýzu, která řekne OK, takže když já těm důchodcům dám o tisíc korun míň, kolik by z nich mělo nově nárok na nějakou sociální dávku, například na dávku na bydlení? Odpovědi jsem se co? No tak jako od této vlády já jsem se nikdy na nic vlastně odpověď nedočkal, protože tato vláda mlčí, má svoji stoosmičku, která nám tady zavře ústa, vy se tomu ještě zasmějete, ve finále tomu zatleskáte, ale ti lidé venku, ti lidé venku, ti musí žít, a musí přežít a sledují, co se tady děje. Vidí to. Vidí to, jak vy na ně kašlete a jak vy říkáte, zaplaťte vy za naši neschopnost, protože my to s penězi neumíme, zaplatíte to vy. To je to nejhorší.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, pojďme to, prosím vás, zastavit. Uvědomte si to. Je úplně jedno v tento okamžik, jestli jsme na straně koalice, či na straně opozice. Podívejme se na ty lidi, jak žijí. Jestli jsou schopni unést inflaci, nebo nejsou. My se dnes bavíme o nějakém čísle 19, za chvíli to bude možná 20. Ale reálné ceny v obchodech jsou úplně o něčem jiném. Ti lidi dnes vůbec nepřemýšlejí nad tím, jestli si koupí rohlík, protože to je pro ně drahé. Takže prosím vás, zamyslete se nad tím, co tímto způsobujeme, a zamyslete se nad tím vůbec, jak nás tady jako opozici zabíjíte, jakým způsobem nám tady zavíráte ústa. Protože vy nemáte plat. Vy jako poslanci, vážení koaliční poslanci, máte držhubné! (Předsedající: Čas.) Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. A dále do rozpravy je přihlášena paní poslankyně Fialová. Paní poslankyně, i vás se musím zeptat...? Děkuji. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Eva Fialová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Co k tomu říci? Já jsem původně měla připravené důvody, proč netrvají podmínky legislativní nouze. Ten proslov jsem zahodila. Pak ho přepracovala na deset minut maximálně a nakonec jsem se k němu ani nedostala. Na dnešek jsem měla, nebo k podmínkám, připravený další proslov, ale já ho tady odhodím, abych vůbec neříkala informace, které už tu vznikly, ale pokusím se tady reagovat na to, co se tu vlastně odehrálo a jak brutálně byl znásilněn jednací řád této Sněmovny a jak moc jste nám nedovolili vystoupit a obhájit tyto věci.

Celá situace - mám pouze pár poznámek, abych měla nějakou osnovu, kterou jsem si udělala během dnešního odpoledne. Tak na začátku obhájil legislativní stav nouze pan předseda Výborný. Nikdo z vlády, nikdo z ministrů. Nastala smršť některých jako faktických poznámek, protože jsme chtěli slyšet od ministrů, v čem spatřují ten legislativní stav nouze. V čem spatřují ty hospodářské škody. A víte, co bylo zajímavé? Že nejvíc informací jsme se dověděli v nočním jednání, kdy nás tady nikdo nepoučoval a začala se konečně vést nějaká konstruktivní diskuse, odkazování na stránky, důvodové zprávy. A zásadní informace, která padla po našich dotazech, proč si to vláda nedala do státního rozpočtu, byla informace, že jste vycházeli ze stavu 10. 2., kdy statistický úřad vyhlásil míru inflace. OK.

Další dotazy padaly, proč jste to neudělali dříve, když všichni jsme mohli predikovat, že toto nastane. V čem tedy vidíte ten mimořádný stav, když všechno napovídalo tomu, že prostě ta inflace bude vysoká? Taky jsme se nic nedověděli. A zásadní informace padla až včera v noci. Nedůstojně v noci, kdy tady já vidím pořád ty stejné tváře, které tu poslouchají tu diskusi, a pan ministr Jurečka tady reagoval a vlastně nám konečně vysvětlil, v čem spatřujete ten zásadní problém, že nám hrozí značné ekonomické ztráty, a je to, co je uvedeno v důvodové zprávě, že letos je to 19 miliard, na další rok to bude 58 miliard, nebo 53. A že takhle se to na sebe navaluje a navaluje a že si vypočítali, že to bude za deset let, když zůstaneme u současného valorizačního mechanismu, 600 miliard, v kumulaci za deset let. Tak jsme se mu tady snažili vysvětlit, že nám jde o to, OK, pojďte tedy nechat tady valorizační mechanismus, kdy měníte pravidla během dané hry, ať v červenci proběhne, a pojďte se bavit v běžném legislativním procesu, který my považujeme za správný, o tom, že si můžete valorizaci změnit a zmenšit případnou tu kumulaci těch budoucích ztrát. Pan ministr tady oponoval tím, že to stejně bude 600 miliard. A já tady namítám: Chceme normální legislativní proces, chceme první čtení, chceme od vás analýzy s různými predikcemi, s různými čísly v případě, že bude základ takový a takový. A pan ministr mi na to řekl, že to potřebujete v tom červenci, aby se snížil základ toho důchodu, z kterého se to pak bude počítat, což je jako pochopitelné. Ale ta čísla pak už nemůžou odpovídat těm 600 miliardám, které jste nám tady přiznal.

A jsou různé vývojové scénáře. Vy jste si vzali porovnání současného stavu a nového návrhu, ale nic ostatního, žádné ekonomické dopady, kdyby to bylo jinak. A na tom tady stavíte. A nechám tady jednu průpovídku, která tady zaznívá, že jste čekali opravdu až po prezidentských volbách, protože všichni víme, že ta predikce byla, tak jestli ty modely pan ministr už tady dělal, tak je musel vědět. A pokud mi za dva dny, co tady diskutujeme, bylo odpovězeno, že jako ta predikce je ta kumulace, tak to někde musel vysvětlovat, a vláda odsouhlasila tento zákon per rollam. Per rollam. Takhle složitý mechanismus. Takže určitě o tom věděli dopředu a diskutovali. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP